Puglia

Alberobello, een bovennatuurlijk sprookjesdorp

‘Kijk, een Trullo’. We rijden dit keer eens niet over een Strada del Vino maar over de SS172, de Strada dei Trulli. Hier staan de beroemde trulli, witgekalkte woningen met kegelvormige daken, vaak in groepjes bij elkaar gezet om een organisch geheel te vormen. De Trulli hebben iets bovennatuurlijks, alsof ze niet voor menselijke bewoning bedoeld zijn. Ze doen meer denken aan bouwsels van insecten.

De Strada dei Trulli loopt langs Alberobello, Locorotondo en Martina Franca, alle drie bezaaid met Trulli. Alleen in Puglia staan deze ronde huizen met kegelvormige daken, vaak voorzien van Christelijke, magische, heidense of Joodse symbolen. De hoofdstad van de Trulli is Alberobello, Unesco Werelderfgoed, en dat is de stad waar we naar op weg zijn. Het is rustig op straat en een parkeerplaats is zo gevonden. Vol verbazing lopen we door de straatjes van dit sprookjesdorp.

Omdat er voor de nieuwe woningen belasting betaald moest worden, gaven de graven toestemming de huizen zonder specie te bouwen, zodat ze in het geval van een Koninklijke inspectie gemakkelijk af te breken waren.

Een Trullo bestaat uit vierkante vertrekken met een koepelplafond, die aansluiten op de centrale kamer waarin het gezin eet. Als het gezin groter wordt, kunnen er extra kamers worden gebouwd. De huizen zijn gemaakt van kalksteen met behulp van een oude stapeltechniek. Oorspronkelijk zonder specie. Uniek van Alberobello is de grote concentratie van trulli. Er staan er bijna 1500 langs de straatjes. Waarom zijn er zoveel op één plaats? Voor dat antwoord moeten we terug naar de 16de eeuw. Schaapsherders en boeren begonnen zich hier te vestigen. Omdat er voor de nieuwe woningen belasting betaald moest worden, gaven de graven toestemming de huizen zonder specie te bouwen, zodat ze in het geval van een Koninklijke inspectie gemakkelijk af te breken waren. Natuurlijk voelde het volk zich misbruikt en in 1797 schonk de koning het dorp vrijheid van belasting. Eindelijk konden de Trulli permanent worden gebouwd. Nu eeuwen later, genieten wij van dit sprookjesachtige geheel. We lunchen bij Il Pinnacolo in een echte Trullo met mooi gedekte tafels en vriendelijk personeel. Een aanrader, want de kaart is goed, het eten voortreffelijk en niet duur.

We zetten koers richting Locorotondo. Een oud dorp boven op een heuvel, dat zijn naam dankt aan het stratenpatroon. We worden verblind door de mooie witte huizen in de smalle straatjes. Uiteindelijk eindigen we deze tocht in Martina Franca waar we een cafè nemen op de mooie Piazza Plebiscito.

Alberobello is een magische plaats. Wil je tijdens een vakantie verblijven in een Trullo, dan is er keus genoeg aan B&B’s of vakantietrulli. Op Airbnb worden verschillende Trulli te huur aangeboden.

0 reacties op “Alberobello, een bovennatuurlijk sprookjesdorp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.