Cultuur & Lifestyle

Carnaval in Venetië

Het Carnaval van Venetië is wereldberoemd. Het feest is het grootste en belangrijkste festival van Italië. Jaarlijks trekt het vele bezoekers. Het carnaval begint rond twee weken voor Aswoensdag en eindigt op Vastenavond, de dag voor Aswoensdag.

Het Venetiaanse festival is een oud feest. Het evenement begon in 1296, waarin de Senaat van de Republiek de laatste dag voor de vastentijd tot feestdag verklaarde. Het begint altijd tien dagen voorafgaand aan Vastenavond, en wordt gevierd vanwege de overgang van de winter naar de lente.

Carnevale di Venezia is het symbool van Venetië, een uniek jaarfeest. Langs de Canal Grande is er een historisch optocht in kostuums, geleid door de doge en zijn vrouw, de ‘vlucht van de engel’, waarbij een vrouw in engelenkostuum over Piazza San Marco vliegt. Deze traditionele engelenvlucht is het startsein van het Carnaval. Overal zie je mensen lopen in prachtige kostuums en met schitterende maskers. De één nog mooier dan de ander. In de smalle straatjes proberen mensen zich in de drukke menigte voort te bewegen.

Het carnaval in Venetië werd voor het eerst gehouden in de 11e eeuw en werd meer dan twee maanden gevierd. Tijdens de regeerperiode van Napoleon kwam er een einde aan. Pas in 1979 werd het weer nieuw leven ingeblazen, om tijdens de wintermaanden meer publiek naar Venetië te trekken. Het open-air festival is een groot succes waarbij de mensen een geweldig excuus hebben om met maskers en kostuums in een parade door de stad te trekken. Maar ook te genieten van live muziek op de pleinen, dat toegankelijk is voor iedereen.

Veel mensen lopen met maskers op. Wij associëren maskers tegenwoordig vooral met carnaval, maar ze werden in het verleden bij veel andere gelegenheden gebruikt. Het masker werd opgezet om de identiteit van de drager en sociale status te verbergen. Zo kon de drager zich vrijer bewegen en communiceren met alle lagen van de bevolking. Het was nuttig voor verschillende doeleinden, waarvan sommige illegale of criminele, andere slechts persoonlijke, zoals romantische ontmoetingen.

Video: Renzo Manganotti

Het is een spectaculair feest en wanneer de mogelijk daar is, zeker de moeite waar om naar toe te gaan. Laat je niet afschrikken door de menigte in de stad, want ze horen er allemaal bij. Zet een masker op en geef je over aan de unieke sfeer van Carnevale di Venezia.

0 reacties op “Carnaval in Venetië

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.