Geen categorie

Keukenpraat met Adje: Crostata di Zucca

DiscoverCars.com

Adje Middelbeek woont sinds 3 jaar in Montegiove in de regio Umbrië, waar ze eigenaar is van B&B en vakantieappartement Podere del Buongustaio. Ze is een gepassioneerd Chef-kok en schreef samen met Enne Koens het boek ‘De Kunst van het Ontbijt’. Speciaal voor Songo Italiano werkt ze overheerlijke gerechten uit, om je vingers bij af te likken. Buon appetito!

Adje Middelbeek

‘Keukenpraat en de essentie van koken, is gebaseerd op de traditionele Italiaanse keuken, maar dan gezien in het licht van de smaak en de manier van leven van vandaag. Vroeger was voedsel rijk en was voornamelijk een bron van energie. Tegenwoordig gaat het om de smaak en de essentie van de voeding. Ik kook met wat het seizoen te bieden heeft. Op dit moment is het onder andere pompoen en dat je met pompoen veel meer kan dan soep maken bewijst het volgende recept’, vertelt Adje.

Crostata di Zucca

Ingrediënten:

 • Voor de bodem
 • Fonceerdeeg
 • 125 roomboter
 • 125 witte basterdsuiker
 • 3 gr zout
 • klein ei
 • 250 gr bloem
 • 5 gr bakpoeder

stap 1

Meng de boter, basterdsuiker, het zout en het ei tot een romige massa. Kneed hier de bloem en het bakpoeder doorheen. Laat het deeg een uur in de koelkast rusten.

De vulling:

 • 750 gr pompoen ontdaan van de schil en in blokjes gesneden
 • 2 eieren
 • 125 gr suiker
 • 1,5 dl slagroom
 • 1 half glaasje amaretto
 • snufje kaneel
 • geraspte gember
 • citroenzest
 • beetje zout
 • boter en bloem voor het bakblik

stap 2

stap 3

Doe de pompoen in de pan met een snufje zout en een klein beetje water. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat met een deksel erop en onder af en toe roeren de pompoen gaarkoken. Er zit veel vocht in een pompoen en dit moet je laten verdampen totdat het redelijk ingedikt is. Blend het tot een gladde puree en meng hier de amaretto, gember, kaneel en de citroenzest doorheen.

Verhit de oven op 180 graden, vet de springvorm in en bestuif een beetje met bloem. Rol het deeg uit en bekleed er de spring vorm mee. Laat het deeg ruim 1cm tegen de rand opstaan. Leg er aluminiumfolie in en bak de bodem 10 min.  Blind af met droge bonen, verwijder de bonen en zet de bodem voor nog 10 min. terug in de oven.

Klop ondertussen de eieren met de suiker tot een luchtige massa, roer er eerst de slagroom en daarna het pompoenmengsel doorheen. Haal de bodem uit de oven en giet het mengsel op het deeg. Dek af met aluminiumfolie zodat er nog wel lucht bij kan. Bak de taart eerst 10 min. met folie en daarna 20 min. zonder. Serveer de taart op kamertemperatuur met een bolletje ijs.

stap 4

stap 5

Website B&B Podere del Buongustaiowww.poderedelbuongustaio.it en volg Adje op Facebook

Meer over Adje: Going Local met Adje in Montegiove

Meer smullen? Keukenpraat

Booking.com

5 reacties op “Keukenpraat met Adje: Crostata di Zucca

 1. Sasja Taraputty

  Lekker recept, leuke aanwinst Pieter

 2. Zou het graag eens willen proberen, maar wat is fonceerdeeg? Moet de schil van de pompoen eraf? Waar haal je basterdsuiker vandaan?

  • pieterarnolli

   Ciao Mary, fonceerdeeg is bijna hetzelfde als harde wenerdeeg en dat is het deeg wat we voor appeltaart gebruiken. Voor foceerdeeg gebruik je alleen ongeveer de helft minder boter in vergelijking met harde wenerdeeg. Ja, als echte banketbakkersdochter heb ik altijd basterdsuiker in huis, ik laat het altijd meenemen uit Nederland maar je kan ook gewone suiker gebruiken, je moet het deeg dan iets langer kneden zodat de wat grovere suiker korrels goed oplossen. Ik haal de schil van de pompoen er altijd af, vind hem namelijk iets te stug om goed te pureren.

   Gr Adje

 3. Marion Pannekoek

  Leuk! Ik houd het in de gaten, want recepten heb je nooit genoeg!

  • pieterarnolli

   Marion, goed om te horen. U kunt u ook opgeven voor de gratis email verzending door ons blog te volgen. Dan krijgt u automatisch ieder recept in uw mailbox. Dan weet u zeker dat u niets mist. Aan de rechterkant of rechtsonderaan van deze website kunt u uw email invullen.

   Ciao Pieter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.