Cultuur & Lifestyle

Passeggiata

DiscoverCars.com

Wat doe jij vanavond, tussen het werk en het diner? Hier in Italië maken we een passeggiata. We kunnen dit vertalen als het maken van een wandeling, vaak over een promenade of boulevard. Maar er komt meer bij kijken. Het is meer een performance. Het doel is in ieder geval, om te zien en gezien te worden. Iedereen wil schitteren!

De meeste Italianen gaan na het werk eerst naar huis om zich te verkleden, voor ze aan de passeggiata beginnen. Men wil er natuurlijk aantrekkelijk uitzien. De toeristen zijn gemakkelijk te herkennen in hun korte broek en gymschoenen, die Italianen vaak alleen dragen bij het sporten. De oudere mensen parkeren zichzelf, ergens langs de straat en genieten van een biertje of een glas wijn.

Iedereen op straat, is de artiest en het publiek op hetzelfde moment.

Waar komt deze traditie van de passeggiata toch vandaan? Hiervoor moeten we terug in de tijd, toen de jonge vrouwen in aanmerking kwamen om te gaan trouwen. De meisjes werden dan aangemoedigd om zich aantrekkelijk te kleden. Vandaag de dag is dit nog steeds terug te zien op straat. De jongens en meisjes zoeken oogcontact, maar niet te overdreven. Gekleed in de laatste mode wordt er geflaneerd over straat, net als een model op de catwalk.

Elke stad heeft zijn eigen straat of plein, waar deze traditie vandaag de dag nog steeds wordt gehouden. Toen wij in Santa Maria al Bagno, Puglia, waren, leek het of iedereen op zondag erop uit trok voor een lange wandeling. Ook vanuit nabij gelegen dorpen kwam men naar deze kustplaats, om over de boulevard te flaneren. Daarna ging iedereen naar huis voor het avondeten.

Wanneer je Italië bezoekt, moet je zeker dit schouwspel meemaken. Vergeet niet om je mooiste kleren aan te trekken, want ook jij wordt in de gaten gehouden. Iedereen op straat, is de artiest en het publiek op hetzelfde moment. Fare una bella figura. Wij genieten in ieder geval van de passeggiata.

Booking.com

2 reacties op “Passeggiata

 1. Tinka Pothaar

  Dit is nu echt één van de grote verschillen tussen Italianen en Nederlanders….Ik vond dit vreselijk in het begin dat ik in Italie woonde, opgegroeid in Amsterdam waar niemand er op let hoe je er uit ziet….
  Hier, in de stad Ancona, lopen de oudere mensen, ook allemaal mooi aangekleed, op en neer op de Viale van het Passetto.
  In de Corso, de grote winkelstraat loopt de jeugd, natuurlijk mooi en vooral na de laatste mode gekleed, heen en weer….Hier noemen ze dit “fare le vasche” wat gelijk staat aan “baantjes trekken”….

  • pieterarnolli

   Grazie mille voor de toevoeging Tinka. Het is inderdaad één van de grote verschillen tussen de Nederlandse en Italiaanse cultuur. Het blijft mooi om ernaar te kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.