Het is weekend. Heb je al plannen gemaakt met een paar vrienden voor een diner of een drankje? In Nederland zijn dit meestal standaard de twee opties voor een avondje uit. Maar in Italië, is er een derde, een betere optie, zouden wij zo zeggen.

We hebben al eerder gesproken over een paar sociale normen in de Italiaanse cultuur, zoals eten, etiquette en de passeggiata, maar nog niet over nog een favoriete Italiaanse traditie, l’aperitivo. Zoals je misschien al raadt, lijkt het veel op het woord ‘appetizer’ en dat is het ook een klein beetje, de kleine ‘snack’ voor de belangrijke avondmaaltijd. Maar het is ook een beetje Happy Hour. Maar zelfs wanneer je deze twee zaken combineert, is deze sociale gebeurtenis nog steeds niet helemaal goed gedefinieerd. Het is het nemen van een beetje tijd, na een werkdag en voor het avondeten, om te socializen met vrienden in een feestelijke atmosfeer. Op weg naar huis van je werk, maak je een passeggiata, je stopt bij wat winkels om dan uiteindelijk te eindigen bij een bar, waar je een hapje en drankje neemt met een paar vrienden.

Een aperitivo begint meestal rond 19.00 uur en duurt ongeveer een uur. Je betaalt één prijs voor een drankje naar keuze, meestal een Spritz-Aperol, Campari cocktail of een glas wijn en een assortiment van kleine hapjes. Gezegd moet worden, dat er verschillende vormen van aperitivo zijn, bijvoorbeeld dat je misschien bij een locale bar, zoals hier in Peschiera, een drankje met wat pinda’s, chips, en kleine sandwiches krijgt voor ongeveer 4 à 5 euro. Terwijl je in Bologna voor 10 à 15 euro in een hippe lounge bar, meer fingerfood, pastagerechten en volop vlees en kaas krijgt. Je kunt er zelfs een betaalbaar diner van maken.

In tegenstelling tot veel andere culturen hebben Italianen geen haast om dronken te worden. In feite is één drankje de norm, maar dan wel een hele lekkere!

Breng je een bezoek aan Italië, dan mag je deze tijdloze traditie natuurlijk niet missen. Salute!

Booking.com

4 reacties op “Aperitivo

  1. Wat een mooie foto, die onderste!

  2. Tinka Pothaar

    Ik vind een aperitivo echt heel gezellig en bovendien meestal erg lekker!
    Het was weer een leuk stukje en mooie foto’s!

  3. pieterarnolli

    Grazie Tinka! Nog even en dan zitten we samen aan een aperitivo in Sirolo! Daar kijken we nu al naar uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.