Cultuur & Lifestyle

Bidet voor beginners

Noem het woord bidet en de kans is groot dat het wordt begroet met een glimlach. Vaak kan men de ogen niet droog houden, wanneer men uitgebreid en met fantasie praat over het reinigen van de edele lichaamsdelen.

In Italië echter, is het bidet geen lachertje. Inderdaad, het bidet is een vast onderdeel in Italiaanse gebouwen, zowel in hotels als in woningen. Men beweert dat 95% van de Italiaanse huishoudens een bidet heeft.

De eerste bidets werden gebruikt in slaapkamers en niet in badkamers.

Nu is het leuk om iedereen zelf uit te laten zoeken hoe je nu een bidet moet gebruiken. Zie je jezelf al voor de eerste keer hangen boven een bidet? Dus bidet beginners, hier een handleiding over wat het is, waar het vandaan komt en wat de voordelen er van zijn. Zit je comfortabel?

Achtergrond

Het bidet, oftewel het billenbadje, is niet afkomstig uit Italië, maar uit Frankrijk. Bidet is een Frans woord voor pony en in het Oudfrans betekent bidet draven. Wanneer iemand een bidet gebruikt, lijkt het net of iemand op een pony rijdt. Men zegt dat het bidet is bedacht in de late 17e eeuw, maar vreemd genoeg, is er niemand die beweert, dat hij of zij het bidet heeft uitgevonden. Er zijn twee mogelijke kandidaten, March Andre Jacond of meubelontwerper Christophe Des Rosiers, die meubels ontwierp voor de Franse Koninklijke familie. De vroegste verwijzing naar het bidet in Italië is uit 1710. De eerste bidets moesten met de hand aangestuurd worden, waardoor er water via een reservoir opgepompt en zo omhoog gespoten werd. De eerste bidets werden gebruikt in slaapkamers en niet in badkamers.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Nou…, het kan worden gebruikt voor alles wat je maar wilt, zelfs om je kat snel een bad te geven. Het kan gebruikt worden om je benen te scheren of voeten te wassen. Maar hoofdzakelijk wordt het gebruikt om de genitaliën te wassen. Voor sommige is het een schonere manier om na het gebruik van het toilet de genitaliën te reinigen, dan alleen het gebruik van wc-papier. Voor anderen, om even niet gebruik te willen maken van een douche of bad, biedt het bidet een veel snellere en handiger alternatief.

Hoe werkt het?

Het bidet werkt hetzelfde als een standaard wasbak en heeft ook een kraan met koud en warm stromend water. De kraan is zo gemaakt dat je de waterdruk zelf kunt regelen, evenals de richting en de hoek van het water. Er zijn zelfs speciale reinigingsmiddelen te koop die worden gebruikt bij het wassen op een bidet. Populair onder de Italianen is het Chilly merk van detergente intimo.

Voordelen?

 • Het is een comfortabele manier om je voeten te wassen.
 • Tijdens hete de zomerdagen is het een goede manier voor afkoeling van bepaalde lichaamsdelen.
 • Goede manier voor persoonlijke hygiëne.
 • Beter voor het milieu omdat je minder papier gebruikt.
 • Zijn dit geen opties voor jou, gooi dan het bidet vol met ijs om flesjes bier koud te houden.

En ten slotte, 95% van de Italiaanse huishoudens ziet de bidet als een noodzakelijk meubel in het huis. Dus kom op mensen, viva het bidet!

Booking.com

14 reacties op “Bidet voor beginners

 1. Leuk stukje, toevallig had ik er van de week nog een discussie over met mijn man. Wij hebben ook een bidet, die ik voornamelijk gebruik om voeten af te spoelen en benen te scheren. Maar waarom zit er vrijwel nooit een bril op het bidet als deze bedoeld is voor het wassen (zittend) van de edele delen??

 2. Tinka Pothaar

  wij hebben er ook heen en hoort er gewoon bij… Ik zit er op hahaha wel zo makkelijk. Volgens mij zit er geen bril op want stel… Je krijgt Nederlanders te logeren… Die denken dan meteen dat het een toilet is… De gevolgen zijn dan niet te over zien 😂😂😂. Ik vind het een geweldig ding en mis het in NL. Ik spoel ook vaak mijn strandslippers of zwemkleding er in…

 3. Harry Buursen

  Wie denkt, dat het “waterreinigen” na de grote boodschap alleen aan de Fransen of Italianen toebehoort, heeft het mis. In islamitische landen is dit bijvoorbeeld niet alleen heel gewoon, maar zelfs ook voorgeschreven. En daar zijn hele ingenieuze systemen voor bedacht, zoals de zgn. Turkse wc met een straaltje water aan de achterbinnenkant van de toiletpot. In Egypte hebben ze rechtsachter (!) de toiletpot een slangetje hangen met een kraantje aan het uiteinde, zodat je met je linkerhand (!) jezelf kan wassen ná gebruik van toiletpapier. Rechts en links heeft weer te maken met rein en onrein. Tsja, en als Indo moet ik dan nog de onvolprezen botol tjebok noemen, de waterfles ook rechtshandig (=rein) te gebruiken. Hoe dan ook, bidet, Turkse wc, Egyptisch of botol tjebok: het is zoveel frisser dan alleen toiletpapier!…

 4. Ja……het bidet……..een “punto dolente”
  Ik woon al heel lang in Italie en vaak is mij de vraag gesteld door vrienden die Nederland hadden bezocht ; “Monique, maar in geen enkel hotel hebben wij een bidet aangetroffen, maar Nederlanders wassen die zich dan niet als ze naar de WC zijn geweest?”
  Ja dan sta ik met mijn mond vol tanden…………
  Meestal antwoord ik “ja maar ze douchen meerdere keren per dag”

 5. ciao john e pieter, wat een heerlijke site ! ik ben bezig met een stoomcursus italiaans, heb van de nood een deugd gemaakt omdat ik langdurig immobiel ben en ik moet zeggen, ik had niets beters kunnen verzinnen ! ik geniet enorm van jullie wetenswaardigheden. een paar jaar geleden had ik bijna een stuk land aangeschaft aan het meer van Bracciano, helaas is het toen niet doorgegaan, maar mijn Italiaanse droom is nog lang niet over ! wat me opviel aan jullie relaas over het bidet, is dat er toch niet echt uitgelegd staat hoe je m dient te gebruiken…tuurlijk is dat ook “eigen invulling” en kun je het zo gek maken als je zelf wilt. iig moest ik ooit uitvinden dat je ahw “achterstevoren” zit, idd hem “als een pony berijdt haha.
  maar blijft dat ik enorm geniet van jullie site, ga zo door, viva Italia !

  • Hoi John en Pieter….alles goed met jullie?

   Het bidet……een teer punt….
   Ik woon natuurlijk al heel lang in Italie en ik heb veel vrienden en kennissen die in Nederland op vakantie zijn geweest en mij vertellen hoe mooi ze Nederland vonden. Ja, veel italianen zijn gek op Nederland. Maar ik krijg altijd dezelfde vraag te horen:” Monique waarom zijn er geen bidets in de Nederlandse hotels?” Ja ga dat maar eens uitleggen……In Italie zit er een bidet in iedere badkamer, er bestaan geen aparte WC’s. Dat komt omdat de italiaan zijn “edele delen” wast met zeep nadat………Papier is niet genoeg. Ellen vraagt ter verduidelijking hoe je op het bidet moet zitten.
   Nou Ellen er zijn enkele “edele delen” die zich meer aan de voorkant of achterkant van het lichaam bevinden…….dus dan draai je je om en heb je heerlijk stromend water recht op de “edele delen”…..ha ha ha
   Ellen succes met je cursus!
   Monique

   • Buongiorno Monique, met ons gaat het goed. Zijn na Calabrië naar Toscane geweest. Inmiddels zijn we even in Nederland om de feestdagen met onze familie door te brengen.
    Grazie voor je uitleg.
    Gr aan Gino en tot snel horens.

  • Grazie mille Ellen. Dit is voor ons altijd leuk om te lezen. Dan weten we waarvoor we het doen.
   Minque is ons voor geweest en heeft hieronder uitleg gegeven.

   Buonagiornata.

 6. Ik heb een eigen alternatief. Een flexibele douche slang. Aangesloten op het fonteintje naast het toilet. Daaraan een revolver greepje zoals de kapper gebruikt met een haak waarmee je water “vraagt” of “stopt”. Die breng ik van voren af onder m’n billen en spuit door de haak in te knijpen vervolgens de anus schoon. Dat werkt ge-wel-dig. Is heel erg hygienisch en gezond want de water straal (ik heb die gemodereerd toot een gericht straaltje dus pas op voor de priemende kracht ervan) masseert de anus. Gegarandeerd NOOIT meer last van aambeien dus ook geen zalfjes als sperti nodig. Bijkomend voordeel…evt uitgespoelde restvezels of delen ontlasting komen meteen in de toilet-pot waarop je zit en de “Onder-douche” dus gebruikt en spoel je met doorspoelen van het toilet weg. Handen wassen en voila. Soms zit het mee. Dan is het toilet op de badkamer en onder armlengte bereik de wastafel met warm+koud stromend water. Dan kan de flexibele slang daaraan. En soms woon je zodanig dat je het moet doen met alleen een heel klein wastafeltje op het aparte toilet en heb je alleen maar koud water. So be it. Maar wérken doet het. Weg met dat geschuurd met WC papier. De anus is teer dun en gevoelig weefsel en daar richt je wat aan met papier (vooral het goedkope niet zo zachte). Het leuke is dat e.e.a. met minimale kosten zelf te construeren is. Eenmaal ondervonden wil je nooit meer anders en is dit na elke verhuizing het eerste dat ik weer installeer.

 7. Helemaal eens met Jan. Al een paar jaar (na vakanties in Egypte en Turkije) hebben we thuis een koudwater bidet. Dit is niet zo’n groot onhandig ding als hier op de foto, of een lelijk plastic dik model, maar een relatief verborgen kunststof platte bidet die tussen je eigen wc-bril en pot plaatst. (Huisregels verbieden waarschijnlijk reclame of verwijzingen, dus zelf online op zoek gaan) Sindsdien heb ik geen last meer van aambeien en mocht ik onverhoopt dood neervallen op straat, (of liever) een date vinden, dan is mijn onderbroek gelukkig ook remspoorvrij. (zo gênant haha)

 8. Hallo,
  Een leuk verhaal over het bidet, echter klop het niet dat het en uitvinding zou zijn in de late zeventiende eeuw. Het bidet was er al eerder. Ik doe al jaren genealogisch onderzoek en van mijn tot nu toe gevonden verste voorvader kwam ik in het archief van de Staten-Generaal het volgende besluit tegen > 31/05/1627 Herman Janssen en Willem Janssen, ruiters in de compagnie van ritmeester Du Haultmetz, mogen op een binnenlands paspoort twee paarden en een bidet naar Geertruidenberg brengen.

  Dus in 1627 bestond het bidet al, echter er stond niet bij vermeld vanwaar dat ze hem naar Geertruidenberg brachten, maar ze reisden met een binnenlands paspoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.