Cultuur & Lifestyle

Gondola brillen: de eerste zonnebrillen

Italianen en zonnebrillen, ze staan er mee op en gaan er mee naar bed. Het maakt niet uit of het dag of nacht is, buiten of binnen. De zonnebril is veel meer dan een oogbescherming. Het is een statussymbool waarmee de Italiaan zich onderscheidt. De zonnebril is niet alleen voor de zon, maar ook voor ‘la bella figura’.

De geschiedenis van de alom gebruikte glamoureuze zonnebril is nauw verbonden met de stad Venetië. De oorsprong van de zonnebril gaat terug naar de 18de eeuw, toen de adellijke families van Venetië begonnen met het beschermen van de huid. Groene brillen werden gedragen tegen de bleekheid van hun nobele huid en tegen de reflectie van de zon op het water van de Venetiaanse grachten. De bleekheid van de huid was in feite een teken van adel en een onderscheidend kenmerk naar de lagere sociale klasse.

Venetiaanse edelvrouwen die hun huid wilden beschermen tijdens een gondeltocht, hielden een soort van handspiegel met groen glas, gemaakt van Venetiaanse glas, voor hun ogen. Ze werden vetri di dama genoemd en kunnen worden beschouwd als de eerste poging om de ogen en huid tegen de zonnestralen te beschermen.

Maar de Venetiaanse opticiens waren ook de eersten in Italië die begonnen met de productie van een bril voor mannen, gedragen op de neus met brilpootjes tot aan het oor. De mannelijke zonnebril stond bekend als Goldoni glazen. Niemand weet precies waarom ze zo werden genoemd. Men zegt dat de beroemde Venetiaanse toneelschrijver Carlo Goldoni deze brillen droeg tijdens zijn wandelingen door de stad.

Bijzonder is, hoewel de UV straling in 1870 werd ontdekt, dat de Venetiaanse opticiens in de 17de eeuw al lenzen fabriceerden, die de ogen net zo efficiënt beschermden als de latere versies. Toen de Venetiaanse opticien Roberto Vascellari de groene Venetiaanse lenzen uit het verleden onderzocht, maakte hij een buitengewone ontdekking. De toenmalige groene lenzen waren beter in staat om de ogen te beschermen tegen de UV straling, dan de latere lenzen gemaakt in 1956 door Giuseppe Ratti, de oprichter van het beroemde zonnebrillenmerk Persol, door de massale aanwezigheid van ijzer.

Tegenwoordig wordt 90% van de zonnebrillen in Italië gemaakt. Het bedrijf Luxoticca heeft zo ongeveer alle bekende merken in handen. Groot werd het bedrijf met Persol, Ray-Ban en Oakley, maar ook met de merken Chanel, Dolce & Gabbana, Bvlgari, Prada en Ralph Lauren.

Wil je gekleed gaan als een Italiaan, begin dan met de zonnebril!

Booking.com

1 reactie op “Gondola brillen: de eerste zonnebrillen

  1. Tinka Pothaar

    Leuk en leerzaam stukje….ik had er geen idee van dat de zonnebril in Venetie is “geboren”: leuk!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.