Geen categorie

Airbnb: wat is het en hoe werkt het?

Er zijn natuurlijk veel verschillende mogelijkheden om een onderkomen te vinden in Italië. Een favoriete manier voor ons is om via Airbnb een goede betaalbare accommodatie te vinden. Niet alleen voor ons, maar voor ruim 4 miljoen andere gebruikers biedt de website een goedkoop alternatief voor dure overnachtingen. Waar ook ter wereld! Zo hebben wij al verschillende huizen gehuurd voor langere periodes op Sicilië, in Puglia, Le Marche en aan de Amalfi kust.

Sommige gastheren/gastvrouwen willen graag tijd met de huurder doorbrengen, andere houden graag wat meer afstand. Op Sicilië werden we aangenaam verrast door de huiseigenaar die ons uitnodigde voor een uitgebreid diner. Wij kregen via hen meer tips over de omgeving dan ieder andere reisgids ooit had kunnen geven.

Wat is Airbnb?

Particulieren stellen (een deel van) hun huis beschikbaar en reizigers kunnen hier gebruik van maken, tegen betaling van een tarief dat door de huiseigenaar zelf wordt bepaald. Airbnb verhuurders delen hun ruimtes in 190 landen met meer dan 34.000 steden.

Met behulp van Airbnb kun je verblijven in verschillende accommodaties, van eenvoudige woningen in een woonwijk tot luxe appartementen in hippe stadsdelen. Er zijn zelfs kastelen, boomhutten of een eiland te boeken.

Het enige wat je hoeft te doen om een accommodatie te zoeken, is het invoeren van je bestemming en data in de zoekbalk. Vervolgens geef je aan wat je wilt besteden. Erg handig, want op deze manier kun je reizen naar je eigen budget. Een andere positieve bijkomstigheid is dat je verblijft tussen de lokale bevolking.

Is Airbnb veilig?

Airbnb heeft verschillende beveiligingsmaatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat de huur en verhuur via Airbnb veilig verloopt.

De huurders en verhuurders zijn beiden verplicht om identificatie te verstrekken aan Airbnb. Meestal in de vorm van een gescande ID. Ook wordt je telefoonnummer gecontroleerd.

Beoordelingen en recensies van de huurders en verhuurders zijn na te lezen op de site.

De betaling loopt altijd via Airbnb.

Bedenk wel dat niets 100% veilig is. Ook zijn er met het huren van hotelkamers en appartementen minder goede ervaringen.

Vind de juiste accommodatie.

Via een zoekopdracht op de website geef je de bestemming en voorkeur van de data aan en alle beschikbare opties worden getoond.

Op de pagina met de beschikbare opties kun je verder zoeken op gehele woning, privé kamer of een gedeelde kamer.

Selecteer verder op de prijsklasse waarin je zoekt en alle accommodaties worden weergegeven.

Tip: Gebruik de kaart om je locatie verder te bepalen.

Heb je een accommodatie gevonden, bekijk dan verder de lijst met voorzieningen. Is er bijvoorbeeld wifi beschikbaar, airconditioning of een parkeerplaats? Kortom, is er datgene wat je nodig hebt.

Controleer het profiel van de gastheer/gastvrouw en lees de recensies. Is hij/zij wel de persoon waar je van wilt huren? Hoe snel reageren ze op e-mails? Zijn de beoordelingen positief? Er zijn altijd nieuwe verhuurders waar nog geen recensies bij staan. Houd in gedachten dat iedereen bij nul begint en een kans moet kunnen krijgen.

Controleer de annuleringsvoorwaarden. Airbnb heeft annuleringsvoorwaarden variërend van ‘flexibel’ tot ‘streng’.

Tip: wij zoeken altijd een onderkomen in een onbekende omgeving, omdat wij juist daar alles willen ontdekken. Om er zeker van te zijn dat we een huis huren in een omgeving waar we ons thuis zullen gaan voelen, checken wij de omgeving van de accommodatie via Google earth, Google maps en Google streetview.

Ben je tevreden dan wordt het tijd om te boeken!

Hoe werkt het?

Na de aanvraag, heeft de verhuurder 24 uur de tijd om deze te accepteren. Houd er rekening mee dat de verhuurder niet altijd de aanvraag hoeft te accepteren.

Als de 24 uren verstreken zijn en de verhuurder heeft jouw aanvraag niet geaccepteerd, wordt de reservering geweigerd en je betaalt niets.

Tip: wil je voor dezelfde dag een reservering rond krijgen, dan is het misschien beter om een hotel of B&B te boeken.

Wanneer de verhuurder je aanvraag accepteert, verrekent Airbnb de kosten. De verhuurder ontvangt zijn huurprijs dan 24 uur na aankomst in de accommodatie.

Tip: om alles goed te laten verlopen bij aankomst, geef je telefoonnummer door aan de verhuurder en geef specifieke details over je aankomst.

Wat als er iets mis gaat?

Wanneer er iets mis gaat via een Airbnb verblijf, heb je ondersteuning. Airbnb raadt aan om kleine persoonlijke zaken zelf op te lossen. Maar er is een 24-uurs hulplijn voor zowel verhuurders als huurders.

Geef een eerlijke recensie.

Na je verblijf vraagt Airbnb een recensie over het verblijf in je accommodatie. Geef altijd een eerlijke beoordeling. Het helpt de verhuurder nieuwe gasten te krijgen en biedt extra verificatie.

Leuk is dat Airbnb ook een recensie vraagt aan de verhuurder over de huurder. Zo kunnen verhuurders ook kijken naar profielen van huurders. En de recensies worden pas geplaatst als huurder en verhuurder hebben gereageerd. Wel zo veilig!

Website: www.airbnb.nl

Heb jij ooit Airbnb gebruik? Hoe was jouw ervaring?

Booking.com

0 reacties op “Airbnb: wat is het en hoe werkt het?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.