Geen categorie

Kerst in Italië met Tinka en Bruno

DiscoverCars.com

Tijdens onze ontdekkingstochten door Italië hebben wij veel nieuwe vriendschappen gesloten. Zo ook met Tinka en Bruno uit Sirolo in Le Marche. In aanloop naar de feestdagen wordt er onder ons veel gesproken over kerst en oudjaar tradities. Heb je je ooit afgevraagd hoe een Nederlands Italiaans gezin kerst en oudejaarsavond viert? Allora…

Tinka Pothaar is geboren in Amsterdam en kwam in 1969 tijdens een vakantie voor het eerst in Italië. ‘Ik zwoer dat ik er nooit meer naar toe zou gaan, veel te heet’, begint Tinka te vertellen. ‘Maar toen ontmoette ik Bruno. Hij woonde in het plaatsje Varigotti in Ligurië. Een aantal jaren later trouwden we en kregen we onze eerste zoon en daaropvolgend een tweeling’.

Tinka en Bruno

We woonden eerst in Mestre, een voorstad van Venetië, daarna in Cagliari op Sardinië en daarna zo’n 30 jaar in een dorp bij Bergamo. Sinds 5 jaar wonen we in de regio Le Marche in het prachtige dorp Sirolo op de Monte Conero.

De feestdagen, vooral kerst, zijn in Italië erg belangrijk. Alles draait om de geboorte van Jezus. De voorbereidingen voor kerst beginnen 8 december, maar ik versier de kerstboom altijd op 5 december. Ik mis Sinterklaas nog steeds.

Kerstmis in Italië

Wij vierden altijd de kerstdagen in Nederland bij mijn ouders. Toen zij er niet meer waren, gingen we kerst thuis in Italië vieren. De kinderen, die niet meer thuis wonen, komen dan naar ons toe. De avond voor kerst doen we pakjesavond op een Sinterklaasachtige manier met veel rare en grappige cadeautjes.

Je raadt het nooit, maar op kerstdag tijdens de lunch eten we saté. In Italië kent men dit niet, maar mijn kinderen zijn er dol op. Daarna gaan we meestal een strandwandeling maken en in Sirolo een kopje koffie drinken. ’s Avonds eten we op zijn Italiaans. Eerst de antipasto zoals capesante, insalata russa, polpo en patate, vleeswaren en nog veel meer. We slaan meestal de traditionele ravioli over en beginnen met een heerlijke Cima alla Genovese met een gemengde salade of aardappeltjes uit de oven. Als dessert maak ik tiramisù en dan gebruik ik, in plaats van koekjes, plakjes panetone.

Kerstdiner

Er zijn vele tradities zoals de panettone, pandoro, datteri, torrone, de kerststalletjes en natuurlijk de nachtmis op kerstavond. Ook al ben je niet gelovig, het is echt mooi om deze te bezoeken. Kennen jullie de zampognari? Zijn gaan al spelend op doedelzakken door de straten. Bellissimo! Bekende traditionele spelletjes die gespeeld worden zijn la tombola en il piatto.

Kerstmis met Tinka en Bruno

2de kerstdag kennen ze hier niet. In Italië heet het Santo Stefano. Dan worden de kliekjes van de dag ervoor gegeten en er wordt uitgerust.

Net als in Nederland wordt Oud- en Nieuwjaar vrijblijvend gevierd. Kerst wordt gevierd met la famiglia, maar oudjaar met vrienden of buren, thuis of in een restaurant. Wij gaan meestal met vrienden naar een restaurant. Je moet wel reserveren en er wordt veel werk gemaakt van een vast menu op deze speciale avond. Iedereen draagt rood ondergoed, want dat brengt geluk. Vorig jaar kregen we om middernacht in het restaurant een takje druiven, omdat dit geluk brengt. Vergeet niet het eten van veel linzen, want dat brengt natuurlijk ook geluk en… geld in het laatje!

Linzen

Een andere belangrijke feestdag is op 6 januari. Dit is Epifania of Befana. Een goede heks die snoep, mandarijnen en noten naar zoete kinderen brengt. Stoute kinderen krijgen zwarte kolen. Epifania, tutte le feste porta via. Oftewel: Epifania neemt alle feesten mee. Dit is dan ook de laatste feestdag.

Befana

Foto’s: Tinka en Pieter

Klik hier voor de recepten.

Booking.com

4 reacties op “Kerst in Italië met Tinka en Bruno

 1. Joke Buursen

  Wat geweldig om te lezen en ook de foto’s zijn prachtig.
  Het is mooi om goede traditie’s te houden en zeker door te geven.
  Mooi gedaan Tinka en Pieter😉

 2. Héééé Tinka!…Wat leuk!…..tja…de tradities…ik mag ze wel :)…ennnnnn……in het eerste jaar dat ik uit NL weg was ben ik vanuit Lugano een paar maanden naar “Lo Scoglio” in Varigotti uitgezonden. Grappig hè!….denk dat het hotel niet meer bestaat!…. Leuk dat jullie ook een gerecht hebben dat er niet bij hoort! Wij hebben de vigilia insalata russa olandese en gerookte zalm….die insalata russa is een slaatje met zalm of tonijn! Buon Natale con la tradizione a te e a chi vuoi bene!!

 3. Tinka Pothaar

  Oooooh, wat is het ontzettend leuk geworden….Ik sta echt versteld….Was ook erg leuk om te doen; wetend dat jullie het op geweldige wijze “af” zouden maken! Bedankt John en Pieter!

  Paola! Wij zaten in een bungalow bij “Lo Scoglio”, dit was toen van de NRV….Welk jaar was jij daar? Ik vraag me af of wij elkaar misschien kennen…
  Ik wens jullie allemaal een hele gezellige Kerst toe en een heel goed nieuwjaar (aan de linzen, rood ondergoed en druiven zal het niet liggen, hahaha)

 4. 6 januari nog een andere feestdag hier… mijn verjaardag! 🙂 En daarna ruimen wij altijd pas de kerstboom op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.