Geen categorie

Keukenpraat met Adje: Ananas-Citroen jam

DiscoverCars.com

Speciaal voor Sogno Italiano werkt Adje Middelbeek, gastvrouw en eigenaresse van b&b en vakantieappartementen Podere del Buongustaio, iedere maand een heerlijk recept uit. Deze maand is het ananas-citroen jam.

Adje Middelbeek

Ingrediënten:

  • 1 grote ananas
  • 6 onbespoten citroenen
  • 500 gr suiker
  • Water
  • 1 vanille stokje
  • 2 anijs peulen
  • 1 tonkaboon

Snijd de citroen in dunne plakjes en snijd de plakjes in kwartjes. Voeg hier 250ml water en 250 gr suiker toe, breng dit aan de kook en laat het daarna op zeer laag vuur ongeveer 2 uur pruttelen. Vervolgens af laten koelen.

De volgende dag snijd je de ananas in kleine blokjes en breng deze met de rest van de suiker, een klein scheutje water, de anijs en het vanillestokje aan de kook. Na een half uur haal je het vanille stokje eruit en schraap er het merg uit. Nu laat je de ananas nog ongeveer anderhalf uur op een laag vuur pruttelen en voldoende indikken. Ik heb er nog een tonkaboon ingeraspt. Hieronder een uitleg over deze bijzondere boon.

Ondertussen zet je de citroenen weer op het vuur, breng je dit aan de kook en laat dit nogmaals ruim een uur op een laag vuur indikken. Voeg de ananas en de citroen nu pas samen en je hebt een heerlijk frisse ananas-citroen jam.

De tonkaboon komt uit Zuid-Amerika (voornamelijk Venezuela) en lijkt een beetje op de koffieboon. Hij bevat als belangrijkste smaakstof cumarine. Vers geplukte bonen worden 24 uur in de rum geweekt en daarna gedroogd. Tijdens dit proces vindt fermentatie plaats. De smaak houdt het midden tussen vanille en hopjes en doet in de verte ook aan bittere amandelen denken. De boon leent zich uitstekend als smaakmaker in roomijs, custards en soufflés, maar ook in likeuren en in bonbons (truffels).

Van 1 tot 7 mei van dit jaar organiseren Adje Middelbeek, chefkok Joop Zwiep en Buitengewoon Italië een bijzondere wine & food reis. Deze culinaire reis vind plaats in het groene hart van Umbrië op het prachtige landgoed Podere del Buongustaio. Klik hier voor meer informatie en het programma.

Meer recepten van Adje vind je hier:  Keukenpraat met Adje

Booking.com

0 reacties op “Keukenpraat met Adje: Ananas-Citroen jam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.