Campania Keukenpraat

Ontdek de smaak van Napels

streetfood Napels

De keuken van Napels is een waar paradijs voor eetliefhebbers. In deze metropool is er een grote verscheidenheid aan gerechten te vinden. Het eten van de Napolitanen is net zo uitbundig als de bewoners zelf. Gerechten en producten als de San Marzano tomaten, frutti di mare, mozzarella di bufala, basilicum en citroenen worden volop gebruikt. Veel recepten zijn al decennia oud en familiegerechten worden generaties lang doorgegeven. Ontdek de smaak van Napels.

Groenten

Vanwege het klimaat zijn de zonovergoten groenten het hele jaar verkrijgbaar, waaronder heerlijke artisjokken, aubergines, courgettes en de zongedroogde tomaten. Gedroogde rode chili pepers, knoflook, kruiden, olijven en kappertjes zijn gedurende het jaar vers beschikbaar. Campania is beroemd om zijn boomgaarden waar de beste citroenen, sinaasappelen, vijgen, perziken en abrikozen worden geteeld.

Vis en zeevruchten

Vis en zeevruchten zijn een hoogtepunt in de keuken en worden royaal gebruikt. Een eindeloze reeks aan verse vissoorten, kokkels, mosselen en octopus worden geserveerd aan tafel. Traditioneel is er niet veel vlees in de regio, dus wordt er vanzelfsprekend minder vlees gegeten.

De inwoners van Napels beweren dat hun stad de thuisbasis is van de authentieke pizza. ’s Werelds eerste pizzeria opende zijn deuren in Napels. Met behulp van de eenvoudigste ingrediënten is in deze stad de wereldberoemde Pizza Marherita geboren. Met verse San Marzano tomaten, aromatische basilicum en mozzarella di bufala is de pizza niet te weerstaan. De kleuren rood, wit en groen van deze ingrediënten geven de officiële kleuren van de Italiaanse vlag weer.

Om het wat overzichtelijk te maken zetten wij een aantal gerechten en dolci op een rij die je niet mag missen wanneer je Napels bezoekt.

smaak van Napels


Spaghetti alle Puttanesca betekent letterlijk ‘hoer spaghetti’ in het Italiaans. Het is een warm, kruidig, pittig en geurig pastagerecht. Het recept bestaat uit typische lokale ingrediënten, zoals verse tomaten, olijven, chilipepers, knoflook, en kappertjes. Over de pasta wordt verse Italiaanse peterselie gestrooid.

smaak van Napels


Mozzarella in Carrozza betekent mozzarella in een koets. In plaats van een gegrilde kaas sandwich, gebruiken de Napolitanen mozzarella. De ‘koets’ is het brood die in vierkantjes wordt gesneden en de mozzarella tijdens het bakken bij elkaar houdt.

smaak van Napels


Crocchè di Patate zijn gebakken aardappelen en nog zoveel meer. Aardappels met kruiden, kaas en soms salami of gekookte ham worden licht gepaneerd en gebakken.

smaak van Napels

Pasta e Fagioli is typisch een gerecht uit la cucina povera en bestaat uit pasta met bonen.

smaak van Napels

Gnocchi alla Sorrentina bestaat uit gnocchi met zoete tomatensaus en gesmolten mozzarella.

smaak van Napels

Ravioli Capresi is een ravioli gevuld met cacciotta caprese (een zachte kaas van Capri), Parmigiano en ei om het te binden. De saus is van tomaat gemaakt en basilicum.

smaak van Napels


Cozze zijn mosselen en absoluut een must bij een bezoek aan Napels. Ze zijn vooral alla marinara lekker. Gekookt in een kruidige tomatensaus met een beetje peperoncini en peterselie. Impetata di cozze is ook een goede keuze. De mosselen worden gekookt in hun eigen sappen met zwarte peper.

smaak van Napels


Polpette zijn gehakballen en een Napolitaanse specialiteit. Ze worden geserveerd als een secondo met tomatensaus en dus niet bovenop spaghetti.

smaak van Napels


Pizza alla Napoletana. De Napolitaanse pizza’s zijn wereldberoemd en met een bezoek aan Napels moet er een pizza gegeten worden. Ook is de pizza fritta erg lekker. Deze gefrituurde pizza’s zijn overal op straat te koop.

Dat Italianen lekkerbekken zijn, is ook in Napels duidelijk terug te vinden. De dolci zijn overal op straat zichtbaar.

Een beroemde Napolitaanse dolce is Baba al Rhum, vernoemd naar Ali Baba. De klassieke versie wordt geserveerd en gedrenkt in rum, maar ze zijn ook verkrijgbaar gevuld met room, ricotta, Nutella en fruit. Een ander dolce die je niet mag missen is de Sfogliatelle, gevuld met ricotta room en gegarneerd met poedersuiker.

Lekkernijen van Napels
smaak van Napels

Dit is een kleine greep uit de verschillende traditionele gerechten van Napels. Dit zijn ze lang niet allemaal. Wat zijn jouw favoriete Napolitaanse gerechten?

Booking.com
Booking.com

4 reacties op “Ontdek de smaak van Napels

  1. Wat ziet het er allemaal heerlijk uit die gerechten!

  2. Allemaal even lekker. Ik kan het bevestigen 😉

  3. Ja je ziet de foto en je proeft bijna de smaak…..heerlijk! Goed idee ook voor een cullinaire trip.

  4. Tinka Pothaar

    Bij het zien van de foto’s ruik en proef ik al die heerlijkheden weer….
    Ik heb al heel wat pizza’s in mijn leven gegeten maar nergens zo lekker als in Napels!!!
    De pizza Margherita heeft inderdaad de kleuren van de italiaanse vlag; misschien leuk om te weten dat hij genoemd is naar de koningin (madre regina) Margherita….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.