Cultuur & Lifestyle Keukenpraat

De Italiaanse koffiebar

DiscoverCars.com

Een van de fijne dingen van het Italiaanse leven is de Italiaanse koffiebar. De energie, het sociale aspect, de geur en ja de koffie, wij zijn er gek op. Met alle respect voor Starbucks en alle andere bars buiten Italië, sommige dingen zijn in Italië toch echt beter. Misschien is dat de reden waarom Italië tot nog toe een van de weinige landen is in de wereld zonder een Starbucks store. Ja, tot nog toe, want Starbucks heeft aangekondigd om begin 2017 in Milaan zijn eerste filiaal te gaan openen. Zal het werken?

Volgens de statistieken drinken Italianen elk jaar 5,8 kg koffie. Vroeger werd deze drank alleen gedronken door de rijken. Vandaag de dag wordt het geserveerd in de vele koffiebars in heel Italië. Wij drinken niet alleen graag een cappuccino, espresso, caffe macchiato of een caffe corretto, maar houden ook van al die kleine gewoontes zoals het in de koffiebar aan toe gaat.

Hoe het werkt? Bij twijfel, betaal eerst aan de kassa de koffie die je wilt bestellen. Neem je scontrino, ontvangstbewijs, mee naar de bar en zoek oogcontact met de barista. Drink je koffie staande aan de bar. Het is goedkoper, socialer en laten we zeggen, het is Italiaans.

Het is natuurlijk aan jezelf wat je bestelt, maar ongeveer na 10.30 uur is het voor Italianen niet gebruikelijk om een cappuccino te bestellen. Deze koffie wordt meer gezien als een ontbijt en wordt vaak gedronken samen met een brioche. Feit is ook, dat een koffie niet gedronken wordt samen met een maaltijd, maar erna.

De geschiedenis van de koffie in Italië

Er wordt gezegd dat de koffie voor het eerst rond het jaar 1570 werd ingevoerd in Venetië. In deze stad was een bloeiend handel in verschillende grondstoffen tussen de lokale ondernemers en Arabieren. Vanwege de hoge prijs voor koffie, was de drank een luxe en werd alleen gedronken door de rijken. In eerste instantie werd het drankje niet met open armen ontvangen. De kerk zag het als bedreiging voor het christendom omdat het uit islamitische landen werd geïmporteerd. Dit veranderde toen paus Clemens VIII de koffie goedkeurde. Snel daarna werd het gebruikelijk om elkaar te ontmoeten voor een kopje koffie.

Men beweerd dat Caffe Florian niet alleen het oudste en nog bestaande koffiehuis van Italië is, maar zelfs van de wereld.

In het jaar 1683 werd de eerste koffiebar geïntroduceerd in Venetië en vanaf dat moment werden ze geopend door het hele land. Men beweerd dat Caffe Florian niet alleen het oudste en nog bestaande koffiehuis van Italië is, maar zelfs van de wereld. De deuren gingen open in december 1720. Het oudste koffiehuis in Rome is Antico Caffe Greco die door de Griekse eigenaar in 1760 werd geopend. Caffe Gambrinus opende in 1860 zijn deuren in Napels en sindsdien kun je genieten van de traditionele Napolitaanse koffie. De koffiebars werden in de loop der tijd veel bezocht door beroemde kunstenaars, schrijvers en dichters. Het was een handige uitvalsbasis om elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen.

Tegenwoordig wordt de koffie op zeer veel verschillende manieren gedronken. Espresso, ook wel bekend als caffè, wordt het meest besteld. Het is een sterke koffie in een klein kopje. Vind je het te klein, dan bestel je een caffè doppio, die bestaat uit 2 maal een espresso. Door de reclames met George Clooney is caffè ristretto populairder geworden. Het is dezelfde hoeveelheid koffie als die van de espresso, maar met de helft van de hoeveelheid water, dus veel sterker. Voor diegene die een minder sterke koffie willen, bestellen een caffè lungo of een caffè americano waar meer water aan toegevoegd wordt. Wil je nog wat anders, dan is een caffè corretto misschien een idee. Men voegt er een klein beetje drank aan toe zoals grappa, amaretto of cognac.

Vind je koffie met melk lekker? Populair is cappuccino. Traditioneel wordt deze gedronken bij het ontbijt. Het bestaat uit een mix van espresso, melk en schuim. Diegene die er nog een beetje cacao eroverheen gestrooid willen hebben, zal erom moeten vragen. Dan is er nog de caffè macchiato waarbij de nadruk op melk ligt.

De lijst van koffievarianten is eindeloos en in de regio’s en steden zijn er ook nog verschillen. Maar hoe je je koffie ook drinkt, geniet net als wij van je koffie op ieder moment van de dag in een Italiaanse koffiebar. Wil je ons nu excuseren, want het is tijd voor een koffie. Ciao!

Booking.com

3 reacties op “De Italiaanse koffiebar

  1. Leuk stukje, maar een caffè machiato is volgens mij een espresso met een klein beetje cappuccino schuim die je de hele dag kunt bestellen tegen dezelfde prijs als een gewone espresso.

  2. Tinka Pothaar

    Geweldig, temeer omdat wij iedere ochtend een caffè drinken in “ons” barretje waar het zo gezellig is en waar je heerlijk met mensen/vrienden kunt praten….Waar je gewoon bij iemand aanschuift als er geen tafeltje vrij is….ik vind het 1 van de leukste dingen hier in Italie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.