Cultuur & Lifestyle

De Italiaanse Piazza

De Italiaanse piazza’s, of pleinen, zijn het kloppend hart van de grote steden en landelijke dorpen. Voor veel Italianen is de piazza een tweede huiskamer. Het is een centrale ontmoetingsplaats om te wandelen, flaneren, praten of simpelweg te genieten van dolce far niente. De piazza’s zijn vaak ook de belangrijkste plaatsen voor festivals en bijeenkomsten. Iedereen, ongeacht leeftijd of sociale klasse, is welkom inclusief toeristen. Wij strijken maar al te graag neer op een van de terrassen of in een bar om de lokale bevolking aan ons voorbij te zien gaan. Er is geen betere plek om mensen te bekijken dan op een piazza. Het is een groot openluchttheater. Geweldig is het om te wandelen in le vie di mezzo, straten die leiden van de ene piazza naar de andere.

De piazza is een grote stedelijke woonkamer voor iedereen en het verenigt de mensen waar men kan deelnemen en genieten van de geneugten die het leven te bieden heeft.

De piazza’s kunnen groot, klein, bescheiden, weelderig, oud of nieuw zijn. Ze worden vaak omzoomd door religieuze en politieke gebouwen, monumenten, cafès, restaurants of fonteinen. De piazza is een goede plek om het culturele verleden van de stad te leren kennen, maar ook de lokale identiteit.

Toen de Romeinen hun steden bouwden, begonnen ze met een wegennet op basis van twee hoofdwegen. Het punt waar deze twee wegen elkaar kruizen werd beschouwd als heilige grond. Deze open ruimte werd gedomineerd door een imposante tempel, een forum en een centrale markt. Later in de 4de en 5de eeuw werden tempels vervangen door kerken en werden er overheidsgebouwen, markten en winkels aan de zijkanten gebouwd. Ook was het plein een veilige plaats voor inwoners wanneer de stad werd aangevallen door een vijand. Tijdens de Renaissance bereikten honderden Italiaanse steden hun hoogtepunt. Steden werden het symbool van macht. Architecten, als Michelangelo en Bernini, ontwierpen nieuwe piazza’s.

Op elk moment van de dag en op elk moment van het jaar, kun je de dagelijkse gebeurtenissen in het hart van de Italiaanse stad observeren. Het begint wanneer de barista zijn deuren opent voor de mensen die langs komen voor een koffie. De eerste klanten zijn op weg naar hun werk, terwijl de nonne en nonni zich positioneren aan een tafel vergezeld met een krant. Wanneer de klokken van de Duomo van zich laten horen rond het middaguur, komt de stad gedurende twee uur langzaam tot stilstand. De winkels sluiten hun deuren en het is overal rustig op straat. Behalve in de lokale bars waar vrienden en collega’s samen komen voor het nuttigen van een pranzo. Later op de dag komt het plein weer tot leven wanneer de bambini en nonne rondwandelen zonder bestemming. Na een werkdag komt men samen voor een aperitivo om vervolgens huiswaarts te keren voor la cena. Gedurende deze tijd is het op en rond de piazza stil, maar dat is slechts een stilte voor de storm, want na la cena is er vaak tijd voor een passegiata.

Door de eeuwen heen is er niet veel veranderd aan deze Italiaanse traditie. Men kwam en komt nog steeds samen op de piazza voor de jaarlijkse religieuze feesten, protesten, politieke hervormingen, maar ook voor een rustige middagwandeling. De piazza herinnert de burgers waar ze vandaan komen, elke dag wandelen tussen de geschiedenis. Ooit liepen over dezelfde geplaveide pleinen edelen en grote kunstenaars. Er vonden duels en gevechten plaats, maar ook waren de pleinen getuige van bruiloften, doopfeesten en andere festiviteiten. Kortom, de piazza is een grote stedelijke woonkamer voor iedereen en het verenigt de mensen waar men kan deelnemen en genieten van de geneugten die het leven te bieden heeft.

De mooiste en indrukwekkendste piazza’s die we de afgelopen jaren hebben bezocht.

De wereldberoemde Piazza San Marco in Venetië is uniek waar we vooral in de avond, wanneer het rustiger is, genieten van de magische sfeer in haar prachtige omgeving van de Venetiaanse lagune.

Na een klim van 551 treden heb je een verbluffend uitzicht over Rome en de meest indrukwekkende piazza van Italië, Piazza San Pietro in Vaticaan Stad.

Rondom Piazza Navona in Rome en de drie flamboyante fonteinen valt altijd wel wat te beleven.

De Piazza della Signoria in Florence was niet alleen het politieke centrum van de stad, maar van de gehele Italiaanse Renaissance.

De schelpvormige Piazza del Campo in Siena is vooral bekend om de Palio, een traditionele paardenrace dat jaarlijks plaatsvindt in juli en augustus.

Het grootste plein van Italië is Prato della Valle in Padua met 78 standbeelden van vooraanstaande burgers van Padua.

Wij zijn het volledig eens met de schrijver en journalist Guido Piovene die schreef dat de Piazza del Popolo in Ascoli Piceno meer lijkt op een huiskamer, dan op een vierkant omzoomd met portieken.

De indrukwekkende Piazza dell’Unita d’Italia in Triëst heeft een unieke locatie, namelijk aan zee. Het is daarmee de enige piazza in Italië dat uitzicht op zee heeft.

De Piazza dei Miracoli in Pisa met de wereldberoemde scheve toren van Pisa is niet alleen bijzonder vanwege de architectuur van de monumenten, maar ook omdat het deels verhard en deels met gras bedekt is.

De Piazza Maggiore in Bologna ligt gelegen in het hart van Bologna, voor ons een van de mooiste en ‘lekkerste’ steden van Emilia-Romagna.

De Piazza del Plebiscito in Napels is een van de mooie locaties van de stad waar je het legendarische straatleven van Napels aan je voorbij ziet gaan.

Piazza del Duomo in Lecce, ook wel het Florence van het zuiden genoemd, is werkelijk prachtig met overdadig barok in zachte goudgele zandsteen.

Op de Piazza Pretoria in Palermo staat het beroemde Fontana Pretoria met haar naakte standbeelden, herdoopt in 1575 tot het plein Piazza della Vergogna of ‘het plein van de schande’.

De Duomo di San Giorgio en de mooie gevels van goudkleurige kalkstenen huizen aan de Piazza del Duomo in Ragusa Ibla lijkt wel op een filmlocatie.

Ragusa Ibla, Sicilië

De Piazza Anfiteatro in Lucca is een symbool van deze elegante Toscaanse stad.

De Piazza delle Erbe in Verona is een van de meest elegante pleinen van Noord-Italië en waar wij altijd neerstrijken voor een café of aperitivo.

De Piazza Duomo in Ortygia is oogverblindend met haar witte stenen en wordt beschouwd als een van de mooiste barokke pleinen van Sicilië.

Wij zijn jouw mooiste piazza’s?

Booking.com

1 reactie op “De Italiaanse Piazza

  1. Heel goed artikel, interessant en typisch italiaans…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.