Geen categorie

Keukenpraat met Adje: vijgentaart met frangipane

Adje Middelbeek, gastvrouw en eigenaresse van B&B en vakantieappartement Podere del Buongustaio, werkt iedere maand voor Sogno Italiano een overheerlijk recept uit. Deze maand is het een vijgentaart met frangipane. ‘Het is behoorlijk wat werk, maar dan heb je ook een super lekkere taart’, vertelt Adje.

Adje Middelbeek

Ingredienten

Voor 8 personen
– 15 hele vijgen, gewassen
– 30 g suiker
– 2 eetlepels water
– 2 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
– de geraspte schil van 1 sinaasappel

Voor het kruimeldeeg
– 125 g boter
– 100 g poedersuiker
– snufje zout
– 250 g bloem
– desgewenst: 1 vanillestokje, gespleten, de zaadjes eruitgeschraapt
– de geraspte schil van een halve citroen
– 2 dooiers van grote eieren, bij voorkeur biologische
– 2 eetlepels koude melk of water

Voor de frangipane
– 285 g geblancheerde hele amandelen
– 50 g bloem
– 250 g ongezouten boter
– 250 g suiker
– 2 grote eieren, bij voorkeur biologische, losgeklopt
– 1 vanillestokje, gespleten, de zaadjes eruit geschraapt
– 1 eetlepel grappa

Begin met het invetten van een springvorm met een doorsnede van 28 cm met boter. Roer voor het deeg de boter, poedersuiker en zout romig en wrijf er de bloem, vanillezaadjes, geraspte citroenschil en eidooiers door. Dit kun je doen met de hand of met een foodprocessor.

Doe er, wanneer het mengsel op grof broodkruim lijkt, de koude melk of het water bij. Kneed het mengsel luchtig en kort, zodat je een deegbal krijgt. Bestuif hem met bloem. Kneed het deeg niet te veel, anders wordt het elastisch en taai. Het moet niet vlokkerig en bros worden.

Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minstens een uur in de koelkast. Haal het deeg uit de koelkast, rol het uit en bekleed er de taartvorm mee. Zet de beklede vorm een uur in de vriezer.

Verwarm de oven voor op 180 °C, gasovenstand 4 en bak de taartbodem in ongeveer 12 minuten licht goudbruin. Haal de vorm uit de oven en zet de thermostaat lager op 170 ºC, gasovenstand 3.

Hak voor de frangipane 250 g van de hele amandelen in een foodprocessor tot je een fijn poeder hebt (gebruik de pulse-knop). Doe de amandelpoeder met de bloem in een andere kom. Doe de boter en suiker in een mengkom en laat de machine draaien tot het mengsel licht en romig is.

Spatel hier de amandelen, de losgeklopte eieren, de vanillezaadjes en de grappa door, tot je een goed gemengde gladde massa hebt. Zet het mengsel minstens een half uur in de koelkast om op te stijven. Verwijder de steeltjes van de vijgen, snijd ze aan de bovenkant kruislings in en druk met je duim op de onderkant, zodat ze als een bloem opengaan.

Schep de gekoelde frangipane in de taartbodem en druk er de vijgen, met de open kant naar boven, zachtjes in. Verhit de suiker en het water en sprenkel deze siroop over de vijgen. Hak de rest van de amandelen grof en strooi ze samen met de tijm en de geraspte sinaasappelschil over de taart.

Bak de taart ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de frangipane langs de rand stevig en goudkleurig is, maar nog iets lobbig in het midden. Laat de taart 30 tot 40 minuten afkoelen. Erg lekker met een dot mascarpone of crème fraîche.

Buon appetito!

Website B&B Podere del Buongustaiowww.poderedelbuongustaio.it en volg Adje op Facebook
Booking.com

0 reacties op “Keukenpraat met Adje: vijgentaart met frangipane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.