Stedentrip Toscane

Volterra: de stad van albast

Toscane, Volterra
DiscoverCars.com

Bochtige wegen, dwars door de glooiende heuvels van Toscane, brengen ons naar de Etruskische stad Volterra. Net als vele andere Etruskische steden ligt ook Volterra hoog op een heuvel. Binnen de stadsmuren liggen de verschillende jaartallen uit de Italiaanse geschiedenis dicht bij elkaar.

Helaas ligt Volterra een beetje in de schaduw van de stad San Gimignano en wordt vaak overgeslagen als reisbestemming. Dit is jammer, want er is zoveel moois te ontdekken. Gelegen tussen de middeleeuwse torenhuizen liggen Etruskische graven, gebouwen uit de Renaissance en Romeinse ruïnes. Wandel met ons mee door deze tijdloze stad.

Korte geschiedenis van Volterra

Volterra, een Etruskische nederzetting, werd gesticht in de 8ste eeuw voor Chr. en werd Velathri genoemd. Later heersten hier de Romeinen en vervolgens werd de stad bezet door de Florentijnen. Na de Medici familie werd Volterra geregeerd door het hertogdom van Toscane. Dit stadje is sinds haar oorsprong bijna perfect bewaard gebleven.

De middeleeuwse muren, die het historisch centrum omsluiten en nog steeds overeind staan, dateren uit de 5de eeuw v Chr. en de 13de eeuw. De muren van Volterra zijn uniek in de wereld, omdat sommige delen dateren uit de Etruskische periode. Twee waardevolle voorbeelden van Etruskische architectuur zijn de Porta dell’Arco en de Porta Diana die toegang bieden tot het centro storico.

Wandeling door Volterra

Wij wandelen door een van de tientallen middeleeuwse stadspoorten en binnen een paar minuten staan we op het mooiste plein van de stad: Piazza dei Priori. Aan de piazza staat de plechtige Palazzo Comunale dat ijdel neerkijkt op het plein. Het paleis, de trots van de stad, dateert uit de 13de eeuw en is versierd met decoratieve elementen waaronder wapenschilden van de Florentijnse families die hier geregeerd hebben.

Volterra in Toscane
Volterra in Toscane
Volterra in Toscane
Volterra in Toscane

De wandeling gaat door een wirwar van smalle straatjes en pleintjes en het is alsof de tijd heeft stilgestaan. Met een beetje fantasie voel je de tijdloosheid en de diepe geheimen die deze fascinerende stad met zich meedraagt.

De film Twilight Saga

De klokken van La Cattedrale di Volterra luiden nog steeds en ’s nachts vliegen de vleermuizen in het maanlicht over de piazza’s. Het is de ideale omgeving voor het filmen van de Twilight Saga, de wereldberoemde film waar Volterra de thuisbasis is van oude vampiers. Voor diegene die zich in deze vampierwereld willen bewegen zijn er rondleidingen in het maanlicht en een bezoek aan het Museo Della Tortura.

In de middeleeuwen bouwde de stad zijn kathedraal, gebouwd op de fundamenten van een kerk uit de 9de eeuw, de aangrenzende doopkapel van San Giovanni en de mooie regeringsgebouwen. Het was de regerende Medici die tijdens de Renaissance het fort, Fortezza Medicea, bouwde. Deze imposante verschijning is vanaf enkele kilometers afstand zichtbaar. Helaas is het niet mogelijk om het enorme fort te bezichtigen, want het is nu een zwaarbeveiligde gevangenis.

Volterra in Toscane

Steensoort albast

Een belangrijk onderdeel in de geschiedenis van Volterra is de steensoort albast. Deze steensoort werd tijdens de Etruskische periode gebruikt voor het vervaardigen van grafurnen, sieraden, vazen en schalen. De bleke doorzichtige steen is gemakkelijker te bewerken dan marmer. Tegenwoordig kun je nog steeds ambachtslieden aan het werk zien in hun ateliers, waar ze vakkundig deze steensoort bijna tot leven brengen met de allermooiste creaties.

Etruskische opgravingen

Een bezoek aan Volterra is niet compleet na het bezichtigen van de Etruskische opgravingen net buiten de muren van de stad. Om een goed beeld te krijgen van deze oude beschaving kun je terecht in het Museo Etrusco Guarnacci, een van de belangrijkste van Italië. Er is een rijke collectie van Etruskische vondsten te bewonderen. Maar er zijn meer musea en oude ruïnes. Een Romeins theater en een bad complex uit de 1ste eeuw, dat gebouwd is door Augustus, ligt net buiten de stad en getuigen van nog een gouden eeuw in de geschiedenis van Volterra.

Winkels, trattoria’s en osteria’s

Volterra heeft prachtige winkels en in verschillende straatjes komen de geuren van kruiden en specerijen je tegemoet. In oude straatjes en soms achter fascinerende deuren en luiken zitten gezellige trattoria’s en osteria’s verscholen. De menu’s zijn divers, maar er worden met name Toscaanse gerechten aangeboden.

Volterra heeft ons geboeid met zijn mix van rijke historie en schatten en waar waarschijnlijk nog veel meer te ontdekken is. Wij sluiten ons bezoek af met een spectaculair uitzicht op de wijngaarden, heuvels en cipressen, het typerende Toscaanse landschap.

Hotels in Volterra

 

2 reacties op “Volterra: de stad van albast

  1. Ingrid Engelen

    Zo’n mooie stad en omgeving. Vorig jaar zo genoten van dit heerlijk stuk Italie❤️🙏

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.