Roadtrip Toscane

Heilige paden van Toscane Deel I

De Via Francigena is een deel van een middeleeuwse pelgrimsroute die van Canterbury naar Rome loopt. Het was bisschop Sigeric die, in het jaar 990, voor het eerst deze route beschreef op zijn weg naar Rome. De Via Francigena heeft vele namen gehad waaronder de Via Romea. Jaarlijks trokken tienduizenden pelgrims, aangemoedigd door de kerk, zuidwaarts via de Via Francigena naar Rome. In tegenovergestelde richting trokken handelaren en kooplui richting de havensteden. Het was een van de belangrijkste routes waar handel, kunst en cultuur samenkwamen. Aan deze weg ontstonden invloedrijke steden, zo ook in het prachtige landschap van Toscane, waarvan Lucca en Siena de bekendste zijn.

In de achtertuin van ons tijdelijk onderkomen in hartje Toscane, op 10 kilometer afstand van de stad San Gimigano, ligt deze Via Francigena. Wij bezochten deze streek waar pelgrims te voet door het fascinerende Toscaanse landschap naar Rome trokken.

De heilige berg van San Vivaldo

We starten onze route halverwege Siena en Florence in de bossen van San Vivaldo en de heilige berg. Het is een van de belangrijkste religieuze plaatsen in Italië. In de 14de eeuw woonde hier Vivaldo. Hij groeide op in een welgestelde familie in San Gimignano. Na een losbandig leven van luxe en het verspillen van veel geld trok hij zich terug in deze kastanje bossen. Hij bracht zijn tijd door als kluizenaarsmonnik in een kastanjeboom. Hij leefde een leven van vasten en boetedoening tot hij op 1 mei in 1320 stierf op 60-jarige leeftijd. Sindsdien is hij de patroonheilige van Montaione en wordt er ieder jaar op zijn sterfdag feest gevierd.

De heilige berg is ontworpen door de Franciscanen die er in die tijd 25 kapelletjes bouwden, waarvan er nu nog 18 over zijn, om zo Het Heilige Land uit te beelden. Het gaf de pelgrims de mogelijkheid om hun tocht naar de heilige berg van San Vivaldo te maken in plaats van naar Jeruzalem, omdat die in deze periode bezet werd door de Turken. Er is een officieel document van Paus Leone X die de kapelletjes erkent als religieuze plek voor boetedoening en om te bidden.

We vervolgen onze route door de sierlijke en glooiende heuvels van het Toscaanse platteland. We laten de kleurrijke bossen achter ons, passeren wijnranken, idyllische dorpjes en prachtig gerestaureerde boerderijen. Langzaam komt het silhouet van Volterra dichterbij.

Volterra

Gelegen op een hoog plateau in de vulkanische heuvels van de provincie Pisa ligt Volterra. De Etruskisch ommuurde stad heeft een goed bewaard historisch centrum. De stad is opgebouwd uit de geel-grijze steen panchino en herbergt een schat aan Etruskische, Romeinse en middeleeuwse hoogtepunten. Het hele gebied rondom Volterra ligt bezaaid met archeologische vondsten, deze zijn te bewonderen in het Etruskisch Museum. Een wandeling door het centrum brengt ons terug in de tijd en we genieten van de tijdloze sfeer. We passeren mooie pleinen, kerken, middeleeuwse en Romeinse monumenten, schaduwrijke straatjes, hoge stadsmuren en een Romeins theater uit de 1ste eeuw.

@blogsognoitaliano Volterra Toscane 4
@blogsognoitaliano Volterra Toscane 5
@blogsognoitaliano Volterra Toscane view
@blogsognoitaliano Volterra Toscane 1
@blogsognoitaliano Volterra Toscane 2
@blogsognoitaliano Volterra, Toscane chiesa
@blogsognoitaliano Volterra, Toscane straat
@blogsognoitaliano Volterra, Toscane via
@blogsognoitaliano Volterra, Toscane porta
previous arrow
next arrow

San Gimignano

Om te zien hoe Toscane er uit zag in de middeleeuwen is de stad San Gimignano de plek om daar achter te komen. De stad was een belangrijke halte aan de Via Francigena. Van verre is de skyline van de stad te zien. Het is een zichtbaar teken van welvaart die de Via Francigena met zich meebracht. Het stadje is beroemd om zijn fascinerende middeleeuwse architectuur en de torens die boven alle andere gebouwen uitsteken. Op het hoogtepunt van haar gloriejaren waren er 72 toren-huizen als symbool van rijkdom en macht. Nu staan er nog slechts 14 torens overeind, maar geven San Gimignano nog steeds een middeleeuwse sfeer en uitstraling. Deze museumstad staat sinds 1990 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en biedt de bezoekers een stap terug in de tijd, waar je kunt genieten van heerlijke lokale producten en wijnen in gezellige osteria’s en trattoria’s. Een wandeling door de smalle straatjes en prachtige pleinen is niet compleet met een stop bij de stadsmuren. Op sommige punten heb je een prachtig uitzicht op de omringende heuvels. Voor het beste panorama beklim je de 218 treden van de hoogste toren van de stad, de Torre Grosso.

@blogsognoitaliano San Gimignano Toscane
@marcantoniomarrocoli San Gimignano Toscane1
@marcantoniomarrocoli San Gimignano Toscane
@sorinpopa.ro San Gimignano Toscane
@blogsognoitaliano San Gimignano Toscane groen
@morentebetico Toscane San Gimignano
@dipaolomaurizio Toscane San Gimignano
@casselbike_heritage_travel San Gimignano Toscane
@be_mesmerized Toscane San Gimignano
previous arrow
next arrow

Colle di Val d’Elsa

Onze volgende stop is het schilderachtige stadje Colle Val d’Elsa, waarvan het oudste deel hoog boven op een heuvel ligt. In feite bestaat het centro storico uit twee gedeelten. De Colle ‘alta’ kijkt namelijk uit op de levendige Colle ‘bassa’. We nemen de lift naar boven en wandelen eeuwen terug in de tijd. Opvallend zijn de toren-huizen, waarvan nog enkele overeind staan. Vanaf verschillende punten heb je bij de stadsmuren een schitterend uitzicht op het omringende landschap met in de verte de heuvels van Chianti. De meest panoramische plek van de oude stad is bij het Baluardo, een bastion gelegen bij het kasteel.

@blogsognoitaliano Toscane Colle di Val d'Elsa 1
@blogsognoitaliano Colle di Val d'Elsa, Toscane
@blogsognoitaliano Colle di Val d'Elsa, Toscane via
@blogsognoitaliano Colle di Val d'Elsa, Toscane str.
@blogsognoitaliano Colle di Val d'Elsa, Toscane boven
@blogsognoitaliano Colle di Val d'Elsa, Toscane alta
@blogsognoitaliano Toscane Colle di Val d'Elsa .
@blogsognoitaliano Toscane Colle di Val d'Elsa ...
previous arrow
next arrow

Door de ligging, dichtbij Florence en Siena, is het stadje altijd een strijdtoneel geweest tussen deze twee rivaliserende steden en hebben er rondom Colle Val d’Elsa verschillende veldslagen plaats gevonden. Maar dit stadje profiteerde ook van de economische voordelen vanwege de Via Francigena en de papierindustrie. Tegenwoordig heeft het stadje de bijnaam ‘Città di Cristallo’ oftewel ‘Stad van Crystal’ vanwege de productie van kristal.

2 reacties op “Heilige paden van Toscane Deel I

 1. Van Haeren-Van de Pol

  Toscane is een adembenemend mooi openluchtmuseum! Wij namen uitgebreid te tijd in Pisa, Lucca, Firenze, Siena, Pienza, Volterra en San Gigminiano. We genoten ook van een hele lange dag Chiantiroute met zijn wondermooie vergezichten. We maakten toffe wandelingetjes in enkele dorpjes onderweg.
  Wat je niet vergeten mag tijdens een reis aan Toscane is een bezoek brengen aan Monteriggioni. Een pasta of salade bij een heerlijke Chianti wijn op het overdekt terras aan de achterkant van Osteria Antico Travaglio op het Piazza Roma is romantiek ten top! Zeker op een warme voorjaarsavond.
  Een bezoekje aan Bagno Vignoni mag ook niet ontbreken. Het is zo bijzonder.
  En eens door Fiesole (op een steenworp van Firenze) dwalen, er door het archeologisch park wandelen en later klimmen naar de San Francesco Monastery. Magnifiek!
  Deze drie tips kregen we van de eigenaressen van ons B&B in Tavarnuzze, nl. Il Poggiolo Delle Rose. Een topadresje!

  • Grazie mille voor de goede tips!
   In de volgende artikelen, die aankomende maand worden gepubliceerd, komen Monteriggione, Bagno Vignoni en Fiesole aan bod. Het zijn stuk voor stuk prachtige plaatsen waar ook wij zo van genoten hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.