Roadtrip Toscane

Heilige paden van Toscane Deel II

Het was bisschop Sigeric die als eerste de route van Via Francisgena vastlegde. Zijn reis van Canterbury naar Rome werd veelvuldig gekopieerd en verspreid. Je kunt zeggen dat dit een van de eerste reisboeken is. Deze pelgrimsroute loopt voor een heel klein gedeelte door de achtertuin van ons onderkomen in Toscane. Wij nemen je mee door een prachtig landschap vol heuvelsteden, geschiedenis, kunst en abdijen.

Monteriggioni

Niet ver van Colle di Val d’Elsa ligt hoog op een heuvel Monteriggioni, een garnizoensplaats waarvan de muren nog helemaal intact zijn. Het elegante plaatsje met haar ronde vorm, muren en 14 torens domineert het omringende landschap. Het werd gebouwd tussen 1213 en 1219 en ligt aan de Via Francigena.

Iedereen die Monteriggioni bezoekt kan een wandeling maken over de muren van het kasteel. Met een beetje fantasie kun je zelfs de voetstappen van de soldaten horen die in vroegere tijden het kasteel moesten beschermen. Vanaf de muren kun je van alle kanten het omringende Toscaanse landschap bewonderen. Je hebt uitzicht op de Chianti streek, de Elsa Vallei en de borgo.

Monteriggioni, Siena
@blogsognoitaliano Toscane Monteriggioni 8
@blogsognoitaliano Toscane Monteriggioni 9
@blogsognoitaliano Toscane Monteriggioni 3
@blogsognoitaliano Toscane Monteriggioni 4
@blogsognoitaliano Toscane Monteriggioni 2
@blogsognoitaliano Toscane Monteriggioni
@lucrycaps Monteriggioni Toscane
@smiky Monteriggioni Toscane
@pat.pet Monteriggioni Toscane
@_davidedicarlo_ Monteriggioni Toscane
Toscane
previous arrow
next arrow

Siena

De zon warmt ons op wanneer we midden op het Piazza del Campo van de glorieuze middeleeuwse stad Siena staan. We staan op een van de beroemdste pleinen van Italië en de locatie van de Palio, de fanatieke paardenrace die sinds 1283 wordt gehouden. Waarschijnlijk dateert het feest uit de Romeinse tijd. De race vindt 2 maal per jaar plaats en de 10 ruiters vertegenwoordigen 10 van de 17 contrade (wijken) die binnen de stadsmuren van Siena liggen. Aan de waaiervormig Piazza staat de enorme Torre del Mangia en het 14de -eeuwse Palazzo Pubblico.

Opgericht als een Romeinse kolonie door Augustus, genoot Siena zijn hoogtijdagen in de 12de en 13de eeuw. Voor een korte periode was het een van de belangrijkste steden van Europa. Het erfgoed dat Siena heeft is onder andere te danken aan de vele pelgrims die langs Siena trokken. Rond 1288 zouden er in de stad wel 90 hotels hebben gestaan. Tussen 1136 en 1382 werden de Duomo, Piazza del Campo, Palazzo Pubblico en vele andere belangrijke monumenten gerealiseerd die Siena rijk is. Aan de welvaart kwam abrupt een einde in 1348 toen de Zwarte Dood de stad had bereikt. Twee derde van de 100.000 inwoners overleed. Sinds de Tweede Wereldoorlog is Siena weer welvarend geworden, mede dankzij het toerisme en deels door de heropleving van Banca Monte dei Paschi di Siena, een belangrijke speler in de Italiaanse financiële wereld.

@blogsognoitaliano Siena Toscane (5)
@francescabologni Toscane Siena
@marco___nava-Siena-Toscane
@blogsognoitaliano Toscane Siena 2
@blogsognoitaliano Siena, Toscane wolvin
@blogsognoitaliano Siena, Toscane Chiesa dak
@blogsognoitaliano Siena, Toscane Chiesa 7
@blogsognoitaliano Siena Toscane (4)
@blogsognoitaliano Siena Toscane (3)
previous arrow
next arrow

Siena is beroemd om zijn taarten, met inbegrip van de panforte. Deze heerlijke traktatie is een soort cake gemaakt van noten, fruit en honing. De koekjes zoals cavallucci (anijs, noten en specerijen) en ricciarelli (amandel) zijn heerlijk. Koop ze vers in een pasticcerie langs de Banchi di Sopra. Laat de verpakte dozen maar staan, deze zijn niet zo lekker.

Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

We rijden verder tussen wijngaarden en olijfbomen. We passeren gehuchten en boerderijen. Het landschap verandert in glooiende grijze kleiheuvels die worden omzoomd met cipressen met een lappendeken van akkers. We zijn in de Crete Senesi. In dit landschap rijden we door naar Abbazia di Monte Oliveto Maggiore. De abdij wordt omgeven door cipressen en is toegankelijk via een ophaalbrug. Het verbazingwekkende complex is gevestigd in een eeuwenoud bos en werd opgericht in 1313. Hoogtepunten zijn de bibliotheek en de Chiostro Grande, waar de muren van de kloostergang zijn versierd met fresco’s over het leven van Benedictus, de grondlegger van het christelijke kloosterleven. Maar de meeste mensen worden aangetrokken door de beroemde Gregoriaanse liederen die de monniken nog steeds zingen.

Torri

De reis gaat verder over smalle kronkelende wegen van de provincie Siena. Het landschap wordt bosrijk en we rijden de Val di Merse in, richting de middeleeuwse dorpen Torri, Orgia en Stigliano, die allen niet op de toeristische kaart staan. Tijdens een wandeling door een van de borgi kom je er achter dat hier de tijd volledig heeft stilgestaan.

Waarom een stop in Torri? Het dunbevolkte dorp is namelijk beroemd om het klooster en de kloostergang wordt beschouwd als een van de mooiste van Toscane.

Abbazia di San Galgano

Onze roadtrip is natuurlijk niet compleet met een bezoek aan Abbazia di San Galgano, die in de zomermaanden wordt omgeven door majestueuze zonnebloemvelden. In een rustig landelijke omgeving staat dit gotisch romaans monument dat in de 13de eeuw door cisterciënzer monniken werd gebouwd. Deze monniken hadden in die tijd de leidende macht in Toscane. Een paar eeuwen lang floreerde de abdij en werd rond 1600 verlaten. In 1786 werd de klokkentoren getroffen door de bliksem en stortte het dak in. De abdij werd nooit meer hersteld. De ruïne maakt nog steeds diepe indruk en veranderd in de zomermaanden in een magische omgeving door de operavoorstellingen die er gehouden worden.

@zippomaker San Galgano Toscane vanboven
@martinacardin San Galgano Toscane
@andripaso San Galgano Toscane
@martazampolini San Galgano Toscane
@spinelli_nicoletta - Abbazia di San Galgano Toscane
@morenogeremetta San Galgano Toscane
previous arrow
next arrow

Veel zijwegen komen uit op de Via Francisgena en als je deze wegen volgt beland je terug in de tijd en ben je getuige van de welvaart die de pelgrims met zich meebrachten. De steden en monumenten liggen in een schitterend landschap dat al duizenden keren is vastgelegd op veel beroemde schilderijen. Volg net als wij de pelgrims en ontdek een van de mooiste streken die Italië heeft: Toscane.

4 reacties op “Heilige paden van Toscane Deel II

  1. schitterend ….wat bijzonder….

  2. Baukje IIntema

    Lijkt me ontzettend interessant, is de route per camper te doen. Jullie schreven smalle weggetjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.