Roadtrip Toscane

Chianti is niet alleen wijn

Chianti, Toscane

Het eerste waar je aan denkt als je Chianti zegt, is wijn uit Italië. Vorig jaar in 2016 vierde deze wereldberoemde wijn zijn 300 jarig bestaan. Het was in 1716 dat Cosimo III, groothertog van Toscane, officieel de productie van de Chianti wijn erkende.

Korte geschiedenis van de wijnteelt

De traditie van de wijnteelt gaat echter verder terug in de tijd. Het waren de Etrusken, een bevolkingsgroep nog voor de Romeinse periode, die wijn al op een soort gelijke manier produceerden. Zij experimenteerden op verschillende manieren om de juiste smaken te krijgen. De mooiste flessen zijn natuurlijk die met stro bekleed, een klassiek symbool voor de Chianti wijn, maar deze flessen worden nauwelijks meer gebruikt, behalve natuurlijk door een vintage verzamelaar.

Sinds 1984 verkreeg Chianti het DOCG-keurmerk, wat de hoogste vorm van bescherming en erkenning voor de kwaliteit van Italiaanse wijnen aangeeft.

De streek Chianti

Maar Chianti is meer dan alleen wijn. Het is namelijk een streek in een van de mooiste regio’s van Italië, Toscane. De grenslijn van dit gebeid is niet geheel duidelijk, maar ligt tussen de kunststeden Florence en Siena. De groene glooiende heuvels bedekt met wijngaarden, olijfbomen, bossen, kleine middeleeuwse dorpen en parochies vormen dit unieke landschap. Wij maakten een roadtrip door dit gebied dat al lange tijd voor veel schilders en fotografen een inspiratiebron vormt, maar ook vanwege de streekproducten die niet te versmaden zijn.

Castellina

De weg slingert zich door het lieflijke landschap en kronkelt zich door eikenbossen. We passeren akkers en wijngaarden en in de verte zien we op een heuvel het dorp Castellina liggen. De Rocca, een massief kasteel, kijkt trots uit over de stad en het omringende landschap. Een bezoek aan dit charmante plaatsje is een must.

De oorsprong van Castellina gaat terug tot de Etrusken en een wandeling geeft je het gevoel alsof je in de middeleeuwen bent beland. Het is leuk om te dwalen door deze oude plaats en te genieten van de sfeer van vervlogen tijden. Indrukwekkend is de Via delle Volte, een middeleeuwse overdekte straat dat werd gebruikt ter verdediging en voor religieuze doeleinden.

Aan de ene kant bieden verschillende uitkijkjes uitzicht op de heuvels en aan de andere kant zitten oude kelders gevestigd, die nu verbouwd zijn tot restaurants, wijnproeverijen en ateliers. Historische gebouwen getuigen van een rijk verleden, want vele zijn terug te leiden naar de Florentijnse en Senese aristocratie.

Chianti Castellina
Chianti Castellina

De route gaat verder en het landschap wisselt zich af met open velden en dichte bossen die genesteld liggen in de heuvels en dalen. De nu zo romantische streek vormden van de Middeleeuwen tot de Renaissance een scheidslijn tussen de machtsstrijders Florence en Siena. Kastelen en burchten die op de toppen van de heuvels liggen getuigen van een glorieus en gekweld verleden.

Greve in Chianti

Greve in Chianti is misschien wel de bekendste plaats van de streek en wordt vooral in het hoogseizoen druk bezocht. Dit levendige stadje is beroemd om zijn bijzonder gevormde piazza. Het heeft een driehoekige vorm met daarlangs grote portieken die je beschermen tegen de zon en regen. Midden op het plein staat het standbeeld van de ontdekkingsreiziger Giovanni da Verrazzano, die naar Noord-Amerika voer.

Voor ons is Greve een stop voor de beroemde historische slagerij Antica Macelleria Falorni. Naast de verkoop van alleen typische producten van de Chianti is er ook een kleine menukaart en kun je plaats nemen aan een van de tafeltjes. Onze pranzo bestond uit een Chianti wijn en een proeverij van verschillende salami en kazen. Als we eraan terug denken loopt het water uit onze monden. Er zijn overigens meer goede restaurants en enoteca’s.

Grevi in Chianti
Grevi in Chianti
Grevi in Chianti

Onderweg zal je veelvuldig de afbeelding van een zwarte haan, Gallo Nero, tegenkomen. Het was Aartshertog Cosimo III die in de 18de eeuw dit als symbool koos voor de Chiantiwijn. Sinds die tijd staat de Gallo Nero op het label en garant voor een Chianti Classico.

Radda in Chianti

De auto hijst zich de heuvel op richting Radda in Chianti. De hoge muren omsluiten het historisch centrum dat zijn oorspronkelijke middeleeuwse karakter behouden heeft. Het palazzo del Podestà met op de gevel tal van wapenschilden en de Romaanse kerk van San Niccolò kijken uit op de centrale piazza. Verschillende nauwe straatjes voeren je naar een spectaculair panorama van met wijngaarden bedekte heuvels.

Radda in Chianti
Radda in Chianti
Chianti heuvels

De Chianti streek is een grote tuin voor fijnproevers en liefhebbers van mooie landschappen. Kronkelende wegen brachten ons door een prachtig Toscaans landschap naar ommuurde middeleeuwse dorpen. De onvergetelijke smaken van wijn, salami en kaas gemaakt volgens eeuwenoude tradities zijn een absoluut hoogtepunt voor de nieuwsgierige reiziger.

0 reacties op “Chianti is niet alleen wijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.