Gardameer Lombardije Roadtrip

Historische plaatsen aan het Gardameer (deel I)

Het Gardameer is voor veel mensen een populaire bestemming, maar er zijn er ook genoeg die het grootste meer van Italië vermijden. Voor diegene die tot de laatste groep behoort is dat best jammer. Wie in de geschiedenis duikt van het Gardameer, komt er al snel achter hoe fascinerend dit gebied is. Het waren de Romeinen die zich lieten onderdompelen in kuurbaden. Vervolgens vielen de dorpen rond het meer onder de Lombarden, de Franken, de Spanjaarden en de Oosterijkers. De grootste en meest beroemde veldslag vlakbij het meer was in 1859 bij Solferino. In deze wijnstreek vond een bloedige strijd plaats om de Italiaanse onafhankelijkheid. Tijdens de WOII werd de Republiek van Salò opgericht en Mussolini aangewezen als heerser. Na de oorlog werd de natuurlijke schoonheid van het meer pas echt ontdekt en de eerste hotels werden gebouwd. Tegenwoordig zijn er veel luxehotels, villa’s en campings rondom het meer te vinden, die niet alleen door de Italiaan zelf maar ook door toeristen uit alle hoeken van de wereld worden bezocht. Reis met ons mee langs het meer en ontdek de lange geschiedenis die het Gardameer kent.

Salò

We wandelen over de langste promenade aan het Gardameer en kijken uit over een kleine baai met dobberende zeilboten. Aan de Lungolago Zanardelli zijn gezellige cafés en restaurants gevestigd. Rond de klok van 18.00 uur is deze plek populair onder de Italianen en maken ze tijd voor een passeggiata. We zijn in Salò, een historisch stadje gelegen aan de westelijke oever van het meer en in de schaduw van de Monte Bartolomeo. Het mooie Salò werd in de Romeinse tijd gesticht en kreeg de naam Pagus Salodium. In 1901 werd het volledig verwoest door een aardbeving. In WOII werd de stad weer even bekend toen het de hoofdstad van de Republiek Salò werd.

Het oudste gedeelte van Salò vind je rondom de kathedraal Santa Maria Annunziata. De kathedraal behoort tot een van de belangrijkste kerken aan het Gardameer en dateert uit de late 15de eeuw. Voor meer informatie over de geschiedenis van de stad kun je een bezoek brengen aan het 16de -eeuwse Palazzo della Magnifica Patria.

Vanaf Salò begint ook de Riviera dei Limoni dat behoort tot het beschermd natuurgebied Parco Alta Garda. Hier zijn de berghellingen steiler en maken net voldoende ruimte voor de dorpen om zich aan de hellingen vast te klampen. Samen met zeven andere kleine plaatsen tot aan Limone sul Garda is dit een uniek natuurgebied. De plaatsen met ieder hun eigen karakter hebben aantrekkelijke stranden met dromerige vergezichten over het meer. Dankzij de natuurlijke bescherming van de bergen is het klimaat mild gedurende het hele jaar. Het was de Duitser Louis Wimmer die in 1880 hier de basis van het toerisme legde. Hij bouwde het Grand Hotel Gardone en later volgde er meer. De meeste hotels en villa’s zijn gebouwd in Art Nouveau en Art Deco stijlen. De elegante promenades met gezellige cafés nodigen uit voor een cappuccino of een aperitivo.

Gardone

De eerste plaats na Salò is Gardone en wordt ook wel de Gardone Riviera genoemd. De schilderachtige omgeving is een grote tuin waar we de typische mediterrane en subtropische vegetatie van Midden-Europa tegenkomen. Prachtig is de beroemde tuin van Hruska. In deze botanische tuin ontdekten we ontelbare plantensoorten en de prachtige Villa Alba. Een ander interessant hoogtepunt is het opvallende huis Il Vittoriale van de excentrieke dichter Gabriele d’Annunzio. Het is misschien wel het meest fascinerende historisch monument van het Gardameer. De villa bevat talrijke kunstwerken, boeken, meubels en andere interessante voorwerpen waardoor het huis als het ware een museum is.

@blogsognoitaliano Gardameer Gardone Riviera , Lombardije
@maria.santiago18 - Gardone Riviera Gardameer Lombardije uitzicht
@manny_skrt Gardone Riviera Gardameer Lombardije Il Vittoriale degli Italiani
@blogsognoitaliano Gardameer Gardone Riviera straat , Lombardije
@miwirumu @grandhotelfasano Gardone Riviera Gardameer Lombardije
@antoniaturati Gardone Riviera Gardameer Lombardije
@blogsognoitaliano Lombardije Gardameer - Gardone Riviera
previous arrow
next arrow

Toscalano-Moderno

We vervolgden onze route richting Toscalano-Moderno, gelegen in het midden van de ‘Riviera dei Limoni’. De weg slingert zich langs de steile rotswanden aan de linkerkant en het glinsterende meer aan de rechterkant. We passeren prachtige villa’s, palmen en olijfgaarden. De weelderige natuur en spectaculaire panorama’s zijn een lust voor het oog.

Toscalano-Moderno ligt op een lange landtong tussen de haven en de Toscalano Maderno baai. De plaats wordt beschermd door twee bergen, de Monte Pizzocolo en de Monte Castello di Gaino waardoor het geheel sprookjesachtig aandoet. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de parochiekerken ‘San Pietro’ en ‘San Paolo’, het heiligdom ‘Madonna del Benaco’ en het paleis ‘Palazzo Nuovo’.

@marziapiccinelliToscolano Moderna Gardameer
@maria.santiago18 Toscolano Moderna Gardameer
@tango_e_whiskey Toscolano Moderna Gardameer
@ilovelakegarda Toscolano Moderna Gardameer
@blogsognoitaliano Gardameer Lombardije - Toscolano Maderno
@maria.santiago18-Toscolano-Maderno-Gardameer-Lombardije
previous arrow
next arrow

Voor ons is Toscalano-Moderno vaak een stop geweest voor een café om daarna door te reizen naar een van de mooiste wegen van Noord-Italië. Spectaculair is de route die onder andere door de Brasa Schlucht en de tunnels gaat richting het middeleeuwse dorp Arco. Voor nu pakken we de traghetto, de veerboot, naar Torri del Benaco.

Torri del Benaco

De traghetto snijdt door het heldere water van het meer richting Torri del Benaco, een van onze favoriete plaatsjes aan het Gardameer. Torri del Benaco is een heerlijke plaats om de drukte tijdens het hoogseizoen te ontlopen. Het pittoreske dorpje wordt omgeven door middeleeuwse muren en torens. De kantelen van Castello Scaligero bewaken het mooie haventje met tal van kleurrijke boten. Vanaf de torens heb je een magnifiek uitzicht over het meer. In het kasteel is een museum gevestigd gewijd aan de olijventeelt en de lokale visvangst. Een wandeling door de middeleeuwse straatjes brengt je al snel naar de promenade gelegen aan het meer waar enkele goede restaurants zijn gevestigd. Lokale visspecialiteiten op basis van lokaal gevangen karper, forel, snoek, paling, schelp- en schaaldieren staan op het menu. Strijk neer op een van de terrassen hangend boven het water en proef de typische visspecialiteiten vergezeld met een goed glas wijn.

Torri del Benaco
@blogsognoitaliano Torri del Benaco Gardameer Veneto
@blogsognoitaliano Torri del Benaco 1 Gardameer Veneto
@blogsognoitaliano Torri del Benaco, Gardameer boulevard
@blogsognoitaliano Torri del Benaco, Gardameer, Veneto
Gardameer, Torri del Benaco
Torri del Benaco, Gardameer
@blogsognoitaliano Gardameer, Torri del Benaco Veneto
previous arrow
next arrow

We rijden zuidwaarts langs de steile hellingen van de Monte Baldo. Op de hellingen groeien olijfbomen waarvan de meeste olijven met de hand worden geoogst, simpelweg omdat hier geen machines kunnen rijden. De olijfolie ‘extra vergine DOP’ is een typisch product van het meer. De fruitige olie heeft een lichte en delicate smaak die perfect te combineren is met mediterrane gerechten.

Het gebied rond het Gardameer biedt een breed scala van hoogwaardige producten. Naast de olijfolie vind je er aromatische wijnen, likeuren, truffels, citrusvruchten en zoetwatervissen. Het is een ideale plek voor fijnproevers en wijnliefhebbers. De heuvels rondom het Gardameer zijn bedekt met wijngaarden, waar wereldberoemde wijnen worden geproduceerd. De meest bekende zijn de Bardolino Chiaretto ‘DOC Classico’, een lichte rode wijn geschikt voor elk gerecht, de Valpolicella, de Amarone, de Nosiola, de Bianco di Custoza en de Lugano. Wil je meer informatie over wijnen, bezoek dan het Museo del Vino di Bardolino en/of de wijngaarden.

2 reacties op “Historische plaatsen aan het Gardameer (deel I)

  1. Hallo John en Pieter, weer een heel interessant artikel, een heel ander gezichtspunt wat betreft het Garda Meer. Cultuur en geschiedenis!!
    groetjes
    Monique

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.