Gardameer Lombardije Roadtrip Veneto

Historische plaatsen aan het Gardameer (deel II)

Het Gardameer is een van de populairste meren van Italië en dat is ook niet zo verwonderlijk. De zuidelijke oever wordt omzoomd door stranden met daarachter de lage heuvels. In het noorden wordt het meer beschermd door de bergen en in het westen de steile kliffen. Rondom het meer liggen pittoreske stadjes en dorpjes met ieder hun eigen karakter en cultuur. Het Gardameer is ook rijk aan waardevolle en belangrijke historische plaatsen waarvan sommige verbonden zijn aan een turbulente geschiedenis. Ontdek samen met ons belangrijke historische plaatsen aan het Lago di Garda.

We passeren San Vigilio, gelegen aan de oostelijke oever op een prachtige kaap met cipressen. Op het kleine schiereiland vind je een kleine haven, een kerkje, een villa en een park. Het is misschien wel een van de meest charmante plekjes aan het meer en zeker een stop waard. Wandel de laan af naar beneden en drink een kopje koffie in het haventje of laat je opwarmen door de zon op het strand van Baia delle Sirene en wacht tot de zon onder gaat.

Peschiera del Garda

We rijden door de kleurrijke plaatsen Garda, Bardolino en Lazise. De locaties zijn geliefd bij veel mensen en hebben een gezellig stadscentrum met smalle steegjes en talrijke winkels en restaurants. Eveneens is Peschiera del Garda een stadje dat door veel mensen wordt bezocht. Het ligt op de meest zuidelijke punt van het meer, waar de rivier de Mincio begint. Het historisch monument Forte Ardieti getuigt van de belangrijke positie. Deze strategische locatie lag aan een handelsroute naar de Po en de Adriatische Zee. De Mincio vormt de grens tussen de regio’s Veneto en Lombardije. Het was Napoleon en later de Oostenrijkers die hier hun hoofdkwartier oprichtten. Een groot deel van Peschiera wordt omringd door kanalen. Het kleine, maar gezellige historische centrum is gefocust rond de haven met een boulevard langs het meer.

@_martina_aiello_ Gardameer Peschiera del Garda
@lisampa.8 Gardameer Peschiera del Garda Veneto..2
@lisampa.8 Gardameer Peschiera del Garda Veneto..33
@lisampa.8 Gardameer Peschiera del Garda Veneto..4
@blogsognoitaliano Peschiera del Garda, Gardameer, Veneto
@blogsognoitaliano Peschiera del Garda, Gardameer, Veneto brug
previous arrow
next arrow

Borghetto sul Mincio

Wie het Lago di Garda even achter zich wil laten, doet er goed aan om in Peschiera del Garda de rivier de mincio te volgen. Dit is alleen te voet of per fiets mogelijk en het pad gaat dwars door het Parco del Mincio en loopt door tot de stad Mantova. Fietsen zijn te huur in Peschiera del Garda.

Gelegen aan de rivier ligt het mooie Borghetto sul Mincio. Wanneer je door het dorp wandelt is het net of je je in een schilderij van Anton Piek bevindt. Borghetto bestaat uit een paar huizen en hier en daar draaien er nog steeds watermolens. In het dorp zijn een aantal goede restaurants gevestigd waar je de beroemde tortellini van Valeggio kunt proeven. Beroemd zijn de restaurants Antica Locanda Mincio en Bottega Osteria al Ponte.

@lisampa.8 Borghetto sul Mincio Veneto..
@lisampa.8 Borghetto sul Mincio Veneto
@m_a_f_f_o Borghetto sul Mincio Veneto
@m_a_f_f_o Borghetto sul Mincio, Veneto
Borghetto sul Mincio, Veneto, Gardameer
previous arrow
next arrow

Je kunt het niet missen, want dominant aanwezig zie je het imposante Castello Scaligero uit de 14de eeuw liggen. In die tijd speelde dit slaperige stadje een belangrijke rol vanwege de strategische ligging. Er loopt een trap naar boven richting het kasteel en het is een hele klim, maar eenmaal boven bij het kasteel heb je een spectaculair uitzicht over het omringende landschap.

San Martino della Battaglia

In de verte zien we de toren van San Martino della Battaglia al staan. De toren staat net iets ten zuiden van Sirmione. De toren kreeg zijn naam na de historische slag van San Martin, in de Onafhankelijkheidsoorlog tegen Oostenrijk. In 1859 vond in deze heuvels een bloedige strijd plaats. Op 24 juni werden er op één dag 40.000 mannen gedood en verwond in de Slag bij Solferino. De 74 meter hoge toren werd gebouwd ter nagedachtenis aan diegene die voor de onafhankelijkheid vochten en de eenwording van Italië. Binnen aan de muren hangen oorlogsschilderijen en portretten van militaire leiders. Vanaf de top van de toren heb je een prachtig uitzicht op het Gardameer, het schiereiland Sirmione en de wijngaarden in de heuvels. Beneden kun je een wandeling door de tuin maken en het museum bezoeken. Aan de overkant van de toren, bij de parkeerplaats zit een zeer goed restaurant met een verfijnde kaart, een absolute aanrader voor lekkerbekken.

Verderop in het plaatsje Solferino ligt de vierkante toren La Rocca. De toren dateert uit 1022 en wordt vanwege zijn strategische ligging ook wel de Spion van Italië genoemd. Je begrijpt dat je vanaf het dak een uniek uitzicht hebt over het landschap rondom Solferino. In de burcht zit een klein museum gevestigd waar allerlei voorwerpen liggen, die herinneren aan de bloederige veldslag. Iets verderop in de kerk van San Pietro in Vincoli liggen in het knekelhuis schedels en meer dan 7000 botten van gesneuvelde soldaten.

Sirmione

Het historisch stadje Sirmione ligt aan de zuidoever op een smalle landtong die 4 km het Gardameer insteekt. Het stadje wordt bewaakt door een 13de -eeuws kasteel Rocca Scaligera. Sirmione staat bekend om de unieke charme van het oude centro storico met zijn smalle straatjes, de Thermen van Catullus, een Romeinse villa van de dichter Catullus, de kerken Santa Maria Maggiore en San Pietro in Mavino. De enige manier om Sirmione te bezoeken is via een voetgangersbrug dat bij het Scaligera kasteel ligt. Het castello is indrukwekkend en vanaf de hoofdtoren heb je een schitterend uitzicht op de vesting, op Sirmione en het Gardameer.

Het kasteel, omringd door een slotgracht, domineert het centrum en werd in de 12de eeuw door de familie Scaligeri gebouwd. Zij waren de regerende familie van Verona en bouwden het fort om de zuidelijke oevers van het Gardameer te verdedigen. Later werd het aangehouden door het Venetiaanse Rijk. Maar het waren de Romeinen die hier al neerstreken om te baden in de zwavelbronnen, wat tegenwoordig behoort tot een luxe spa.

@blogsognoitaliano Sirmione Gardameer Lombardije 11
@blogsognoitaliano Sirmione Gardameer Lombardije 6
@blogsognoitaliano Sirmione Gardameer Lombardije 8
@m_a_f_f_o Lombardije Sirmione haven Gardameer
@m_a_f_f_o Gardameer Sirmione Lombardije
@m_a_f_f_o Sirmione Lombardije Gardameer
@m_a_f_f_o Sirmione Lombardije Gardameer view
@paolotrl - Sirmione Lombardije, Gardameer
@blogsognoitaliano Sirmione Gardameer Lombardije 9
previous arrow
next arrow

Vanaf het kasteel volgen we de borden passeggiata panoramica. De wandeling gaat langs het meer en een aantal strandjes richting het uiterste puntje van het schiereiland. Hier ligt tussen de olijfbomen de ruïne van een Romeinse villa, de Grotte di Catullo, die toebehoorde aan de beroemde dichter Catullus uit de 1ste eeuw. Een bezoek aan de villa is zeker een hoogtepunt.

Een wandeling van ongeveer 15 minuten brengt ons terug in het historisch centrum van Sirmione. De straatjes met cafés, restaurants en souvenirwinkeltjes leiden langs gezellige drukke pleinen. Ook buiten het hoogseizoen is deze schilderachtige plaats populair. Vooral op zondag wanneer het mooi weer is trekt het veel Italiaanse gezinnen. Naast de vele wateractiviteiten, zoals zeilen en windsurfen, kun je relaxen in de thermale baden of je laten opwarmen door de zon langs de oevers van het meer. Daarnaast is er een overvloed aan gastronomische lekkernijen.

Voor diegene die op zoek is naar meer dan alleen zon, water en strand brengt deze route je langs verschillende historische plaatsen rondom het Gardameer. Deze route geeft je een andere kijk op het populaire meer. Tijdens de route ervaar je de diversiteit van de charmante dorpen, het landschap en het historisch belang. Voeg daar een volle dosis ‘la dolce vita’ aan toe en je hebt een unieke ervaring aan het mooie Lago di Garda.

5 reacties op “Historische plaatsen aan het Gardameer (deel II)

 1. Cor Siemerink

  Beste Johnenpieter,
  Wij komen al jaren naar het Gardameer en staan dan op camping Belvedère, Lazise.
  Daar wij altijd onze fietsen bij ons hebben, ga ik elk jaar naar de VVV voor de fietsroute’s. Nu kan ik eigenlijk nooit de fietsroute’s vinden in het achterland, hebben jullie misschien info hiervan? Deze worden deels aangegeven maar nooit compleet.
  Met vriendelijke groet,
  Cor Siemerink

  • Beste Cor, zelf fietsten wij vaak langs de rivier de Mincio naar Mantova en terug. Dat is ook de enige veilige route die ik zo kan benoemen. Ik ga een paar vrienden navragen of zij fietsroutes weten in de buurt van het Gardameer.

   • Cor Siemerink

    Beste,

    Bedankt voor uw reactie.

    Met vriendelijke groet,

    Cor Siemerink

    Verstuurd vanaf mijn iPad

 2. Riet Scheepen

  Wat is het weer een mooi verslag geworden met prachtige foto’s. Ik vind het zo knap dat jullie ook die hoge trappen op klimmen en daar foto’s maken. Wens jullie een fijn weekend en een goede reis door het mooie Italie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.