Geen categorie

Going Local Natale met Felicia in Campania

DiscoverCars.com

In Going Local geven inwoners tips over hun Italiaanse stad of regio. Speciaal voor Sogno Italiano geeft Felicia Giordano een blik in haar leven in Salerno tijdens de december feestdagen.

Mijn eerste ervaring in de regio Campania was toen ik net 1 jaar was. Dit omdat dit het gebied is waar mijn vader geboren en opgegroeid is. De liefde bracht hem via een omweg in Nederland en zo werd ik geboren uit een Nederlandse moeder en een Italiaanse vader. De vakantie ging iedere zomer standaard richting Campania, de regio die bekend staat om de Amalfi kust, Sorrento en Napels. Hoewel de regio Campania geen onbekend gebied is, was de kerstperiode in deze regio echter een totaal nieuwe ervaring voor mij.

Kerst in Italië is een heerlijke periode! Net als in Nederland, zijn bepaalde lekkernijen seizoensgebonden. Wanneer ik de eerste panettone en mustacciuoli weer in de winkels zie liggen, dringt het tot me door, dat de zomer echt afgelopen is. De dagen beginnen weer korter te worden.

De regio is onder toeristen vooral populair in het voorjaar en de zomer. Ik kwam echter tot de ontdekking dat het ook in de kerstperiode een geweldige bestemming is. Hier een aantal dingen op een rijtje.

Kerstversieringen

De stad Salerno kan rustig worden toegevoegd aan het lijstje die een bezoek waard zijn tijdens de winterperiode. De hele stad wordt dan namelijk versierd met lichtjes en is het ieder jaar weer een waar feest. Dit evenement staat bekend als de Luci d’Artista en trekt bezoekers uit heel Italië. Logisch want je waant je echt in een sprookjeswereld met al die fonkelende lichtjes om je heen. Het thema verandert ieder jaar en tijdens iedere editie zijn er weer nieuwe stukken te bewonderen. Daarnaast wordt er langs de boulevard ook een enorm reuzenrad geïnstalleerd, dat een schitterend uitzicht biedt over de stad en de kustlijn. Daarbij is de stad gevuld met kraampjes voor de kerstmarkt.

Naast Salerno zijn er steeds meer steden in de regio die flink uitpakken op het gebied van kerstversieringen. Zo is er naast Salerno ook veel moois te zien in Sorrento en Napels.

 Kerststalletjes

Een ware traditie van Campania zijn de kerststalletjes. Je kunt deze overal tegenkomen op straat en tijdens de kerstperiode kun je vrijwel in ieder huis wel een zelfgemaakte kerststal tegenkomen. De figuurtjes voor de kerststal zijn in verschillende winkels te verkrijgen maar de meest bekende zijn die uit de Via San Gregorio Armeno in Napels. In deze straat is het eigenlijk het gehele jaar door kerst. Hier zijn vele winkeltjes te vinden die handgemaakte poppetjes maken voor in de kerststal. Het blijft niet alleen bij de originele personages zoals Jezus, Jozef en Maria, maar ook hedendaagse figuren zijn hier terug te vinden. Zo kun je hier Berlusconi, Maradona of een andere speler van het huidige Napoli terugvinden om een plekje te geven in jouw kerststal.

Kerst

In Italië begreep ik pas hoe belangrijk de 24ste zelf is. Die dag is het gewoon al kerst voor de Italianen. Waar ik in Nederland gewoon moest werken tot 17:00 uur, ging ik hier, rond een uur of 12 in de middag, met een fles spumante in de ene en een panettone in de andere hand, de straat op, om op verschillende plekken in de stad mijn vrienden te ontmoeten. De flessen worden opengetrokken en de panettone aangesneden en op deze manier wens je elkaar fijne feestdagen toe. Daarna is het tijd om weer terug naar huis te gaan en de rest van deze feestdagen met familie door te brengen.

Eten staat tijdens deze dagen centraal. Het begint met het diner op kerstavond, il cenone della Vigilia. Het is traditie om tijdens deze maaltijd alleen gerechten op basis van vis te eten. Dit is een van oorsprong katholiek gebruik, omdat kerstavond een van de belangrijkste momenten van het jaar is en men zich dient te onthouden van vlees. Dit uit respect voor de Verlosser die geboren zou worden. Het was bedoeld om op die manier weinig te eten en aandacht te vragen voor waar het om ging: de geboorte van Jezus. Tegenwoordig lijkt men de religieuze achtergrond van deze traditie te zijn vergeten en worden er allerlei soorten vis bereid op de avond van 24 december.

Op 25 december wordt er vooral tijdens de lunch flink wat eten klaargemaakt, deze keer op basis van groenten en vlees. Typische gerechten zijn de minestra maritata, een soort soep met andijvie en borraccia (een bitter soort groente), huisgemaakte tagliatelle met Napolitaanse ragù, verschillende soorten vlees en aardappelen. Ook kan een salade hierbij niet ontbreken, bereid met verschillende soorten groenten zoals bloemkool, ingemaakte groenten in zuur, paprika, olijven, broccoli met knoflook en hete peper.

De lunch wordt afgesloten met vers en gedroogd fruit en met een typisch kerstgerecht: struffoli. Dit zijn kleine gefrituurde balletjes, bedekt met een laag honing en gekleurde spikkels. Daarnaast heb je ook koekjes zoals mustaccioli (bedekt met een laagje chocolade en honing aan de binnenkant) en roccocò (met amandelen, honing en citroen).

Oud & Nieuw

In Italië is men erg bijgelovig en zo zijn er bepaalde gebruiken tijdens Oud & Nieuw, waar ook de huidige generatie nog steeds trouw aan vasthoudt. Zo moet je zeker niet vreemd opkijken, wanneer er op Oudjaarsavond aan je gevraagd wordt of je wel rood ondergoed aan hebt. Het dragen van deze kleur ondergoed zou namelijk geluk brengen voor het komende jaar. Daarnaast is het traditie om linzen te eten, omdat dit rijkdom en welvaart brengt in het nieuwe jaar.

Wil je meer weten over Felicia en Salerno? Ga dan naar haar website www.salernotravel.eu

Lees ook:

Booking.com

1 reactie op “Going Local Natale met Felicia in Campania

  1. Prachtige kerstfotos.mama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.