Stedentrip Umbrië

Orvieto: schatkist van Zuid-Umbrië

De stad Orvieto ligt in het zuiden van de regio Umbrië, 300 meter hooggelegen op een grote tufstenenvlakte en domineert het Pagliadal. Het silhouet van de stad staat te schitteren in de zon. Trots torent de duomo boven de andere gebouwen uit. Gelegen vlak aan de autostrada is het een niet te missen oogverblindend schouwspel. Zelfs als het niet in je reisschema staat, kun je niet anders dan stoppen om deze prachtige stad te ontdekken.

We parkeren de auto in de parkeergarage onderaan de stad en nemen de roltrappen omhoog dwars door het zachte gesteente. Ideaal, want boven stap je uit midden in het levendige centro storico, rijk aan architectonische juwelen.

Etrusken

Orvieto werd gesticht door de Etrusken, zoals blijkt uit de vele necropoli in de omgeving. Nadat de Romeinen de stad in 264 v. Chr. hadden veroverd werd het een belangrijke verdedigingsplaats, veilig hoog balancerend op de steile rotswanden. Maar de stad kwam pas echt tot bloei in de middeleeuwen, toen de pausen er zich vestigden.

Orvieto Umbrië
Orvieto Umbrië
Orvieto Umbrië
Orvieto Umbrië
Orvieto Umbrië
Orvieto Umbrië

Historisch centrum van Orvieto

We wandelen over de Corso Cavour die de stad van oost naar west doorkruist richting het pronkstuk van de stad, de kathedraal. In de hoofdstraat zitten winkels, bars en trattoria’s gevestigd. We passeren prachtige monumenten. Op de kruising met de Via del Duomo staat de Torre del Moro. De vierhoekige toren van 40 meter hoog, biedt een fraai uitzicht op het hart van de oude stad, gebouwd aan het einde van de 13de eeuw om op mogelijke indringers te letten.

Tegenover de toren staat het Palazzo Gualterio uit de 16de eeuw en een paar passen verder vind je de Piazza della Repubblica met een aantal opmerkelijke gebouwen. Op korte afstand ligt ook de Piazza del Capitano del Popolo, waar op donderdag en zaterdag markten worden gehouden. De indrukwekkende gevel van het 13e -eeuwse Palazzo del Popolo, gebouwd uit vulkanisch tufsteen, is het bezichtigen waard.

De kathedraal van Orvieto

Orvieto wordt gesymboliseerd door zijn duomo met zijn prachtige façade. Het lijkt net alsof de binnenhuisdecoratie aan de buitenkant is geplaatst. De bouw startte in 1290 en duurde ongeveer 300 jaar en is een van de grootste kathedralen van Italië. De duomo werd gebouwd naar aanleiding van het Mirakel van Bolsena, want daar viel in een kerk een druppel echt bloed uit een gewijde hostie op het altaar.

Het resultaat van de bouw is verbluffend. De wit- en grijsblauw gestreepte kathedraal heeft een majestueuze façade met een groot roosvenster, prachtige reliëfs, gouden tegels en bronzen beelden. Het is een van de mooiste voorbeelden van Italiaans gotische architectuur. Binnen in de kathedraal zijn kunstschatten van grote meesters te bewonderen. Het hoogtepunt is echter de Capella del San Brizio, met fresco’s van het oordeel en de verrijzenis, geschilderd door Luca Signorelli.

Orvieto Umbrië
Orvieto Umbrië

Pozzo di San Patrizio

Eenmaal weer buiten, is het tijd om de stad verder te verkennen. Orvieto behoorde van de 11de eeuw tot 1860 bij de Pauselijke Staten. Gedurende de middeleeuwen zwaaiden dan ook machtige pausen de scepter. Het was tijdens de plundering van Rome in 1527 dat Paus Clemens VII hier zijn toevlucht zocht. Hij zorgde ervoor dat er een waterput werd gebouwd om de watervoorziening van de stad te verzekeren.

Het resultaat is de architectonisch interessante Pozzo di San Patrizio, ontworpen door Antonio da Sangallo. De 62 meter diepe put heeft twee afzonderlijke wenteltrappen die rond de schacht slingeren. De ene is gebouwd voor de afdaling en de andere voor de beklimming van de ezels die water uit de bron hebben gehaald. Dankzij het ingenieuze ontwerp met dubbele helix konden ze continue in beide richtingen bewegen zonder botsingen. Elke trap telt 248 treden en de put krijgt licht door 70 grote openingen.

Fortezza en wijnen van Orvieto

We slenteren terug richting het centrum via het Fortezza en het openbaar park, waar we genieten van een prachtig panorama over het omringende landschap. We verkennen de middeleeuwse straatjes met fraaie winkels, ateliers en trattoria’s. Menukaarten van restaurants staan vol lokale lekkernijen die heerlijk te combineren zijn met de beroemde Orvieto wijnen van de streek.

De historische stad ligt midden in een van de belangrijkste wijnstreken van Italië. In de nabijgelegen heuvels worden de witte wijnen gemaakt, maar probeer ook zeker de rode. De lokale keuken is rijk aan zelfgemaakte salami, worst en pasta, evenals bospaddenstoelen en truffels.

Orvieto Umbrië
Orvieto Umbrië
Orvieto Umbrië

Ondergronds Orvieto

In de loop van drieduizend jaar bewoning, ontstond diep in de berg een door mensenhanden gemaakt labyrint. Het waren de Etrusken die zich als eerste in de berg terugtrokken, gevolgd door de latere inwoners van de stad. Ondergronds Orvieto heeft meer dan 1200 tunnels, galerijen, putten, trappen, steengroeven, kelders en onverwachte doorgangen. In het verleden waren veel huizen van adellijke families voorzien van geheime ontsnappingstunnels die waren uitgehouwen uit het poreuze tufsteen. Zo konden ze ontsnappen uit de stadsmuren in geval van beleg. Een deel van het ondergronds labyrint kan worden bezocht.

Bij Via della Cava 7, bezoeken we ondergrondse kamers die uit de rotsen zijn gehouwen. We volgen de ondergrondse route onder een middeleeuwse wijk en gaan langs een reeks ontdekkingen. Zo werden kamers gebruikt voor verschillende ambachten tijdens de middeleeuwen, zoals een keramiekwerkplaats. Zo is er ook een Etruskische tombe die een middeleeuwse textielwerkplaats werd.

Orvieto Umbrië

Etruskische necropolis

Degene die geïnteresseerd zijn in de Etruskische beschaving, kunnen terecht in het Museo Archeologico Nazionale.  In de buurt van de Pozzo di San Patrizio liggen overblijfselen van de Tempio Etrusco. Aan de noordkant van de stad is een interessante Etruskische necropolis, bekend als Tombe Etrusche del Crosifisso del Tufo. De meeste graven dateren uit de 5de en 6de eeuw v. Chr. Een andere Etruskische necropolis ligt ten zuiden van de stad, Tombe Etrusche di Cannicella.

Orvieto is een heerlijke stad waar we volop hebben genoten van kunstwerken en historie, maar ook van het lage tempo. Daarbij ligt Orvieto op steenworp afstand van de regio’s Lazio en Toscane en biedt daarmee veel bezienswaardigheden in de buurt.

2 reacties op “Orvieto: schatkist van Zuid-Umbrië

  1. Ik heb weer genoten van de reisbeschrijving van Orvieto. Prachtig!

    Grazie mille La Fenella, Jeannette Kalfsterman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.