Roadtrip Umbrië

Middeleeuwse charme van Centraal-Umbrië (deel II)

Vanwege de lange geschiedenis van invasies en veldslagen, is het geen wonder dat dorpen en steden in Umbrië hoog bovenop een heuvel werden gebouwd. Op deze manier hoopten de inwoners enige bescherming te vinden. De mooie heuvelsteden, waarvan vele in de middeleeuwen zijn gebouwd, zijn grotendeels goed bewaard gebleven. Sommige, zoals Assisi en Gubbio, ontvangen duizenden toeristen per jaar. Ondanks de vele bezoekers zal je het gevoel van een stap terug in de tijd blijven ervaren. Wij nemen je mee naar Centraal-Umbrië, naar bekende en minder bekende steden, om de middeleeuwse sfeer van Umbrië te beleven.

Inhoudsopgave

Bevagna

Genesteld in het hart van Umbrië, in de vallei van Spoleto, ligt Bevagna. Het middeleeuwse plaatsje vormt een uitzondering op de andere plaatsen, want het is niet gebouwd boven op een heuvel. Bevagna wordt omsloten door een muur met torens en poorten. Het plaatsje zit vol geschiedenis dankzij de ligging aan de Via Flaminia, een oude Romeinse weg die van Rome naar het huidige Rimini loopt. Romeinse mozaïeken van zeemonsters sieren de vloeren van wat ooit een badcomplex was. De overblijfselen van een tempel en amfitheater kunnen worden bezocht. Het hoogtepunt van ons bezoek aan het mooie dorp is Piazza Silvestri. Het middeleeuwse plein wordt omringd door typisch middeleeuwse architectuur en de twee mooiste romaanse kerken van de regio: San Silvestro en San Michele. De fontein ziet er oud uit, maar is pas aan het einde van de 19e eeuw toegevoegd.

We wandelen door de slaperige straatjes terug naar de auto en passeren hotels en restaurants met lokale gerechten op het menu. Niet ver van de nabijgelegen Via Flaminia ligt onze volgende bestemming.

Montefalco

We parkeren de auto bij de hoge dikke stadsmuren, daterend uit de 13e en 14e eeuw, die Montefalco bijna volledig omsluiten. We wandelen door de stadspoort en beklimmen de steile hoofdstraat die, net als alle andere straten, ons naar de centraal gelegen Piazza del Comune leidt. Het plein wordt omringd door waardevolle monumenten en kunstwerken. Opvallend is het stadhuis, dat in de 12e eeuw werd gebouwd en later werd gerenoveerd. De andere fraaie monumenten waren eigendom van de plaatselijke adel, zoals het Palazzo Santi-Gentili uit de 16e eeuw en het 15e -eeuwse Palazzo de Cuppis-Abbati-Camilli. In de voormalige Chiesa di San Francesco zit het Museo Civico gevestigd met een van de beste galerieën van Midden-Italië.

Montefalco is een stadje van kerken en kloosters, die door de eeuwen heen veel kunstenaars aantrokken en de kerken verfraaiden met schilderijen en fresco’s. Verschillende kerken zijn:

  • Kerk van St. Franciscus, gebouwd tussen 1335 en 1338.
  • Kerk van St. Augustinus, gebouwd tussen 1279 en 1285.
  • Kerk van Santa Chiara, gebouwd in de 15e
  • Kerk van Santa Illuminata, gebouwd in de 16e
  • Kerk van Santa Maria di Piazza, gebouwd in de 13e eeuw.
  • Kerk van St. Bartholomew, gebouwd in de 13e eeuw.
  • Kerk van Santa Maria Maddalena, gebouwd omstreeks 1269 en herbouwd in 1726.

Montefalco was al een belangrijke plaats sinds de Romeinse tijd vanwege de dominante positie in de vallei tussen Spoleto en Perugia. Het ommuurde stadje wordt ook wel het balkon van Umbrië genoemd en heeft een prachtig uitzicht over het omliggende landschap dat bezaaid is met olijf- en wijngaarden. De streek kent een lange traditie van olijf- en wijnbouw en heeft Umbrië wereldberoemd gemaakt dankzij de Sagrantino-wijn. De Sagrantino di Montefalco DOCG behoort tot een van de beste wijnen van Italië. Overal in de straatjes kun je dit ‘sterproduct’ proeven en kopen.

Na het proeven van wijn raden we je aan om de traditionele keuken van Montefalco te proeven. Gerechten gemaakt van lokale producten worden vaak besprenkeld met lokale olijfolie. Naast olie is honing een ander hoog aangeschreven product.

Verschillende winkels verkopen prachtige linnen stoffen. De lokale weefindustrie combineert traditionele ontwerpen met moderne kleuren. Daarnaast is aardewerk te bewonderen en wordt gemaakt met oude technieken, maar met nieuwe moderne decoratieve vormen.

Trevi

Het schilderachtige landschap gaat aan ons voorbij. We doorkruizen prachtige velden, weilanden en dorpen. Ook nu slingert de auto zich een weg naar boven, richting onze laatste bestemming. Trevi is een klein middeleeuws dorp op een heuvel bedekt met olijfbomen.

Binnen de muren, tussen de oude gebouwen en smalle middeleeuwse straatjes, tikt de klok een aantal slagen langzamer. Trots, op het hoogste punt van Trevi, steekt de Duomo San Emiliano hoog boven de daken van de huizen uit. Het historisch centrum is een netwerk van steegjes en smalle straatjes dat nog steeds gedeeltelijk wordt omringd door de oorspronkelijke verdedigingsmuur uit de 13e eeuw. We passeren verschillende kerken, prachtige palazzi, arcades en portieken.

De verhoogde positie van Trevi betekent dat we een aantal uitzonderlijke uitzichten hebben over het platteland van Umbrië. We keren terug naar het centrale plein, Piazza Mazzini, waar we neerstrijken bij een bar en tussen de lokale bevolking een aperitief nuttigen. We kijken terug op een prachtige tocht door Centraal-Umbrië, een schatkist vol ontdekkingen. Je kunt onmogelijk het vruchtbare landschap van de regio negeren met deze unieke middeleeuwse dorpen.

0 reacties op “Middeleeuwse charme van Centraal-Umbrië (deel II)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.