Stedentrip Umbrië

Assisi, een spiritueel centrum in Italië

De vele steden en dorpen van de regio Umbrië staan bekend om hun middeleeuwse architectuur, maar ook om hun culinaire wonderen en kerken. Assisi, bijna onaangetast door de tijd, ontvangt jaarlijks bezoekers uit de hele wereld. De stad is vooral bekend als geboorteplaats van Sint Franciscus van Assisi, patroonheilige van Italië. Het is een van de drukstbezochte bedevaartsoorden. In een prachtig landschap, gelegen op de helling van  Monte Subasio, is het een aangename plek om te ontspannen en jezelf onder te dompelen in vervlogen tijden.

De oorsprong van de stad gaat terug tot de Romeinse tijd, maar kreeg in de middeleeuwen zijn huidige vorm. De lucht is er geurig en wandelingen brengen ons naar spectaculaire vergezichten, de elegante basiliek van Santa Chiara en de Romeinse tempel van Minerva, om er maar een paar te noemen.

Vroege vogels zullen een parkeerplaats bemachtigen in de parkeergarage, net iets buiten de poort langs de Viale Gugliemo Marconi en dicht bij de basiliek. Zonder twijfel zal een bezoek aan deze middeleeuwse stad zich concentreren rond het belangrijkste monument van Assisi, de Basiliek van St. Franciscus, maar zorg ervoor dat je tijd vindt om ook de rest van de stad te verkennen.

@blogsognoitaliano Assisi Umbrië 3
@blogsognoitaliano Assisi Umbrië 2
@blogsognoitaliano Assisi Umbrië 5
@blogsognoitaliano Assisi Umbrië 7
@blogsognoitaliano Assisi Umbrië 4
@blogsognoitaliano Assisi Umbrië
@blogsognoitaliano Assisi Umbrië 8
@marina.cleo Assisi Umbrië
@pigreco1971 Assisi Umbrië
@elero24 Assisi Umbrië
@ingridhenzler Assisi Umbrië
@rosariataurino65 Assisi Umbrië
previous arrow
next arrow

Als geboorteplaats van St. Franciscus is Assisi verstrengeld met de Franciscaanse orde, die hij er vestigde. Zijn leven en werk inspireerde grote kunstenaars als Giotto, Cimabue, Andrea da Bolonga en vele andere grootheden. Hun werk, in de aan hem opgedragen basiliek, hebben zijn levensverhaal uitgebeeld. Maar te midden van al deze kunstschatten die Assisi in handen heeft, mag je de sfeervolle middeleeuwse straatjes niet over het hoofd zien.

St. Franciscus werd in 1181 geboren als Giovanni Bernardone, de zoon van Pietro, een rijke stoffenhandelaar. Zijn vader gaf hem de bijnaam Francesco. Franciscus had een bevoorrechte jeugd en was soldaat in de oorlog tussen Assisi en Perugia. Hij begon visioenen te zien tijdens zijn gevangenschap in Perugia. Altijd extravagant in zijn jeugd, besloot hij na zijn gevangenschap zijn geld op te dragen aan God en te leven in armoede. In 1209-1210 stichtte hij de orde van de minderbroeders. De uiteindelijke regels van de nieuwe franciscanenorde werden in 1223 bekrachtigd door paus Honorius III. Er verrezen talloze kloosters die van wezenlijk belang waren voor de armenzorg, zielzorg en het gebed. Twee jaar na zijn dood werd hij in 1228 heiligverklaard. Sinds 1939 is hij beschermheilige van Italië.

We wandelen door verschillende sfeervolle straatjes voor we de Piazza Inferiore di San Francesco oplopen. Hier staat de beroemde Basilica di San Francesco, opgedragen aan de heilige. De schitterende kerk, waarvan de bouw in 1226 begon, past niet helemaal bij het eenvoudige leven dat hij predikte. Voltooid in 1253 is het de oudste gotische kerk van Italië. De basiliek leed in 1997 aardbevingsschade en werd in 1999 heropend.

Het monument bestaat uit twee kerken boven elkaar. De onderste basilica is klein en eenvoudig met de crypte waarin het graf van Sint-Franciscus ligt. Beide kerken zijn versierd met prachtige fresco’s uit de 13e en 14e eeuw. Prachtig is Giotto’s cyclus bestaande uit 28 panelen, die het leven van deze heilige uitbeelden.

Het belangrijkste plein van Assisi is Piazza del Comune, net als in de Romeinse tijd toen het forum hier was. De piazza wordt geflankeerd door de Tempio Minerva uit de 1ste eeuw v.Chr. en werd in 1539 verbouwd tot de kerk Santa Maria della Minerva. In de 17e eeuw werd het in barokstijl gerenoveerd, maar de gevel bestaat nog steeds uit de originele Romeinse zuilen. Een fresco van Giotto, in de basiliek van St. Franciscus, toont het gebouw met tralies voor de ramen waardoor historici denken dat het in de middeleeuwen als gevangenis diende. Naast de tempel staat de 13e -eeuwse toren van het Palazzo del Capitano del Popolo.

@ingridhenzler Assisi Umbrië 1
@roberto_giacche_photographer – Assisi, Umbrië
@rosariataurino65 Assisi Umbrië 3
@rosariataurino65 Assisi Umbrië 1
@gianka42 Assisi Umbrië
@francescabologni Assisi Umbrië
@blogsognoitaliano Assisi – Basillica of St. Francis Umbrië
Assisi, Umbrië
Assisi, Umbrië
Assisi, Umbrië
Assisi, umbria
Assisi, Umbrië
Assisi, Umbrië
Assisi, Umbrië
previous arrow
next arrow

Tijdens onze wandeling komen we talloze restaurants tegen, waar we ons laten trakteren op torta al testo, een lokaal brood, gevuld met prosciutto en kaas of spinazie en worst. Na een café vervolgen we onze wandeling en passeren enkele andere hoogtepunten zoals de Duomo San Rufino, met zijn mooie romaanse façade, en Santa Maria Maggiore de oudste kathedraal van de stad. We passeren Santa Chiara, gebouwd in roze en witte steen en vervolgen onze route heuvelopwaarts naar Rocca Maggiore. Dit beeldschone kasteel kijkt trots uit over het stadje met middeleeuwse huizen, prachtige barokpaleizen omringd door het Umbrische landschap. De monumentale Basilica di San Francesco drukt zijn stempel op het uitzicht van de stad.

We kijken terug op een prachtige dag in Assisi dat doordrenkt is van krachtige spiritualiteit. Ondanks de vele pelgrims en toeristen is het een stadje dat je beslist niet mag overslaan. Om haar waardevolle artistieke meesterwerken is Assisi een hoogtepunt van Umbrië.

0 reacties op “Assisi, een spiritueel centrum in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.