Le Marche Roadtrip

Het zuiden van Le Marche

Het Sibillini gebergte maakt deel uit van de Apennijnen die van noord naar zuid langs de grens van Le Marche loopt. Een spectaculaire autotocht brengt ons door de bergen naar Ascoli Piceno, een stad gelegen in de regio Le Marche. Vanuit hier ontdekten we het zuidelijke deel van de regio. Langs prachtige panorama’s slingert de route door de ongerepte heuvels met authentieke Italiaanse dorpen. Uiteindelijk eindigen we aan de Adriatische Zee waar de bandiera blu wappert en al jaren gezinnen trekt vanwege de schone kust.

Ascoli Piceno

De geschiedenis van Ascoli Piceno gaat zo’n 2500 jaar terug. De stad werd gesticht door de bevolkingsgroep Piceni, die volgens de legende door een specht, picchio, naar deze plek werd geleid. Ascoli wordt ook wel ‘de stad van honderd torens’ genoemd. Door de eeuwen heen zijn er meer dan 200 torens gebouwd, waarvan meer dan de helft is verwoest in de 13de eeuw door Frederick II. Veel van deze torens zijn door de jaren heen omgebouwd tot woning of worden gebruikt als kerktoren. De mooiste toren is Torre Ercolani.

We wandelen door het historisch centrum dat voor een groot gedeelte is opgebouwd uit travertijn, een bleke steensoort die in de omgeving wordt gewonnen. We passeren enkele prachtige pleinen, waarvan Piazza del Popolo als een van de mooiste van Italië wordt beschouwd. De piazza wordt omlijst door een portiek met 59 bogen en Renaissance gebouwen. Het plaveisel is eveneens van travertijn en als het heeft geregend is het net een spiegel. Het plein is de huiskamer van de stad. ’s Avonds komen de inwoners hiernaar toe voor een passeggiata. Wij nemen plaats in Caffè Meletti, gelegen in de hoek van het plein, leunen achterover en genieten van een heerlijke koffie. Later op de dag zou een aperitivo ook een goede keuze zijn. Overheerlijk bij de borrel of gewoon in een puntzak op straat is de lokale specialiteit oliva all’ascolana. De gepaneerde gefrituurde olijven gevuld met vlees zijn sinds de Romeinse tijd beroemd. Tegenwoordig kun je ze door heel Italië eten.

Iets verderop ligt het oudste monumentale plein van de stad, Piazza Arringo en wordt omzoomd met belangrijke gebouwen zoals het bisschoppelijk paleis, de kathedraal van St. Emidio, de doopkapel van San Giovanni en het Panichi paleis. In het Palazzo Comunale zit het museum Pinacoteca Civica. Op het plein staan twee fonteinen die versierd zijn met dolfijnen en zeepaarden.

Vanwege de ligging buiten de gebaande paden is Ascoli Piceno een heerlijke stad om te ontdekken. Wij laten het stadsleven achter ons en rijden door het Italiaanse platteland. De auto zoekt zijn weg door de glooiende heuvels. Wijnranken, olijfbomen en vergezichten gaan aan ons voorbij. In de verte zien we op het randje van een klif de Chiesa di Santa Maria della Rocca staan. De kerk behoort tot het charmante dorp Offida.

Offida

Het dorp Offida wordt gerekend tot de I borghi più belli d’Italia, oftewel de mooiste dorpen van Italië. Gelegen op een rots en tussen valleien heb je vanaf het plein bij de kerk een magnifiek uitzicht over het omringende landschap. Het dorp is omsloten door kasteelmuren uit de 15de eeuw en staat bekend om het kantklossen. Het is niet ongewoon als je dames ziet werken met kleine houten klossen. Het hart van Offida is, ongebruikelijk, een driehoekige Piazza del Popolo, waar een aantal prachtige monumenten staan. Tip: proef een van de lokale hoogstandjes, namelijk Chichì Ripieno. Dit is een plat brood met tonijn, ansjovis, kappertjes en paprika’s.

Acquaviva Picena

We gaan verder richting de kust en midden in het landschap domineert boven op een heuvel het middeleeuwse fort van Acquaviva Picena. We maken een korte stop voor een wandeling door deze schattige borgho om vervolgens door te reizen naar Ripatransone.

Ripatransone

Gelegen op het hoogste punt tussen de zee en de bergen ligt het plaatsje Ripatransone en voor ons een van de mooiste van deze streek. Alleen al vanwege de weidse blik over de heuvels met in de verte de besneeuwde bergtoppen van de Sibillini, is al de moeite waard om de klim naar Ripatransone te maken. Via haarspeldbochten komen we aan bij de massieve stadsmuren en parkeren de auto.

Beroemd is Ripatransone om zijn smalste straatje van Italië dat slechts 43cm breed is. De rijkdom van de plaats is terug te vinden in de monumenten op Piazza XX Settembre. Omdat Ripatransone zo hoog op een heuvel ligt, had het altijd een grote voorsprong op de vijand. Imposante palazzi werden gebouwd op het hoogste punt, het Belvedere del Piceno.

Het is aangenaam vertoeven in het historisch centrum. We verdwalen in de wirwar van middeleeuwse straatjes en passen ons aan aan het ritme van het plaatsje. Opvallend is de vriendelijkheid van de plaatselijke bevolking. De buongiorno’s komen ons tegemoet. Met een glimlach worden we begroet door de baritsta van een lokale bar, waar we een cafè en een dolce nemen.

Grottammare

Aan de kust, vastgeklamd aan een heuvel, wacht een parel van de Adriatische Zee, de borgho van Grottammare. In de afgelopen jaren is het dorp zorgvuldig gerestaureerd. De rijke historische en culturele herinneringen worden goed bewaakt. Aan de geplaveide straatjes en tussen de oude muren staan kostbare monumenten. Omringd door de weelderige natuur van dennenbossen, oleanders, sinaasappel- en palmbomen kijkt de borgho uit over de Adriatische Zee en het drukke ‘nieuwe’ Grottammare. De 5km kustlijn is in de jaren snel verstedelijkt om onder andere te voldoen aan de toerist die hier zomers neerstrijkt voor zon, zee en strand. Hier wappert de bandiera blu. Deze blauwe vlag staat voor de kwaliteit van schoon zeewater en schone stranden. Het fijne zand, de zee en zonneschijn trekt al jaren gezinnen.

Wij kijken terug op een prachtige tocht door het zuiden van de regio Le Marche. Hoe vaak we hier al geweest zijn, iedere keer worden we omvergeblazen door de buitengewone schoonheid van deze streek. Het is niet alleen de prachtige omgeving, maar ook de vriendelijkheid van de lokale bevolking en de heerlijke lokale gerechten die onze harten sneller doen kloppen.

2 reacties op “Het zuiden van Le Marche

  1. Bert Klein

    Mijn hart ging weer open na het lezen van jullie belevenissen in deze mooie streek. Destijds heb ik jullie op deze steden gewezen, leuk dat jullie er nu aandacht aan besteden! Groet, Bert Klein

  2. Bedankt voor de tips, ben ook van plan om de hele Marche te ontdekken,roots liggen hier.. Hebben Urbino, Fano ,Gubbio ,Gola del Furlo ,Cagli al ontdekt en smaakt naar meer 💚💟♥️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.