Friuli-Venezia Giulia Roadtrip

Bergen, meren en de prosciutto van Friuli-Venezia Giulia (Deel II)

Waarom Friuli-Venezia Giulia niet op de toeristische kaart staat, is waarschijnlijk omdat het niet een regio is met steden zoals Rome, Venetië of Florence. De regio wordt vaak over het hoofd gezien als vakantiebestemming, maar Friuli-Venezia Giulia heeft veel moois te bieden. De grote verscheidenheid aan landschappen past bij het rijke en gevarieerde culturele erfgoed als gevolg van een complexe geschiedenis. Verschillende beschavingen hebben hun erfenis achter gelaten. Wij maakten een autotocht langs de majestueuze toppen van de Julische Alpen, ongerepte natuur, pittoreske borghi met culinaire delicatessen om te eindigen in de charmante stad Udine.

San Daniele del Friuli

Het pittoreske stadje San Daniele del Friuli ligt bovenop een heuvel en kijkt trots uit over weelderige heuvels en groene weiden. Het historisch centrum is van indrukwekkende schoonheid en het stadje is wereldwijd bekend om de productie van prosciutto. In de hoofdstraat zitten tal van winkels en restaurants waar je de heerlijke gedroogde ham kunt proeven en kopen. De ham is heerlijk in combinatie met grissini (broodstokjes), een zachte kaas, een glas Tocai Friulano en een goed gezelschap. De prosciutto is iets zoeter dan de beroemde Prosciutto di Parma dankzij een duizend jaar oude traditie en het lokale microklimaat dat bijdraagt aan het verouderingsproces van de ham.

Maar San Daniele del Friuli heeft meer te bieden dan alleen prosciutto. Er hangt een aangename sfeer op straat. Bij verschillende bars nuttigt de lokale bevolking een koffie of een glas wijn. We wandelen over de Piazza Vittorio Emanuele en passeren de Duomo di San Michele Arcangelo met een middeleeuwse campanile. Daarnaast staat het Palazzo Communale en herbergt het een van de beroemdste historische bibliotheken van Italië, zo ook de oudste bibilioteca van Friuli. Biblioteca Guarneriana heeft een kostbare verzameling middeleeuwse en renaissance manuscripten. De toegang is alleen mogelijk onder begeleiding en met minimaal 10 personen.

Strada dei Castelli e del Prosciutto

We laten het mooie, maar vooral ook het ‘lekkere’ San Daniele del Friuli achter ons en dalen de heuvel af richting onze eindbestemming Udine. We volgen de borden Strada dei Castelli. Prachtige landschappen passeren de revue. Het gebied is bezaaid met gehuchten, landhuizen, kerken en indrukwekkende kastelen die indringers moesten weren. Het mooiste gehucht is Fagagna, evenals Tarcento en Marignaco. Onderweg komen we tal van prosciutterie en trattorie tegen om de smaak van de beroemde San Daniele ham en andere lokale delicatessen te proeven.

Udine

Udine is een stad met pleinen van Venetiaanse charme en oude gebouwen. Samen met Cividale del Friuli was Udine een van de grenssteden van het Romeinse Rijk. In de middeleeuwen was de stad een bloeiend handelscentrum vanwege zijn gunstige locatie en de vele markten die er werden gehouden.

We wandelen over Piazza Libertà, gedefinieerd als ‘het mooiste Venetiaanse plein op droog land’, naar Piazza Matteotti. De pleinen zijn het kloppend hart van de stad en ze worden omringd door kleurrijke historische gebouwen. De stad lijkt onaangetast door toerisme en de dingen zijn nog steeds zoals ze decennia geleden ook waren. In het middeleeuws historisch centrum zitten aantrekkelijke wijnbars en trattoria’s waar ze overheerlijke lokale gerechten serveren. Niet alleen de keuken vertelt het verhaal van de verschillende seizoenen, maar ook van honderden jaren grensoverschrijdende en culturele uitwisselingen. De gastronomie is een mix van Germaanse, Oostenrijkse en Slavische tradities die samenkomen in diverse gerechten.

Naast mooie architectuur hebben kerken en galerijen ook een scala aan werken van Giambattista. Zijn meesterwerken zijn te bewonderen in de Gallerie del Tiepolo, in de Duomo en in de Chiesa della Purità. Op de heuvel staat het Castello. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de Friulaanse bergen en in het zuiden de Adriatische Zee.

Wij sluiten deze prachtige tocht af met een van de meest geliefde rituelen van de stad, namelijk met een glas wijn (tajut) of zoals ze hier in het Friulaans zeggen ‘un taj di chel bon’, oftewel een goed glas wijn.

0 reacties op “Bergen, meren en de prosciutto van Friuli-Venezia Giulia (Deel II)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.