Emilia-Romagna Le Marche

Langs de Adriatische kust van Midden-Italië (deel I)

De oostkust van Italië strekt zich uit langs de Adriatische Zee en is vooral in de zomer populair onder strand- en zonliefhebbers. Op de stranden van de bekende Lido’s staan parasols en strandstoelen netjes in het gelid. Ze zijn druk bezet in het hoogseizoen wanneer de Italianen, maar ook toeristen uit alle windstreken van de wereld, op zoek zijn naar verkoeling. Nu zijn er veel mensen die deze kustlijn juist in het hoogseizoen daarom ontlopen. Maar toch…, de populaire zandstranden met ontelbare hotels, B&B’s en appartementen zijn allemaal bezet in de zomermaanden.

Gelukkig zijn er meer dan 2 maanden in het jaar en is de Adriatische kust van Italië elk seizoen een bijzondere ervaring. Wij hebben deze kustlijn meerdere malen bezocht en het is absoluut een bezoek waard. De hotels gaan vaak pas in het late voorjaar open en sluiten de deuren voordat de winter begint. De lange uitgestrekte stranden en diverse natuurparken nodigen je dan uit voor een wandeling. Kleine dorpen, zowel aan zee als in het binnenland, onthalen iedere bezoeker. En wat dacht je van culturele hoogtepunten als de steden Ravenna en Urbino. Wij nemen je mee langs enkele pareltjes aan de oostkust van Midden-Italië. We proberen altijd zoveel mogelijk de snelwegen te vermijden en de kleinere wegen te volgen. Natuurlijk verloopt de reis dan langzamer, maar dat moet geen bezwaar zijn in het land van la dolce vita.

Ravenna

Ons startpunt is de ‘mozaïekstad’ Ravenna, een plaats met een glorieus verleden en rijk aan bijzondere culturele schatten. De stad ligt dichtbij de Adriatische Zee in de regio Emilia-Romagna en werd gesticht door de Romeinen. Het was gedurende het Byzantijnse Rijk dat er veel belangrijke religieuze monumenten werden gebouwd, verrijkt met de meest spectaculaire mozaïeken. Acht bijna volledig authentiek bewaarde gebouwen staan vermeld als UNESCO-Werelderfgoed.

We kopen een ticket die toegang geeft tot de acht monumenten. De oudste mozaïeken bevinden zich in het mausoleum van keizerin Galla Placidia. De kerk San Vitale ziet er aan de buitenkant enigszins eenvoudig uit, maar binnen weet je niet waar je moet kijken. Overal schitteren de gekleurde steentjes in het daglicht. Wanden en plafonds zijn prachtig versierd met mozaïeken en fresco’s. De wandeling gaat kriskras door het centrum via verschillende monumenten met adembenemende decoraties. Verderop staan mensen bij het graf van Dante, die hier in 1321 stierf. We passeren winkels, restaurants, cafés en kruizen verschillende piazza’s waar het aangenaam vertoeven is. Piazza del Popolo is de ‘huiskamer’ van Ravenna. Het plein wordt omzoomd door enkele Venetiaanse architectonische gebouwen en getuigen de korte periode dat de stad onder de heerschappij van de Republiek viel.

Maar Ravenna is niet alleen kunst en cultuur. De stad ligt dichtbij de kust, waarvan een deel van het strand een beschermd natuurreservaat is. Dennenbomen beschermen ongerepte stranden waardoor deze een van de mooiste zijn van de kust van Emilia-Romagna.

Rimini

De volgende halte is de oudste stad van de grotere badplaatsen. Meer dan 15 kilometer prachtig onderhouden stranden liggen rondom Rimini en behoort tot een van grootste badplaatsen van Europa. Iedere zomer staat Rimini garant voor veel strandplezier. Naast feestvierende jongeren komen ook Italiaanse gezinnen naar deze levendige kustplaats. Waterparken draaien overuren tijdens het hoogseizoen.

Voor ons is het de oude stad die interessant is om te bezoeken. Ondanks dat Rimini veel heeft geleden tijdens de WOII, heeft het een aantrekkelijk oud stadscentrum. We wandelen door de smalle geplaveide straatjes, over Piazza Cavour en Piazza Tre Martiri. Romeinse overblijfselen zoals de Boog van Augustus en de Ponte Tiberio zijn te bewonderen. Verder zijn er paleizen, fonteinen, en verschillende monumenten, gebouwd tussen de 13e en 16e eeuw. Het mooiste gebouw is Tempio Malatestiano, oorspronkelijk een kerk die in de 15e eeuw werd omgebouwd tot een monument voor Sigismondo Malatesta (filosoof).

Wij zetten koers verder naar het zuiden, maar een uitstapje landinwaarts naar het middeleeuwse dorp San Leo of het vorstendom San Marino had ook gekund. We verlaten Emilia-Romagna en rijden Le Marche in, voor ons de meest geliefde regio van Italië.

Urbino

Niet aan de kust, maar verder landinwaarts, bevindt zich het hoogtepunt van de regio Le Marche dat we niet zomaar voorbij mogen rijden. Het in baksteen opgetrokken historisch centrum van de stad Urbino staat op de lijst van UNESCO-Werelderfgoed. De ommuurde stad ligt op twee heuvels en heeft een goed bewaard centrum dat zijn hoogtepunt beleefde in de 15e eeuw. Het is een van de elegantste steden uit de renaissance en het ligt te schitteren in de zon wanneer we de auto buiten de stadsmuren parkeren. De wandeling gaat heuvelop en er volgen een aantal beklimmingen en afdalingen.

De stad werd ontworpen, herbouwd en vormgegeven als de ‘ideale stad’ door Federico Montefeltro die Urbino bestuurde van 1444 tot 1482. De hertog maakte gebruik van prominente architecten en renaissancekunstenaars om zijn stad te verrijken met prachtige monumenten. Urbino is onlosmakelijk verbonden met de meester-schilder Raphael, die hier geboren is. In 1506 werd de universiteit gesticht en is sindsdien een belangrijk centrum voor hoger onderwijs. Piazza della Repubblica is dankzij de studenten het levendige hart van de stad en heeft gezellige terrasjes en restaurants.

Het pronkstuk van Urbino is het Palazzo Ducale, dat prachtig is vormgegeven en net lijkt op een sprookjeskasteel met zijn slanke torens en zo een prachtige skyline vormen. Het was de residentie van verschillende hertogen, maar tegenwoordig huisvest het de Galleria Nazionale delle Marche, met een fantastische collectie renaissanceschilderijen, geschilderd door grootmeesters uit die tijd.

We sluiten ons bezoek af bij Fortezza Albornoz en genieten van een waanzinnig uitzicht over de groene heuvels en bergen.

Gradara

Een tocht door het glooiende binnenland, langs bebouwde boerenakkers, bossen en kleine dorpen brengt ons langs Gradara. Deze versterkte stad heeft een dubbele stadsmuur, puntgave kantelen, torens en bastions. Dit is de plek van Dantes liefdesverhaal ‘la divina commedia’. We wandelen door de stadspoort en volgen de enige hoofdstraat die omhoog naar het fort leidt. Binnen in het kasteel zijn fresco’s, altaarstukken en meubilair uit de 15e eeuw te bezichtigen.

We maken een wandeling over het ‘liefdespad’ dat rondom het kasteel ligt. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over het omliggende landschap. In het plaatsje zitten diverse restaurants waar je heerlijk kunt eten. Wij laten het kasteelstadje achter ons en rijden richting een klein paradijs, verscholen tussen de uitgestrekte Lido’s.

Onze thuisbasis is jaarlijks Marcelli en via Ragni Immobiliare hebben wij altijd een uitstekend verblijf.

0 reacties op “Langs de Adriatische kust van Midden-Italië (deel I)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.