Le Marche

Langs de Adriatische kust van Midden-Italië (deel II)

Monte Conero, Conero Riviera, Le Marche

Wist je, dat aan de 180 kilometer lange kustlijn van de regio Le Marche maar liefst 17 stranden zijn waar blauwe vlaggen wapperen, die de kwaliteit van het water en stranden garanderen? Het is geen wonder dat dit veel mensen trekt, met name in het hoogseizoen wanneer de temperaturen behoorlijk hoog oplopen.

De Adriatische kust van de Italiaanse laars is een aaneenschakeling van stranden en helder zeewater, maar ook kleine baaien in een ongerept landschap. Wij hebben er vaak genoten in het voor- en najaar met veel zonnige dagen. Ieder seizoen heeft zijn charme. We bezochten er stranden, kliffen, oude dorpen en steden, maar ook natuurreservaten tussen glooiende heuvels. Wij tippen je maar al te graag de mooiste plekken langs de Adriatische kust van Midden-Italië.

Parco Naturale Monte San Bartolo

Onze route start op de grens met de regio Emilia-Romagna en Le Marche in het plaatsje Gabbice Mare. De populaire badplaats kijkt uit over de Baia degli Angeli (baai van de engelen) met mooie brede stranden waar ‘de blauwe vlag’ wappert. Maar voor ons geeft het toegang tot iets anders, iets nog mooiers, want waar de heuvels de zee in lijken te duiken bevindt zich een prachtig natuurreservaat. Het Parco Naturale Monte San Bartolo strekt zich 10 km uit langs de kust. Wij volgen de weg die dwars door het natuurgebied gaat en panoramische vergezichten volgen elkaar snel op. Het is een oase van rust en prachtige natuur. Steile kliffen lijken op te reizen uit zee en langs de weg genieten we van de prachtige flora. De aantrekkingskracht om de auto te parkeren en een van de vele wandelpaden te volgen is groot. Verscholen tussen al dit natuurschoon bevinden zich een paar gehuchten en diverse paden die je leiden naar afgelegen baaien en kleine stranden. Castel di Mezzo ligt halverwege het park en het bestaat niet veel meer uit een kerk, een paar huizen en een restaurant. Het met baksteen opgetrokken gehucht Fiorenzuola di Focara wordt op zonnige dagen drukbezocht. Het fort is namelijk een startpunt van een wandeling naar een prachtig strand. Na een wandeling door de middeleeuwse steegjes, waar de tijd lang geleden is stil blijven staan, vervolgen we onze route richting het zuiden.

De schone zeelucht, de groene heuvels en prachtige natuur zijn een aangename afwisseling tussen de grote badplaatsen. Wanneer je het einde van Parco Naturale Monte San Bartolo nadert, liggen de grote kuststeden Pesaro, Fano en Senigallia al te wachten. Deze plaatsen bieden alles wat een goede badplaats nodig heeft voor zon, zee en strandplezier. Het Marotta strand, dat zich kilometers uitstrekt tussen Fano en Senigallia, is makkelijk bereikbaar.

Mondavio en Corrinaldo

We rijden via slingerwegen door de heuvels landinwaarts, want niet ver landinwaarts liggen twee prachtige plaatsen die behoren tot de mooiste dorpen van Italië. We bezoeken eerst Mondavio, een middeleeuws dorp met een imposant fort dat door Francesco di Giorgio Martini werd gebouwd aan het einde van de 15e eeuw. Het historisch centrum is opgebouwd met rode bakstenen huizen en monumenten. We passeren een handvol kerken en nuttigen een café op het centrale plein.

Iets verderop ligt het charmante Corinaldo met een goed bewaard middeleeuws centrum. Binnen de stadsmuren begeleiden de smalle straatjes, versierd met bloembakken, je naar mooie pleinen en fraaie palazzi en monumenten. Ze getuigen van een rijk verleden. We passeren een loopbrug, bewonderen de torens en kantelen. We nemen een kijkje bij de beroemde put ‘Pozzo della Polenta’, halverwege de Piaggia, een trap met 100 treden. Corinaldo is een heerlijke plek om de tijd door te brengen.

We laten de middeleeuwse charme van Le Marche achter ons en rijden terug naar de kust. Van verre is onze volgende bestemming al te zien, want opeens langs de vlakke kustlijn, zien we het silhouet van de Monte Conero oprijzen.

Monte Conero

De Monte Conero ligt net iets voorbij de stad Ancona. We hebben al veel geschreven over deze prachtige omgeving en de Conero Riviera. In het laagseizoen is het er niet druk en kun je er optimaal genieten van rust. De stilte wordt dan alleen onderbroken door het geluid van golven die het strand oprollen. Er zijn diverse prachtige baaien, waarvan sommige alleen te voet of per boot bereikbaar zijn. Ze worden gescheiden door bergflanken die recht uit zee oprijzen. De zandstranden liggen in de schaduw van de 572 meter hoge Monte Conero. De berg met beboste hellingen biedt goede wandel- en fietspaden. Wanneer je trek hebt gekregen van alle buitenactiviteiten zijn er tal van goede restaurants voor het proeven van lokale visgerechten en de heerlijke wijn Rosso Conero DOC.

Wij zijn goed bekend aan deze Riviera en weten als geen ander hoe mooi de wegen je landinwaarts leiden langs wijngaarden en door groene heuvels. Het schilderachtige Numana met pastelkleurige huizen is een aangenaam oud vissersdorp om te verkennen. Onderaan de kalkstenen kliffen wapperen ‘blauwe vlaggen’ op de mooie stranden. Het middeleeuwse plaatsje Sirolo, bekend als de ‘parel van de Adriatische Zee’, biedt vanwege zijn panoramische positie prachtige vergezichten. Tip: neem een apericena bij café Centrale op het centrale plein en je middag kan niet meer stuk.

Klik hier voor een uitgebreid verslag over de Conero Riviera.

De weg slingert langs akkers en we passeren Loreto, dat het landschap domineert met zijn heiligdom en altijd al een belangrijk religieus en cultureel kruispunt is geweest. Jaarlijks verwelkomt deze bedevaartsplek ongeveer 4 miljoen bezoekers.

Fermo

Ongeveer 45 minuten rijden verderop staat de stad Fermo te schitteren in de zon. Hooggelegen op de hellingen van Sabulo kijkt het trots uit over de prachtige heuvels van de gelijknamige provincie en de besneeuwde toppen van de Monti Sibilini. Het historisch centrum is compact en we maken een wandeling door de oude stad. Het kloppend hart is Piazza del Popolo dat wordt geflankeerd door prachtige renaissance gebouwen. Het pronkstuk is Palazzo dei Priori met het standbeeld van de bisschop van Fermo die later Paus Sixtus V werd. Tegenwoordig huisvest het een Art Gallery. Onder de stad liggen ondergrondse ruimtes, gebouwd tussen 41 en 60 v.Chr., om de watervoorziening van de stad te garanderen. We klimmen verder heuvelop, om de 13e -eeuwse romaans-gotische kathedraal te bezoeken. De kerk is rijkelijk versierd, heeft mooie fresco’s en een prachtig roosvenster. Vanwege de hoge positie zijn er tal van verbluffende vergezichten.

Lees ook Langs de Adriatische kust deel I en deel III

Onze thuisbasis is jaarlijks Marcelli en via Ragni Immobiliare hebben wij altijd een uitstekend verblijf.

4 reacties op “Langs de Adriatische kust van Midden-Italië (deel II)

  1. Bedankt voor dit fijne blog! We gaan over 2 weken weer terug naar Le Marche en nemen deze tips zeker mee.

  2. Ik ben net weer terug uit deze schitterende regio. Erg genoten van Mondavio en Corinaldo. Maar ook van de grote steden Fano en Senigallia.

    Mijn complimenten voor jullie uitstekende blog!

    • Het is er fantastisch. Hoe vaak we er ook zijn geweest, we blijven keer op keer genieten van deze prachtige regio. Hartelijk dank voor uw compliment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.