Abruzzo Le Marche

Langs de Adriatische kust van Midden-Italië (deel III)

Vasto, Abruzzo

De oostkust van Italië strekt zich uit langs de Adriatische Zee. Kilometerslange stranden bieden vakantiegangers een onbezorgde strandvakantie. Grote badplaatsen en bekende Lido’s worden opgesierd door kleurige parasols en strandstoelen. Daartussen en niet ver daar vandaan liggen bekende en minder bekende stadjes en dorpen, relatief onaangetast door het toerisme. Wij nemen je in dit laatste deel mee langs de Adriatische kust van Midden-Italië.

Torre di Palme

In de provincie Fermo van de regio Le Marche ligt Torre di Palme. Het charmante dorp bestaat slechts uit een paar straatjes, maar heeft mooi onderhouden middeleeuwse gebouwen. Een wandeling door het dorp is snel gemaakt. Het heeft een handvol kerken, waarvan de kerk San Giovanni, uit het jaar 1000, het oudst is. Het is de aantrekkingskracht van straatjes vol bloemenpracht, wuivende palmbomen en een waanzinnig panoramisch balkon die ons naar Torre di Palme trekt.

Grottammare

Waar je ook een prachtig uitzicht hebt op de Adriatische kust is vanuit de borgho, het oudste deel van Grottammare en behoort tot een van de mooiste dorpen van Italië. Het historisch erfgoed bestaat uit mooie gebouwen en een wirwar van kleine straatjes. Het ‘nieuwe’ gedeelte is misschien beter bekend vanwege zijn mooie stranden, gelegen aan de zogeheten Riviera delle Palme. Het 5 km lange strand wordt omzoomd door 8000 palmbomen, oleanders, sinaasappelbomen en talloze soorten bloemen.  Een wandeling of fietstocht over de lange promenade is een aangenaam tijdsverdrijf. Tijdens een wandeling staan we versteld hoe mooi de villa’s uit de vorige eeuwwisseling erbij staan. Opgetrokken in Liberty-stijl staan ze te pronken met zicht op zee. De Riviera delle Palme loopt over in de beroemde badplaats San Benedetto del Tronto. Net als Grottammare is het tijdens de zomermaanden het domein van zonaanbidders.

Landinwaarts ligt ver weg van de gebaande paden het mooie stadje Ascoli Piceno, de stad van Travertijn. Voor degene die cultuur willen opsnuiven is de afslag naar deze uiterst mooie stad een goede keuze. Wij rijden verder zuidwaarts langs de Adriatische kust die overgaat in de regio Abruzzo. Ook in deze regio zijn tal van uitgestrekte Lido’s te vinden die worden onderbroken door prachtige stranden met kliffen, landtongen en baaien.

Montesilvano en Pescara

Gelegen aan de Saline rivier ligt Montesilvano. Deze badplaats was onze uitvalsbasis in het najaar van 2017 om een groot gedeelte van de Abruzzo te verkennen. De lange zandstranden liggen aan een mooi aangelegde boulevard met gezellige bars en restaurants. Montesilvano loopt over in de drukkere en moderne havenstad Pescara. Beschermd door de majestueuze Appennijnen van de Majella en de Gran Sasso worden de steden omringd door groene heuvels en dennenbossen. Beide steden garanderen met hun stranden en zee een onvergetelijke vakantie voor met name Italiaanse gezinnen.

Foto @il_campa

Loreto Aprutino

Landinwaarts ligt op een hoogte boven het dal van de Tavo Loreto Aprutino. Deze nederzetting werd gesticht door de Romeinen en bloeide op in de middeleeuwen. Het centrum is goed bewaard gebleven. Via smalle straatjes en trappen klimmen we omhoog naar het hoogste punt van het historisch centrum. De oude huizen, kerken en monumenten zijn dicht op elkaar gebouwd. Vanaf de top zijn er verschillende vergezichten over het omringende ruige landschap en zee. De lucht is doordrenkt van bloemengeuren en eeuwenoude bossen. Na het bezichtigen van het pronkstuk, de parochiekerk San Pietero Apostolo, reizen we terug naar de kust, naar onze eindbestemming Vasto.

Costa dei Trabocchi

De kustweg die van Pescara naar Vasto gaat is werkelijk prachtig, maar ook bijzonder. Hier start de spectaculaire Costa dei Trabocchi met prachtige baaien en riffen. Pronkstukken aan deze kust zijn de verdwijnende trabocchi, visinstalaties bestaande uit houten balken en netten die met een ingewikkeld systeem van gewichten vis uit zee scheppen. Sommige beweren dat ze voor het eerst in de 17e eeuw werden gebouwd, andere denken al in de 8e eeuw. Speciale wetten zorgen ervoor dat de laatste 20 worden beschermd. Enkele van deze ‘reusachtige spinnen’ zijn nu in gebruik als restaurant. Beroemd is de lokale brodetto, een stoofpot van vis, zeevruchten en rode peper.

De weg slingert langs kleine dorpen en we maken een stop in het prachtige natuurreservaat Punta Aderci. Hier wisselen wijngaarden, olijfgaarden, korenvelden en zonnebloemen elkaar af met op de achtergrond de diepblauwe kleuren van de Adriatische Zee. Het is net een schilderij waarin we ons begeven. We wandelen naar de kaap van Punta Aderci, een natuurlijk balkon met uitzicht op zee en het mooie strand van Punta Penna. Als je je 180 graden draait zie je de besneeuwde bergtoppen van de Gran Sasso en de Majella. Werkelijk een onvergetelijk moment!

Vasto

We sluiten onze reis af in het nabijgelegen stadje Vasto, een rustige en vriendelijke stad dat uitkijkt op zee. Het middeleeuws centrum bestaat uit mooie straten en piazza’s opgesierd met prachtige gebouwen uit de 15e eeuw. Het kloppend hart is Piazza Rosetti met het indrukwekkende kasteel Caldoresco, gebouwd in de 14e en 15e eeuw. Dwalen door de straatjes brengt ons langs diverse kerken, palazzi en Romeinse opgravingen. Een betere afsluiting van onze trip langs de Adriatische Zee kunnen we ons niet voorstellen. Bij een van deze panoramische vergezichten kijken we uit over mooie gouden stranden, het turquoise zeewater en de vuurtoren van Punta della Penne.

Hoe goed we ook proberen de meest mooie plaatsen te omschrijven met woorden of in beelden, zijn het vaak de geuren en emoties ter plaatse die de schoonheid aan een bestemming geven. Beelden van een zonsondergang in een turquoise zee, waarbij de stilte wordt onderbroken door het geschreeuw van meeuwen en het kabbelende zeewater moet je toch echt zelf ervaren. Laat jezelf daarom onderdompelen in de schoonheid van de Adriatische kust van Midden-Italië. De zomer brengt verkoeling, maar het is vooral het voor- en najaar die de Adriatische kust zo mooi maakt.

Onze thuisbasis is jaarlijks Marcelli en via Ragni Immobiliare hebben wij altijd een uitstekend verblijf.

2 reacties op “Langs de Adriatische kust van Midden-Italië (deel III)

  1. Ik lees en kijk altijd met veel plezier. Over 2 weken ga ik met mijn vw campertje naar Italië. Ben van plan in noord Italië te touren. Mede door jullie verslagen kan ik niet wachten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.