Roadtrip Veneto

Van Caorle naar Feltre (deel I)

Gelegen in het noordoosten van Italië ligt de regio Veneto en strekt zich uit van de Dolomieten tot de Adriatische Zee. Hoewel de meeste reizigers rechtstreeks naar Venetië gaan, heeft Veneto ook andere bekende bestemmingen, zoals Verona, Padua, Vicenza en het Gardameer. Daarnaast heeft de regio een grote diversiteit aan prachtige landschappen. De eens zo machtige Venetiaanse Republiek bracht roem en welvaart naar het gebied dat zich steeds verder verspreidde.

Vanuit de Venetiaanse lagune hebben wij in de afgelopen jaren de regio Veneto goed leren kennen. We doorkruisten vruchtbare vlaktes, glooiende heuvels en de rotsachtige torens van de Dolomieten. Er zijn plattelandssteden, kunststeden, industriële centra, badplaatsen en skicentra. Dit keer nemen wij je mee naar de lange zandstranden bij Caorle en gaan landinwaarts naar charmante dorpen die ver van de toeristische hotspots liggen.

Caorle

Aan de oevers van de Adriatische Zee ligt het kustplaatsje Caorle. Het plaatsje heeft prachtige stranden en een kleurrijk historisch centrum. De geschiedenis van het plaatsje is ouder dan je misschien denkt. In het achterland zijn overblijfselen gevonden van een oude prehistorische nederzetting met aardewerk daterend uit de Bronstijd. Tijdens de Romeinse tijd was Caorle een belangrijke haven aan de noordoever van de Adriatische Zee. De verdere geschiedenis loopt parallel aan Venetië, waarmee het lange tijd verbonden is geweest. Sinds 1797 viel Caorle eerst onder de heerschappij van Napoleon en later onder de Habsburgers. De Twee Wereldoorlogen brengen verwoesting en de naoorlogse periode blijkt moeilijk te zijn. Rond 1960 kwamen toeristen naar de mooie stranden van de Adriatisch kust. Veel Caorlotti wisselden hun zware taak als visser om voor de meer winstgevende activiteit, toerisme. Met een zorgvuldige aandacht voor het behoud van haar artistieke en culturele schatten, heeft het oude vissersplaatsje zich aangepast aan het moderne toerisme.

Een wandeling door het centro storico gaat langs fraai beschilderde huizen en pittoreske ‘campielli’ (kleine pleintjes). Verborgen op kleine binnenplaatsjes vind je mooie cafés en restaurants. Het centrum spreidt zich uit langs de Via Terrà, de slagader van het badplaatsje. Het kloppend hart is Piazza Vescovado van waaruit de kathedraal van Santo Stefano in al zijn grootheid oprijst. Naast dit heiligdom staat de opmerkelijke campanile, een symbool van Caorle. Deze lange ronde dunne klokkentoren werd onder andere ook gebouwd als uitkijktoren. Een ander opmerkelijke toren is de campanile van de 18e -eeuwse Santuario della Madonna dell’Angelo en fungeert ook als vuurtoren.

We laten het kleurrijke Caorle achter ons en rijden landinwaarts. We rijden door een vlak landschap met een netwerk van kanalen. We passeren mooi opgeknapte boerderijen, maar ook verlaten huizen die inmiddels overwoekerd zijn door moedernatuur.

Portobuffolè

Portobuffolè is misschien wel het kleinste stadje in de provincie Treviso. Het telt slechts 800 inwoners. Rond het jaar 1000 was dit een rivierhaven en was Portobuffolè een belangrijk kruispunt tussen Venetië en Oostenrijk.

We wandelen over de sierlijke brug, waar ooit de Livenzo-rivier onderdoor stroomde, en lopen door de Porta Friuli het centrum binnen. Opvallend zijn de mooie gebouwen die worden gemarkeerd door arcades, kleine piazza’s en geplaveide straatjes. De 10e -eeuwse Torre Comunale is het symbool van Portobuffolè. Opvallend is de Leeuw van St. Mark, die we overal tegenkomen. Het is een bevestiging van de band met de stad Venetië dat onderdeel was van de Republiek Venetië. Aan de Piazza Vittorio Emanuele II staan de belangrijkste openbare monumenten.

Om de twee jaar vindt eind juni in het slaperige, maar prachtig onderhouden stadje een middeleeuws feest plaats. Tijdens ‘Portobuffolè XIII’ worden de straten gevuld met gerechten uit die tijd. Middeleeuwse figuren en vlaggendragers sieren de straten. Ook opmerkelijk is het evenement S. Rosa, eind augustus, waarin het mogelijk is om de typische pens van S. Rosa te proeven, vergezeld van lokale wijnen.

Vittorio Veneto

Halverwege onze route en ook halverwege Venetië en Cortina d’Ampezzo ligt onze volgende bestemming te wachten. Het is even zoeken, want het historisch centrum van Serravalle ligt verscholen midden in een grootstedelijk gebied met ongeveer 30.000 inwoners. We zijn in Vittorio Veneto, de hoofdstad van de Treviso Alpen.

Vittorio Veneto werd formeel opgericht in 1866 door de plaatsen Serravalle en Ceneda samen te voegen. Eerst werd de stad naar de koning van Italië, Victorio Emanuel II, vernoemd. Later in 1923 werd Veneto eraan toegevoegd. De plaats werd beroemd door zijn zegevierende eindstrijd van WO I.

Ceneda werd gesticht door de Romeinen vanwege een goede ligging vlak voor de Alpen. Eeuwenlang is het een versterkte plaats geweest en controleerde het de handelsroute vanuit het oosten. Het plaatsje Serravalle werd door de eeuwen heen versterkt door barbaarse monarchen en is voor ons het interessants om te bezoeken. Het historisch centrum kende zijn grootse bloei gedurende de middeleeuwen. De oude straten en pleinen worden verrijkt door de aanwezigheid van talrijke fraaie monumenten en paleizen. We passeren verschillende kerken, bruggen en waterbouwkundige werken uit de 16e eeuw.

We rijden verder door het heuvelachtige landschap rondom Vittorio Veneto. Het is niet alleen het kasteel van de bisschop dat overheersend aanwezig is, maar ook de lange rijen wijnstokken. We rijden het gebied in waar Prosecco Superiore de hoofdrol speelt.

0 reacties op “Van Caorle naar Feltre (deel I)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.