Roadtrip Veneto

Van Caorle naar Feltre (deel II)

De regio Veneto, gelegen in het noordoosten van Italië, strekt zich uit van de Dolomieten tot de Adriatische Zee. De regio beschikt over een grote verscheidenheid aan landschappen, van stijgende bergen tot glooiende heuvels, van valleien die doorkruist worden door rivieren tot de Venetiaanse lagune. Sporen van de geschiedenis van de regio zijn terug te vinden in deze betoverende natuurlijke omgeving, waardoor Veneto een fascinerende plek is om te bezoeken. Wij nemen je mee van het kleurrijke Caorle aan de kust, naar prachtige locaties in de beroemde groene Prosecco heuvels om te eindigen in het hooggelegen Feltre.

Cison di Valmarino

Voor ons is Strada del Prosecco bekend terrein. Deze oudste wijnroute van Italië is zo mooi en ligt in een prachtig heuvellandschap bezaaid met pittoreske dorpen. Prachtige oude Venetiaanse villa’s liggen te schitteren in de zon en worden omringd door beboste heuvels en wijngaarden van Prosecco. Hier ligt het schattige Cison di Valmarino. Het dorp staat op de lijst van Borghi piu belli d’Italia. Het kleine dorp wordt bewaakt door een kasteel, dat tegenwoordig een luxehotel herbergt. De centrale piazza wordt omringd door Venetiaanse paleizen en gedomineerd door de prachtige kathedraal. Opmerkelijk zijn de luiken van de huizen, die allemaal geschilderd zijn in de kleur rood of bruin.

Na een rondwandeling en een overheerlijke pranzo in een van de restaurants rijden we verder het Prosecco gebied in. We zetten koers naar het nabijgelegen dorp Follina.

Follina

Follina, eveneens een Borghi piu belli d’Italia, bezit een architectonisch juweel, namelijk de abdij van Santa Maria. Ook Follina wordt omringd door de beroemde wijngaarden van Prosecco Superiore DOCG. De eeuwenoude geschiedenis van Follina begint in de 11e eeuw wanneer benedictijner monniken hier hun prachtige abdij stichtten. Volgens overlevering waren het de monniken die de verwerking van wol naar Follina brachten en verdienen alle lof voor de ontwikkeling van de streek.

In deze groene vallei waren het de benedictijnen die het klooster van de cisterciënzers overnamen.

Na een ontspannen wandeling door het heiligdom rijden we verder over de Strada del Prosecco. Langs de weg staan vele wijnhuizen waar je de beroemde ster van de streek, Prosecco, kunt proeven en natuurlijk kopen. Voor nu slaan we deze proeverijen over, want onze laatste ontdekking ligt zeker een uur rijden verderop.

Feltre

De oude plaats Feltre ligt in een adembenemende natuurlijke omgeving en in de vallei Valbelluna aan de voet van de Dolomieten. Na de overheersing van de Lombarden was de stad bijna 400 jaar onlosmakelijk verbonden met Venetië en loyaal aan de Republiek. Ondanks verschillende ontberingen waarmee de stad te maken had, was het keizer Maximiliaan van Habsburg die de stad volledig verwoeste in 1509, als gevolg van de Venetiaanse overheersing. Feltre verloor bijna volledig zijn middeleeuwse gezicht en werd opnieuw opgebouwd. In het ‘nieuwe’ Feltre met elegante paleizen, fraai aangelegde pleinen en portieken, huisvestten zich rijke kooplieden. Naast economische voorspoed kwamen er nieuwe culturele en artistieke rijkdommen tot stand.

We wandelen over de hoofdstraat, Via Mezzaterra, met fraaie renaissance huizen met puntige daken om zich te beschermen tegen sneeuw. Op Piazza Maggiore heb je een schitterend uitzicht op de kasteelruïnes, de kerk van San Rocco en de 16e -eeuwse fontein van Tullio Lombardo. De Via Lorenzo Luzzo is een van de straatjes die uitkomt op de piazza en vernoemd is naar deze lokale kunstenaar.

We kijken terug op een prachtige route, een route die begon aan de Adriatische Zee en ons langs de sprankelende Prosecco heuvels naar de koelere bergen in het noorden bracht. Terwijl de meeste bezoekers van de regio Veneto kiezen voor de beroemde stad Venetië, brengt deze route je langs rijke historische plaatsen buiten de gebaande paden. We werden beloond met aangename ontdekkingen van schilderachtige dorpen en weggetjes.

0 reacties op “Van Caorle naar Feltre (deel II)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.