Friuli-Venezia Giulia Roadtrip

Cultureel avontuur in de provincie Pordenone (deel I)

We wandelen over de slotgracht het piepkleine dorpje Cordovado binnen. De stenen brug en karakteristieke poorttorens zijn nog steeds aanwezig. Het middeleeuws dorpje bestaat slechts uit een kasseien straatje, een kasteel, een paar huizen en de oude parochiekerk van St. Andrew. De monumenten zijn door de eeuwen heen goed bewaard gebleven en Cordovado staat niet voor niets op de lijst van de ‘Borghi più belli d’Italia’. Iets verderop ligt het elegante middeleeuwse dorp San Vito al Tagliamento met een rijk beschilderd kasteel. Het centrale plein wordt omzoomd door prachtige palazzi, een kathedraal en enkele gezellige bars.

We zijn in de regio Friuli-Venezia Giulia, een geheimen parel gelegen in het noordoostelijke deel van Italië. Een regio die we steeds vaker bezoeken en omarmen. Prachtige landschappen, schilderachtige dorpjes met indrukwekkende bergen, vormen de perfecte achtergrond voor een autotocht door de provincie Pordenone.

Inhoudsopgave

Pordenone

Het was de rivier Noncello die eeuwenlang bevaarbaar was en daardoor een belangrijke bedrage leverde aan de economische ontwikkeling van Pordenone. De provinciehoofdstad is nog steeds verbonden met zijn verleden, zoals blijkt uit de historische monumenten van het centro storico. Onze stadswandeling gaat kriskras door het centrum. Een van de mooiste straten is Corso Vittorio Emanuele II, geflankeerd door portieken en middeleeuwse huizen die zijn versierd met prachtige fresco’s. Aan het eind van de straat staat het fraaie historische stadhuis en via een zijstraat wandelen we de Vicolo delle Mura di Pordenone op. Hier zijn overblijfselen van de oude stadsmuur te vinden en een pittoresk steegje waar boetieks gevestigd zijn. De wandeling terug naar de auto gaat langs etalages waar de laatste Italiaanse mode uitgestald is en gezellige cafés.

Net buiten Pordenone strekt zich langs de rivier Noncello de Riviera del Pordenone uit. Een fietstocht langs deze rivier brengt je door een groene oase van rust. We laten de prachtige stad achter ons en rijden verder over de laagvlakte van de provincie naar onze volgende bestemming.

Sacile

Wanneer we het dorp Sacile inlopen worden we door het geluid van snelstromend water naar de oevers van de rivier Livenza geleid. Elegante gebouwen en prachtige treurwilgen weerspiegelen in het water. Onze wandeling gaat langs verschillende bruggetjes opgesierd met bloembakken. Sacile wordt ook wel ‘de tuin van de Serenissima’ genoemd, vanwege de Venetiaanse sfeer, harmonie en architectuur. De rust en schoonheid is op iedere straathoek aanwezig. Op Piazza Duomo, een Venetiaanse piazza, staat een kathedraal, verschillende palazzi en zijn er gezellige terrassen. Sacile met zijn netwerk van bruggetjes en smalle steegjes leiden ons naar prachtige verborgen hoekjes. Het is een heerlijke plek om wat rond te slenteren, het nuttigen van een café of aperitief.

De bergen komen steeds dichterbij. We rijden door de Magredi, de uitlopers van de Friulische Dolomieten, die gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van grind en kiezels. Het landschap is door de eeuwen heen nauwelijks veranderd. De Dolomieten bestaan uit hoge toppen, smalle dalen en na iedere bocht worden we getrakteerd op een nieuw adembenemend landschap. De valleien zijn dunbevolkt en af en toe doorkruizen we een klein dorp. Na enkele smalle tunnels passeren we de Vajontdam, waar in de nacht van 9 oktober 1963 een aardverschuiving plaatsvond en meer dan 2000 mensen de dood vonden. Het was de berg Toc, die in de vallei gleed en zo een enorme vloedgolf veroorzaakte die over de rand van de dam sloeg. Enkele dorpen werden binnen een korte tijd weggevaagd en bedekt onder een dikke laag modder. De dam is sindsdien niet meer in werking en tegenwoordig kun je er een rondleiding maken. Wij parkeerden de auto op de parkeerplaats van het herdenkingsmonument en aten wat bij een snackauto om vervolgens een indruk op te doen van wat hier meer dan een halve eeuw geleden heeft plaats gevonden. De ‘vloedgolf’ was ongeveer honderd meter hoog en daardoor werden de dorpen Erto en Casso net niet getroffen.

0 reacties op “Cultureel avontuur in de provincie Pordenone (deel I)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.