Roadtrip Umbrië

Van Rieti naar Narni (deel II)

Ten noordoosten van Rome, in de omgeving van Rieti tot de Apennijnen, woonden van de 8e tot de 3e eeuw v.Chr. de Sabijnen. Deze oude volksstam was heer en meester over het ruige berglandschap. Ze bezorgden de Romeinen veel last totdat hun grondgebied werd veroverd in 290 v.Chr. door de Romeinse consul Manius Carius Dentatus.

Wij ontdekten dit ongerepte landschap bezaaid met oude middeleeuwse dorpen en natuurlijke schoonheid. Een deel van de charme is het gevolg van het gebrek aan grote groepen toeristen. Authenticiteit is waar dit gebied voor staat. Het klimaat is mediterraan met milde winters en warme zonnige zomers. Richting het oosten wordt het bergachtiger met als hoogste punt de 2217 meter hoge Monte Terminillo. Hier vind je volledig uitgeruste winterresorts, terwijl het zomers hier een aangename ontsnapping van de hitte is. De streek vermengt zich onder ander met de vlaktes en heuvels van Umbrië. Deze spannende route begon in Rieti en eindigt in Narni.

Piediluco

Piediluco is een klein middeleeuws dorp met uitzicht op het meer met dezelfde naam. Het pittoreske vissersdorp bestaat maar uit twee straten en wordt opgefleurd door vrolijk gekleurde gevels van huizen. Archeologische opgravingen vertellen ons dat het plaatsje is ontstaan in de late bronstijd. Later werd het veroverd door de Sabijnen en daarna door de Romeinen. Tussen de 18e en het einde van 1900 werd Piediluco beroemd dankzij de Grand Tour. Het plaatsje werd vaak bezocht in combinatie met de watervallen van Marmore. Nog steeds wordt het ‘kustplaatsje’ bezocht om te relaxen. Men kan er watersporten, vissen, zwemmen, fietsen en natuurlijk prachtige wandelingen maken langs de oevers van het meer. Terwijl de laatste zonnestralen weerkaatsen op het kabbelende water vervolgen we onze weg naar een volgend spektakel.

Cascata delle Marmore

De geschiedenis bevat talloze voorbeelden die bewijzen hoe sterk de wilskracht van mensen is. De Cascata delle Marmore is daar een voorbeeld van. Het is namelijk een door mens gemaakte waterval die werd gecreëerd in de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk. Het is de Romeinse consul Manlius Curius Dentatus die meer dan 2000 jaar geleden deze waterval liet aanleggen. Met een hoogte van meer dan 165 meter is het de hoogste kunstmatige waterval van Europa.

Aanvankelijk werd de waterval gebouwd met als doel de dreiging van de dodelijke malaria te verminderen. De bouw begon in 271 v.Chr. Een kanaal werd gegraven om in drie aparte fasen water van de rivier de Velino af te laten vloeien naar de rivier de Nera. Tegenwoordig wordt de waterkracht omgezet in elektriciteit. De watervallen worden tweemaal daags aan- en uitgezet. Een steil pad naar beneden biedt een prachtig uitzicht op het geweld dat naar beneden stort.

Narni

In de verte aan de voet van de Umbrische Apennijnen zien we onze eindbestemming liggen, Narni. Deze stad van bijna 2700 jaar oud is van de 3e eeuw v.Chr. tot de 19e eeuw na Chr. bekend onder de naam Narnia. Vanwege een strategisch en dominante positie speelde deze Romeinse kolonie een belangrijke rol in de Romeinse en Middeleeuwse tijd. In 1870, als gevolg van het einde van de pauselijke staten, werd de naam Narnia veranderd. Latijn zou nooit meer als officiële taal worden gebruikt, dus kreeg het de naam Narni. Met zijn monumenten en natuurlijke omgeving is Narni altijd een inspiratiebron geweest voor schilders, schrijvers, dichters en fotografen. Echter in de Romeinse tijd was Narni een plek aan de rand van de wereld met daarachter mythische schepsels, vreemde beesten en rare mensen.

Het historisch centrum heeft zijn middeleeuws karakter goed weten te behouden. Bij aankomst worden we verwelkomd door de imposante Porta Ternana met zijn versterkte torens die uitkijken op de vallei. We passeren pleinen, fonteinen en vooral veel smalle steegjes met middeleeuwse huizen. We vervolgen onze weg langs de Romaanse kathedraal San Giovenele. Bij binnenkomst vallen de houten mozaïeken en standbeelden op. Het hart van de stad is Piazza dei Priori met aan de ene kant Palazzo dei Priori en aan de andere kant het imposante stadhuis.

Het ondergrondse Narni is een must om te bezoeken. Het werd bij toeval ontdekt in 1979 door speleologen. Het betreden van het mysterieuze ondergrondse Narni is een sprong terug in de tijd. Tijdens een rondleiding van een uur, krijg je een indruk over de periode van de inquisitie en kom je meer te weten over een Romeins aquaduct. Wanneer het tijd is om wat te eten, zijn er in elke hoek van de oude stad kleine gezellige restaurants te vinden, waar vaak Umbrische specialiteiten op het menu staan. Wij nemen een aperitief en kijken terug op een afwisselende spannende tocht langs prachtige historische plaatsen in een fascinerend landschap van mythen en legenden.

0 reacties op “Van Rieti naar Narni (deel II)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.