Sardinië

Sardinië: een betoverend eiland vol natuurlijke schatten.

strand en zee bij Cala Goloritze in Sardnië

Sardinië is het op een na grootste eiland van Italië en ligt dichter bij Afrika dan het Italiaanse vaste land. Vanwege zijn geïsoleerde ligging midden in de Middellandse Zee heeft Sardinië een uniek karakter en voelt soms ‘niet Italiaans’ aan.

Sardinië staat bekend om zijn prachtige stranden en azuurblauwe zee. De bijna 2000 kilometer kustlijn kent fraaie kliffen en prachtige baaien, maar ook stille inhammen en eindeloze goudkleurige zandstranden.

Korte geschiedenis van Sardinië

Er is echter meer op Sardinië dan alleen stranden en schilderachtige baaien. Het eiland heeft een ruig binnenland met belangrijke archeologische vindplaatsen die behoorden tot de oude Nuraghische beschaving. Door de centrale Mediterrane positie werd het eiland geteisterd door een opeenvolging van indringers. Allemaal hebben ze hun stempel achtergelaten. Er zijn Romeinse ruïnes, Genuaanse forten, een reeks elegante Pisaanse kerken en niet te vergeten de indrukwekkende gotische en Spaanse barokke architectuur.

Niet de levendige hoofdstad Cagliari, maar de belangrijke havenstad Olbia in het noorden was ons aankomstpunt. Een maand lang verbleven wij dicht bij de ongerepte stranden van de grillige noordkust met op enkele kilometers afstand de glinsterende weelde van de Costa Smeralda. Een andere prachtige plek in het noorden is de Maddalena-archipel, bestaande uit 7 grote eilanden en ongeveer 50 kleine. Ze worden omringd door turquoise wateren en zijn aangewezen als nationaal park.

Sardinië
Sardinië
Sardinië
Sardinië
Sardinië

Enkele mooie stranden van Sardinië

Het vissersdorp Stintino ligt in het noordwesten en is nu een beroemd vakantiedorp waar men kan wandelen, duiken, fietsen en paardrijden. Het prachtige strand van Stintino is La Pelosa met uitzicht op een van de oudste uitkijktorens van Sardinië.

Andere stranden die niet gemist mogen worden zijn Cala Domestica (zuidwestkust), Cala Goloritze en Cala Mariolu aan de golf van Orosei (ookstkust) en tot slot Cala Coticcio op het eiland Caprera.

Alghero

Over het algemeen zijn de kleinere steden en dorpen van Sardinië voor ons het aantrekkelijkst. Zo is Alghero een van de mooiste middeleeuwse steden van het eiland en heeft een Catalaans karakter. Ooit stond het bekend als ‘klein Barcelona’. Straatnaamborden en menukaarten zijn nog steeds in het Catalaans en Italiaans geschreven. In de omgeving liggen eveneens prachtige stranden en de 90 km lange Riviera del Corallo, vernoemd naar de vele rode koraalformaties in zee.

Sardinië Alghero
Sardinië Alghero
ALGHERO

Bosa en Castelsardo

Dan is er ook nog het kleurrijke plaatsje Bosa met een mooi historisch centrum en de oude universiteitsstad Sassari met tal van gezellige cafés en een doolhof van smalle straatjes. Het Sardijnse dorp Castelsardo ligt spectaculair op een hoge rotspunt en heeft nog steeds een middeleeuws stratenplan. De klim omhoog is stijl, maar je wordt beloond met prachtige vergezichten over zee.

Sardinië Bosa
Sardinië Bosa
Sardinië Bosa
Sardinië Bosa
Sardinië Castelsardo
Sardinië Castelsardo
Sardinië Castelsardo

Keuken van Sardinië

De keuken van Sardinië is divers en ver weg van het vaste land heeft het zijn eigen smaken ontwikkeld. Veel lokale gerechten zijn alleen hier te vinden, zoals de couscousachtige pastabolletjes die Fregula heten. Ze worden op smaak gemaakt met onder andere saffraan en pecorinokaas. Zwaardvis met een saus van tomaten, wijn, munt, saffraan en Spaanse peper heet Pesce spada alla Sardegna. Een ander bekend gerecht is Agnello alla zafferano, een stoofpot van lamsvlees met saffraan en knoflook. Malloreddus lijken op gnocchi en worden geserveerd met een saus van verse tomaten en worst.

Goede periode om Sardinië te bezoeken

Wij bezochten het eiland in de maand oktober, wanneer de zinderende hitte weg is. De herfstperiode kent aangename temperaturen, heldere luchten en er zijn niet veel toeristen. De maanden mei, juni en september zijn ook een goede keuze. Vooral de lente, wanneer alles in bloei staat, moet prachtig zijn. In juli en augustus is het overal erg druk, maar ook erg heet. De prijzen voor overnachtingen zijn dan ook hoog.

Sardinië

Dit is slechts een kleine samenvatting van wat Sardinië te bieden heeft. Wij zijn inmiddels verknocht aan het eiland met zijn vriendelijke inwoners. Niet alleen de kustlijn, maar ook de variatie aan landschappen is overweldigend. Opvallend is het hoe schoon het eiland is, waarschijnlijk mede door de bijzondere status als autonome regio binnen Italië met een politiek, economisch en cultureel zelfbestuur. Wij zijn in ieder geval nog lang niet uitgekeken op Sardinië.

0 reacties op “Sardinië: een betoverend eiland vol natuurlijke schatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.