Geen categorie

Italiaanse decembermaand

Kerst, Natale, december

Het kerstseizoen begint in Italië officieel op 8 december, de Dag van de Onbevlekte Ontvangenis. Dit is de dag dat Italiaanse families hun huizen versieren. Op de centrale piazza’s verschijnen de grootste kerstbomen en de geur van gebakken koekjes vullen de straten. Prachtige kerstdecoraties sieren dorpen en steden. Zo beschreef Felicia Giordano al eens het kerstevenement Luci d’Artista in de stad Salerno, waar je werkelijk in een sprookjeswereld van fonkelende lichtjes terecht komt. Ieder jaar verandert het thema en trekt het bezoekers vanuit heel Italië.

Wij genieten maar al te graag van de typische streetfood wat in de wintermaanden overal te vinden is, namelijk gepofte kastanjes. In Noord-Italië is deze lekkernij overheerlijk met een glas glühwein. Het kerstplaatje is helemaal compleet wanneer doedelzakspelers op de achtergrond kerstmelodieën spelen en Babbo Natale zich bekommert om kinderen op de centrale piazza.

Foto @minga.mrc

Kerstmarkten

Groene en rode kersttinten zijn op hun best wanneer ze de marktkramen sieren van de vele kerstmarkten die door heel Italië als paddenstoelen uit de grond schieten. Overal kun je handgemaakte decoraties, cadeautjes en regiogebonden ingrediënten en lekkernijen kopen. Naar onze mening vind je de beste kerstmarkten in de regio Trentino-Alto Adige. Met de sneeuw bedekte Dolomieten op de achtergrond zijn steden als Bolzano en Merano een ideale kerstbestemming om op en top te genieten van een Italiaanse kerstsfeer. Wat verderop in deze bergketen vindt een spectaculaire traditie plaats, want in Cortina d’Ampezzo skiet men rond middernacht op Kerstdag met fakkels van de berg af. Dit prachtige schouwspel van bewegende lichtjes is werkelijk bijzonder en een feest voor het oog.

kerststallen

Kerststalletjes, of presepi in het Italiaans, zijn niet te missen en worden sinds de 11e eeuw tentoongesteld. De eerste kerststallen werden gemaakt om het kerstverhaal te vertellen aan parochianen die de Bijbel niet konden lezen. Pas vanaf de 16e eeuw werden kerststallen ook in huizen gemaakt en is sindsdien een belangrijke ambachtelijke traditie. Toen wij in Napels over de Via San Gregorio Armeno liepen keken wij onze ogen uit. Overal zie je handgemaakte poppetjes die in een kerststal thuishoren, maar ook hedendaagse figuren zijn er te vinden zoals Berlusconi en Maradona.

Foto @elena__aileen

Traditionele kerstgerechten

Eten is een belangrijk onderdeel tijdens kerst. De mamma’s en nonna’s staan uren, misschien wel dagen, in de keuken om ervoor te zorgen dat de tafels gedekt worden met traditionele gerechten. Wat Italië eet met kerst? Een antwoord op deze vraag is niet eenvoudig, want iedere regio heeft zijn eigen traditionele gerecht op het kerstmenu staan. Maar er zijn een aantal overeenkomsten die we terugzien door heel Italië. Zo wordt er op kerstavond een lichte maaltijd gegeten, zonder vlees. De meeste gerechten zijn op basis van vis en groenten. De kerstlunch is een van de belangrijkste maaltijden rond Natale en bestaat uit vele gangen. Urenlang kan men aan tafel zitten.

Wie in de gelegenheid is, brengt op 25 december een bezoek aan het Sint-Pieterplein. Het meemaken van de kerstzegen van de paus is immers nogal wat, vertelt Tessa. Ze beschrijft en geeft de beste tips waar je moet zijn tijdens Natale in de Eeuwige Stad.

De decembermaand is ook een maand vol zoetigheden. Er is een ruime keuze van gebak en andere zoete delicatessen. Wereldberoemd zijn de Panettone en Pandora. Wie in Siena is geweest kan de traditionele panforte niet misgelopen zijn. Wij genoten in Napels van de gefrituurde snack struffoli. En wie heeft nog nooit een stuk torrone gegeten?

Tweede Kerstdag

Tweede Kerstdag bestaat niet in Italië. 26 december is de dag van Santo Stefano en worden de kliekjes van de dag ervoor opgegeten. Men bezoekt een museum of andere tentoonstelling.

Capodanno

Wie in de decembermaand geregeld inkopen doet, stuit op rood ondergoed. De winkels puilen uit met rode boxers, slips en bh’s. Zo is het tijdens Capodanno gebruikelijk om rood ondergoed te dragen. Dit brengt geluk voor het komende jaar. Voor geluk moet er ook meteen gekust worden wanneer de klok om middernacht 12 uur slaat. Een typische traditie in Napels is om oude voorwerpen door de ramen naar buiten te gooien. Het symboliseert dat je alle slechte herinneringen en tegenslagen weggooit.

Voor rijkdom eet men linzen en sommigen onder ons druiven. Gedroogd fruit, noten, amandelen, vijgen en dadels staan voor welvaart. In de regio Abruzzo gelooft men dat na het eten van 7 verschillende soepen op basis van 7 verschillende peulvruchten het de rijkdom vergroot. Echter, kom op oudejaarsavond na middernacht geen grafdelver of bedelaar tegen, want dan ziet je toekomst er somber uit. Dit geldt eveneens voor het ontvangen van een kalender.

La Befana

Uiteindelijk sluiten de Italianen het feestgebeuren af op 6 januari, tijdens Driekoningen. Het hele land wacht op de komst van La Befana,een goede heks die brave kinderen speelgoed en snoepjes geeft.

Buon Natale! Fijne kerstdagen!

Booking.com

2 reacties op “Italiaanse decembermaand

  1. Riet Scheepen

    Gezellige Kerstdagen en een heel gezond en gelukkig 2019 voor jullie!
    Dank voor alle mooie en interessante verhalen en foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.