Geen categorie

2018, het was een mooi jaar

Het Miramare kasteel en de Adriatische zee

Terwijl er over een groot gedeelte van Italië een laag sneeuw lag, zaten wij op het zonnige Sicilië. Het was begin februari 2018 en tevens ons startpunt van een nieuwe Italië avontuur. Vanuit het schilderachtige Castellammare del Golfo verkenden wij het Noordwesten van het grootste eiland van Italië. We bezochten de oude heuvelstad Erice en liepen door de straten van Trapani. Over smalle paden maakten we een prachtige wandeling langs de ruige kustlijn van Riserva dello Zingaro en doorkruisten de steegjes van het charmante oude vissersdorp San Vito lo Capo. Gelegen in een prachtig heuvellandschap betraden we de treden van de majestueuze Dorische tempel van Segesta. Onze zintuigen hebben we in de stad Palermo optimaal verwend aan al het moois en lekkers. De stad is rijk aan prachtige monumenten waarin Byzantijnse, Arabische en Normandische invloeden de hoofdrol spelen. Ook in Monreale en Cefalù keken we onze ogen uit waar Oosterse en Westerse kunst elkaar ontmoeten.

Palermo, Cappella Palatina Palazzo dei Normanni

Na een maand van Griekse tempels, barokke paleizen en Normandische kathedralen werd het tijd om terug te keren naar het ‘vaste’ land. We streken neer op bekend terrein, namelijk aan de voet van de Monte Conero in de regio Le Marche. Hoe vaak we hier ook zijn geweest, het verbluffende landschap van de Conero Riviera is toch een van de mooiste streken aan de Adriatische kust. Vanaf hier ontdekken wij keer op keer deze fascinerende regio vol charmante steden als Ancona, Fermo, Macerata, Urbino en Ascoli Piceno, maar ook een eindeloze lijst van pittoreske dorpen.

Monte Conero

In het voorjaar en zomer keken we uit over de prachtige Lagune van Venetië en waren we kind aan huis in de ‘drijvende’ stad en de omringende eilanden. Het noorden van de regio Veneto heeft altijd een grote aantrekkingskracht op ons gehad. We maakten wandelingen tussen kastelen, middeleeuwse torens en oude straatjes van de ommuurde steden van Marca Trevigniana in de provincie Treviso. Het allerliefst zijn we op zoek naar verborgen pareltjes en lokale lekkernijen, die we vonden in het noordoosten van Veneto, maar ook in het niet toeristische Friuli-Venezia Giulia.

Asolo

Opvallend is de diversiteit van het landschap, de steden en dorpen van Friuli. Na een bezoek aan Triëst en haar statige pleinen, reden wij van dorp naar dorp in de prachtige provincie Pordenone. Van elegante middeleeuwse dorpen, door de indrukwekkende Friulische bergen en langs het felgroene Lago di Barcis doorkruisten we deze streek. In de stad Udine aten we onder andere het lokale gerecht frico en genoten we van Prosciuttto di San Daniele. In de oostelijke uitloper van Friuli bezochten wij het versterkte stadje Cividale del Friuli en de glooiende heuvels van de Collio, bezaaid met wijngaarden en lieflijke dorpen.

Pordenone

De oktobermaand stond in het teken van Sardinië met prachtige stranden, turquoise zeewater en een ongerepte kustlijn. Vanaf de Costa Smeralda bezochten wij de Archipel van de Maddalena en zagen de zon in zee zakken in Alghero. We verdwaalden in de kleurrijke straatjes van Bosa en beklommen de traptreden van Castelsardo. Verbaasd bekeken en beklommen we rotsen die door weer en wind in buitengewone figuren zijn geërodeerd. Verplichte kost was het bezoek aan diverse baaien en stille strandjes, de een nog mooier dan de ander.

La Maddalena, Spiaggia Bassa Trinita

Toen het weer in Zuid-Europa omsloeg en extreem hoog water door de straten van Venetië gutste, besloten we in november terug naar Nederland te gaan. Het Comomeer stond nog op de planning, maar dat is misschien wel een mooi startpunt voor 2019, want ook volgend jaar gaan wij er weer een prachtig Italië jaar van maken. Waar we allemaal naar toe gaan? Ook voor ons blijft het altijd weer een verrassing. Sinds we exploderen op Instagram met duizenden nieuwe volgers per maand, komen er ook steeds meer en meer uitnodigingen voorbij. We laten het allemaal op ons afkomen en zien 2019 vol nieuwe Italiaanse reisinspiratie tegemoet.

© Joyce Buursen

Wij willen iedereen hartelijk bedanken voor de vele positieve reacties en wensen iedereen een gezond 2019 toe.

John & Pieter

Booking.com

4 reacties op “2018, het was een mooi jaar

 1. Bedankt voor jullie mooie verhalen, foto’s en tips!

 2. veerle de ridder

  Bedankt voor de mooie foto’s en de reisverslagen. Hopelijk kunnen we in 2019 nog vele verhalen lezen. Wij trekken in 2019 naar Sorano en omgeving, Perugia en omgeving en naar het ons vertrouwde Lucca. Fijne feestdagen en een voorspoedig 2019.

  • Hartelijk dank Veerle en uiteraard publiceren wij ook in 2019 iedere week een nieuw Italiaans reisverslag.
   Heel veel plezier met al het moois wat jullie gaan bekijken in Italië.
   Gelukkig nieuwjaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.