Gardameer Roadtrip Trentino - Alto Adige Veneto

Gardesana Orientale (Deel I)

Het Gardameer! Of je omarmt het, of je rijdt er met een grote boog omheen. Dat is zo ongeveer wat wij altijd horen, maar diegene die het Lago di Garda vermijden missen wel wat. Het landschap rond het grootste meer van Italië is divers en gezegend met een mild klimaat. Vooral in het voor- en najaar wanneer er een zachte wind vanuit de bergen door de kleurrijke dorpen waait. Om te genieten van alle charme, maakten wij geregeld een ‘rondje Gardameer’, grotendeels over de Gardesana. Deze provincieweg kun je in tweeën delen, namelijk Gardesana Orientale langs de oostoever en de Gardesana Occidentale langs de westoever.

Rij met ons mee over de fraaie Gardesana Orientale, vanaf de voet van de Alpen langs de oostelijke oever naar het zuiden van het meer.

Torbole

We maken een wandeling door het mooie Torbole, een dorp dat onder Trentino valt en zich uitstrekt langs de oever van Benaco. De plaats is populair onder watersporters, want hier waait altijd een wind. Opvallend is dat de schoonheid van het dorp niet is aangetast door het groeiende aantal toeristen. Het centrum is nog steeds intiem en we passeren mooie pleinen, straatjes en prachtige uitzichten. Een wandeling langs de oever is een must en ideaal om helemaal te onthaasten. We vullen onze longen met frisse lucht, onze ogen volgen de contouren van de bergen en laten de mediterrane omgeving op ons inwerken.

@giovannini_cristina Torbole Gardameer
@giovannini_cristinaTorbole Gardameer
@olesia_rovenchuk Torbole, Gardameer, Trentino
@piermatax Torbole, Gardameer, Trentino
Gardameer-Torbole-Trentino
Gardameer-Torbole-Trentino Trentino
Gardameer-Torbole-Trentino-Alto-Adige
previous arrow
next arrow

Malcesine

De route gaat verder zuidwaarts en de Gardesana Orientale slingert langs het meer. Dankzij het milde klimaat biedt het natuurlijke landschap een rijke vegetatie. Hier gedijen de oleanders, magnolia, bougainville, maar ook de citroen- en olijfbomen. Pittoreske dorpjes passeren de revue en daar in de verte zien we Malcesine liggen, gedomineerd door een prachtig kasteel. Het Venetiaanse stadje wordt niet alleen bezocht vanwege zijn pittoreske straatjes, maar geeft de bezoekers ook toegang naar de Monte Baldo. Een moderne kabelbaan brengt je snel naar de top van de berg, waar je prachtige bergwandelingen kan maken. ’s Winters zijn de hellingen er bedekt met een dik pak sneeuw, terwijl je er zomers wandelt in een dik gekleurd bloementapijt.

Vaak hebben we rondgedwaald door de smalle straatjes die omhooglopen naar het kasteel van de Scaligers, gebouwd in de Middeleeuwen en gerenoveerd in 2008. Het heeft een enorme vesting en biedt een verbluffend uitzicht op het meer en Malcesine. Het glinsterende water van Lago di Garda, de wirwar van eeuwenoude straatjes, met op de achtergrond de hoge pieken van de bergen, doet sprookjesachtig aan.

Brenzone

Brenzone, een gemeente bestaande uit verschillende dorpen, ligt eveneens in de luwte van de Monte Baldo. Olijfboomgaarden sieren de hellingen en waar de bomen ouder en ouder worden maken we een stop, want vlak boven het gehucht Campo bevindt zich een bijzondere plaats. Stijl omhoog verbonden met geitenpaden ligt een oud verlaten borgho. Het middeleeuws dorp bestaat uit vervallen huizen en is voor een deel overwoekert door moeder natuur. Een paar lokalen hebben de moed verzameld om enkele ruïnes te renoveren. Om de renovatie te kunnen bekostigen, worden er koffie en wat lokale producten verkocht. Oude vergeten verhalen worden er verteld en voor we er erg in hebben vliegt de tijd voorbij.

Torri del Benaco

Torri del Benaco behoort tot een van onze favoriete plaatsen aan het Gardameer. Zelfs in het drukke hoogseizoen is het een verademing om langs het gezellige haventje te lopen waar kleurrijke boten dicht naast elkaar liggen.  Het oude vissersdorp ligt aan het begin van de zogeheten Olijven-riviera. Er staan weliswaar steeds minder olijfbomen, omdat de jongere generatie zich liever bezighoudt met andere zaken dan met de arbeidsintensieve olijfoogst.

Ondanks dat al eeuwenlang reizigers het Gardameer bezoeken, want rond de 15e eeuw stopten hier al pelgrims die vanuit het noorden naar het zuiden trokken, is Torri del Benaco bijna onaangetast door het toerisme. Dwalend door de straatjes lijkt het of de tijd hier heeft stilgestaan. Echter waakt vandaag de dag niemand meer over het kasteel dat gebouwd is in 1383. Tegenwoordig huisvest het een volkskundig museum.

Torri del Benaco
Torri del Benaco

Punta San Vigilio

In het hart van de Olijven-riviera vinden we een van die pareltjes van het Gardameer. Op een schiereiland vind je het mooie Punta San Vigilio waar een tussenstop voor een koffie of aperitief een aanrader is. Aan een klein binnenhaventje in een prachtige ambiance met uitzicht over het diepblauwe meer, waar tijd geen rol speelt, ervaar je het eenvoudige ‘Italiaanse dolce far niente’. Of ga liggen op het mooie strand van Baia delle Sirene omzoomd met olijfbomen en geniet van de rust en de natuurlijke omgeving.

Punta San Vigilio aan het Gardameer

Tip: Een rondje om het Gardameer is in een dag goed te doen, maar in het hoogseizoen raden we dat liever af, omdat de provincieweg dan bijna dag en nacht vaststaat.

2 reacties op “Gardesana Orientale (Deel I)

  1. Om het drukke verkeer te vermijden, is het wellicht een idee om -als hij straks af is- het fietspad bovenlangs het meer te fietsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.