Gardameer Roadtrip

Gardesana Orientale (Deel II)

De vraag is: wie van de twee was er eerst, het diepblauwe meer of de stad met dezelfde naam? Volgens historici was het de stad die eerst de naam Garda aannam. De naam verwijst naar het woord warte, in het Germaans wacht of vesting. Het was het fort dat bescherming bood aan de toenmalige nederzetting Garda Plana. Het centro storico van het voormalige vissersdorp staat vol statige huizen en is bezaaid met kleine kerken. Ondanks dat Garda vaak drukbezocht wordt is het de moeite waard om tussen de lokale bevolking en andere bezoekers flanerend de promenade te verkennen. Tal van cafés en restaurants begroeten iedere bezoeker net als in Bardolino, een beroemd plaatsje iets verderop aan de Gardesana Orientale.

Bardolino

Wie kent Bardolino niet? Al is het alleen al vanwege de beroemde wijn die ook zo heet en hier in de heuvels wordt verbouwd. Er zijn mensen die van wijngaard naar wijngaard rijden, genietend van elke wijnproeverij. Bardolino Superiore heeft de DOCG-status. Net iets buiten het oude centrum vind je enkele moderne hotels, waaronder het luxueuze Colorhotel waar we ons maar al te graag laten verwennen door uitermate vriendelijk personeel. Naast luxe kamers is er een modern zwembad en nog veel belangrijker het fantastische restaurant ‘La Veranda del Color’, erkend Michelin restaurant 2019.

Lazise

Lazise is een plaatsje dat zich onderscheidt van andere plaatsen aan het meer, want het centro storico wordt volledig omringd door een oude stadsmuur uit 1370. We maken een korte wandeling door het middeleeuwse plaatsje en volgen de smalle straatjes. We passeren het Dogana Veneta, een belastinghuisje, een erfenis van de 400 jaar durende overheersing door de Venetianen. We brengen een bezoek aan de romaanse kerk San Nicolò versierd met fresco’s uit de 13e eeuw. Na een koffie rijden we verder over de provinciale weg waar enkele grote pretparken als Caneva Aquapark en Gardaland zijn gevestigd.  Wie meer kiest voor natuurschoon, gaat naar Parco Giardino Sigurtà, een 50 ha groot natuurpark compleet ingericht met siertuinen.

Peschiera del Garda

Voorbij de beroemde speeltuinen ligt Peschiera del Garda. Twee jaar lang hebben wij doorgebracht in dit sfeervolle plaatsje dat aan de zuidelijke oever van het meer ligt. Dicht opeengepakte huizen staan langs smalle geplaveide straatjes, waar vooral ’s avonds druk geflaneerd wordt wanneer de temperaturen steeds verder omhoogschieten. Sinds 2017 staat de vijfhoekige verdedigingswal, gebouwd in de 16e eeuw in opdracht van de Venetianen, op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Wij fietsten maar al te graag vanuit Peschiera langs de rivier de Mincio naar het pittoreske Borghetto sul Mincio. In het dorp kun je de beste tortellini eten van de omgeving. Voor nu kiezen we voor Vecchio Mulino Beach, waar gewaagde moderne Italiaanse gerechten op de kaart staan. In een uiterst prettige ambiance met vriendelijk personeel genieten wij altijd keer op keer van een uitstekende lunch of diner.

Sirmione

Het schiereiland Sirmione werd al door de Romeinen bezocht, vanwege de warme zwavelhoudende bronnen. Het prachtige plaatsje is al lang geen oase van rust meer, want het wordt overspoeld door toeristen. In het voor- en najaar kun je de kronkelende straatjes van het historisch centrum, de Rocca Scaligera en Grotte di Catullo beter verkennen. Nee, wij kiezen er liever voor om landinwaarts de toren van San Martino della Battaglia te bezoeken of de rustige authentieke dorpen Castellaro Lagusello en Solferino.

Desenzano

Eerlijk is eerlijk, Desenzano hebben wij altijd een beetje links laten liggen, terwijl het een mooi oud gedeelte heeft met levendige cafés en goede restaurants. Het plaatsje verdient meer aandacht, maar ach, er is ook zoveel te doen en moois te bezichtigen rond de ‘grote plas’. Wij zijn altijd weer verrast over hoeveel er te ontdekken is. Nee, uitgekeken zijn wij nog steeds niet op het mooie Lago di Garda.

0 reacties op “Gardesana Orientale (Deel II)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.