Geen categorie

Going Local in Italië

Sociale media is niet meer weg te denken uit ons leven. Tientallen jaren delen we massaal van alles met elkaar. Facebook, Twitter en Instagram zijn wel de bekendste. Maar heb je ook wel eens van Social Travel gehoord? Het is tegenwoordig niet meer weg te denken in de reiswereld. Natuurlijk kun je nog steeds een reisbureau binnenlopen en informatie inwinnen over een reisbestemming en je vakantie van begin tot eind laten samenstellen. Maar de meeste onder ons verzamelen informatie via internet en lezen eerst alle reviews of het wel de juiste bestemming is. Zoover en de internationale website TripAdvisor zijn natuurlijk de bekendste. Op laatstgenoemde staan meer dan 320 miljoen beoordelingen. Informatie is natuurlijk ook te vinden in diverse blogs en op websites zoals bijvoorbeeld dolcevia.com en ditisitalië.com

Echte avonturiers zoeken juist mooie plekjes buiten de gebaande paden of dat ene restaurantje waar alleen lokalen komen. Geen schreeuwende toeristenmenu’s, maar echte pure lokale gerechten die ook nog eens betaalbaar zijn. Slapen tussen de lokalen: dat is waar airbnb groot mee is geworden. Wij boeken al jaren via deze aanbieder om een geschikt huis te vinden om zo een streek beter te leren kennen.

Sociale Media

Wat wij regelmatig doen is via social media in contact komen met lokale mensen. Hoe? Heel eenvoudig. Via facebookgroepen kun je natuurlijk een oproep doen. Zo kwamen wij jaren geleden in contact met Joëlle, die net de deuren van haar B&B in Lecce had geopend. Wij zochten een stadsgids en zij liet ‘haar’ Lecce zien. We hebben genoten en luisterden naar de anekdotes die niet in een stadsgids staan. We dronken en aten natuurlijk in lokale ‘gezellige’ bars en restaurants. Ook kwamen we in contact met Iris die alweer jaren in Napels woont. Het werden uiteindelijk twee onvergetelijke dagen Napels en omgeving. Omdat zij de stad als geen ander kennen kom je op plekken die je anders misschien links zou laten liggen.

Met Joëlle in Doppiozero, Lecce

Aan de Conero Riviera ontmoette we Tinka, die alweer jaren een goede vriendin is. Niet alleen mooie plekken liet ze ons zien, maar ook een andere kijk op het leven als Nederlander in Italië. Alweer 40 jaar wonend in Italië, weet zij als geen ander hoe het er is.

Going Local

Ruim 5 jaar geleden hebben wij het thema Going Local in het leven geroepen. In ruim 50 artikelen geven inwoners tips over hun stad of regio. Massaal zijn ze gelezen. De één vaker, dan de ander. Dit komt natuurlijk omdat een stad als Rome vaker wordt bezocht dan een klein dorp in de punt van Calabrië. We zetten de meest gelezen voor je op een rij, maar dat betekent niet dat andere dus minder interessant zijn.

Going Local met Saskia in Umbrië

Saskia begint haar dag, zoals voor veel Italianen, met een cappuccino en een praatje in de plaatselijke Bar La Sosta in Passignano sul Trasimeno of Michele & Co in Castigliano del Lago. Ze geeft je de beste tips, met name om en rond het Trasimeno Meer. Ontdek meer over een van de schoonste meren van Italië…

Going local met Karin in Milaan

In 1988 is Karin na haar studie Italiaanse Taal- en Letterkunde aan de universiteit van Leiden vertrokken naar Milaan. Als geen ander kent ze Milaan en geeft ze tips over ‘haar’ stad. ‘Milaan staat bekend als mode- en “snelle jongens”-stad, maar de meeste Milanezen leiden een heel gewoon bestaan’. Lees verder…

Going Local met Natascha in Merana, Piemonte

Sinds 2008 woont Natascha Di Mario samen met haar vriend op een heuvel in een klein dorp op de rand van Piemonte en Ligurië. ‘Aangezien ik van Italiaanse afkomst ben, mijn vader is Siciliaan, heb ik er altijd van gedroomd zelf een leven op te bouwen in Italië’, begint ze te vertellen. Lees verder…

Going Local met Tessa in Rome

Wij kwamen via de uitgever van de reisgidsen 100%, nu bekend onder de naam Time to Momo, in contact met Tessa. Zij schreef 100% Rome en wilde ook haar tips met ons delen. Al sinds 2008 woont zij in de Eeuwige Stad en geeft ze unieke tips om Rome te leren kennen. Lees verder…

Going Local met Iris in Napels

Eveneens via de uitgever van de reisboekenreeks Time to Momo kwamen we in contact met Iris. Sinds 2005 woont zij samen met Peppe, een echte Napolitaan, in een stadje dichtbij Napels. ‘Wij zeggen altijd voor de grap, je hoeft hier maar een kuil te graven en je komt weer een Romeinse villa tegen’, vertelt ze ons. Lees verder…

Going Local met Monique op Elba

Enkele jaren geleden hebben wij een maand doorgebracht bij Monique op het prachtige eiland Elba. Zij vertelt vol passie over haar leven in Italië en dat ze nog steeds verliefd is op ‘haar’ eiland. Naast diverse zandstranden met gezellige terrasjes geeft ze allerlei tips, zoals welke dorpjes je niet mag missen en wat je beslist moet proeven. Lees verder en ontdek Elba…

Going Local met Felicia in Salerno

De liefde voor Italië is Felicia met de paplepel ingegoten. Als klein kind bracht ze haar zomervakanties door in Tramonti, Amalfikust. Sinds 2008 is ze naar Italië vertrokken en na een paar maanden Rome, woont ze nu in de stad Salerno. Lees haar verhaal en tips…

Going Local met Peter op Sicilië

‘Mijn overgrootmoeder kwam uit Messina, vandaar mijn warmte voor dit prachtig stukje Italië’, vertelt Peter. ‘Slenterend door de dorpjes ontmoet je de echte bewoners, de sociale plekjes met de wat oudere bevolking en zie je nog wasgoed uit de ramen’. Lees verder…

Going Local met Klaartje in Monteleone d’Orvieto

Samen met haar gezin vertrok Klaartje vanuit Nederland naar Monteleone d’Orvieto in Umbrië. ‘Umbrië is nog een redelijk ongerepte regio, lekker boers en dus no nonsense, maar minstens zo mooi als de bekende ‘grote broer’ Toscane’, vertelt Klaartje. Nieuwsgierig? Lees snel haar hele verhaal…

Going Local met Joelle in Lecce

Lecce, ‘het Florence van het zuiden’ heeft het hart van Joëlle gestolen. ‘De stad is adembenemend mooi en om alles uit je vakantie te halen, is het verstandig het ritme van de Italianen over te nemen’, vertelt Joëlle. Ook aan ons heeft ze ‘haar’ Lecce laten zien en deelt haar tips maar al te graag met iedereen die van Zuid – Italië houdt. Lees verder…

Ontdek ruim 50 unieke verhalen over Italiaanse steden, dorpjes en regio’s.

1 reactie op “Going Local in Italië

  1. Tinka pothaar

    Leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.