Roadtrip Sardinië

Een rondreis door Gallura (deel I)

Gallura is een regio in het noordoosten van Sardinië en staat bekend om zijn wonderschone natuur. Bekend is de Costa Smeralda, een speeltuin voor de rich and famous. De meeste mensen zullen kiezen om de meest mooie stranden en baaien te bezoeken, terwijl het achterland ook fascinerende plekken heeft.

Wij bezochten de streek in oktober wanneer het weer in Gallura mild is met veel zonnige dagen, net als in mei en juni. Dit zijn volgens ons de beste periodes, want de zomers kunnen heet zijn en vaak druk. Ontdek met ons deze prachtige streek.

Arzachena

Op slechts een paar kilometer afstand van de prachtige Costa Smeralda ligt het van oorsprong oude herdersdorp Arzachena. Het landelijke dorp is sinds 1960 ingrijpend veranderd, maar het centro storico is nog steeds een aantrekkelijke plek om te bezoeken. Sterker nog, wij waren compleet verrast. Arzachena, opgericht rond 1776, is gebouwd rondom de kerk Santa Maria della Neve, oftewel de Heilige Maria van de Sneeuw, wat nogal een merkwaardige naam is voor een plaats aan een zonnige kustlijn. De centrale Piazza Risorgimento is ‘de huiskamer’ waar de lokale bevolking samenkomt. Het intieme plein ligt er verzorgd bij en wordt omringd door enkele bars en kleurrijke bloemen. Maar er is iets mooiers en interessanter in de directe omgeving.

Nuraghi

In de omringende heuvels en valleien zijn talloze sporen van prehistorische nederzettingen gevonden. Unieke overblijfselen overleven nog steeds op Sardinië. Nuraghi worden ze genoemd. Het zijn kegelvormige gebouwen met een diameter tot 10m en een maximale hoogte van 18m, die het Nuraghische volk bouwden sinds 1800 v. Chr., aan het einde van de bronstijd. Tot op de dag van vandaag blijft het een mysterie welk volk ze oprichtte. Ongeveer 7000 van deze mysterieuze ronde nuraghi woningen liggen verspreid over het eiland en komen nergens anders in de wereld voor. Deze bijenkorfachtige woningen dienden als woon- en wachttorens en hadden een defensieve functie.

Wij bezochten Lu Coddu Vecchiu, dichtbij Arzachena. Vanwege de enorme afmetingen van sommige gebruikte stenen bij de graven, zijn er in de loop der tijd legendes ontstaan dat hier reuzen zouden zijn begraven. In werkelijkheid is er weinig bekend over de ceremoniën en rituelen die er hebben plaatsgevonden. Andere bekende nuraghi staan in Su Nuraxi (UNESCO) bij Barumini, Serra Orrios bij Dorgali en Palmavera bij Alghero.

Een andere schat van de streek is de Vermentino di Gallura DOCG, de enige DOCG-benaming van Sardinië. Vermentino-wijnstokken hebben het in deze regio goed gedaan dankzij de granietbodem die rijk is aan kalium en het warme gematigde klimaat. Het druivenras vermentino heeft een Spaanse herkomst en kwam in de 14e eeuw vanuit Corsica in Sardinië terecht. In combinatie met verschillende kazen en vleeswaren is deze zachte witte wijn een ware traktatie. En… een wijnfles moet worden verzegeld met een kurk. Hoe handig is het dat hier op Sardinië een kurkproductie plaatsvindt? Kurk is een schors dat verkregen wordt uit de kurkeik die minstens 25 tot 30 jaar oud is.  Een kurkeik kan 300 jaar oud worden en de oogst van de schors vindt slechts elke 9 à 10 jaar tijdens de zomermaanden. De extractie wordt nauwkeurig uitgevoerd, want zowel de schors als de boom mag niet worden beschadigd.

Costa Smaralda

Gallura en de plaats Arzachena zijn onlosmakelijk verbonden met een prachtige 88 km lange grillige kustlijn. Een opeenvolging van beschutte baaien en de meest mooie zandstranden, misschien wel van de wereld, zijn hier te vinden. Prachtige baaien worden gewassen door een zee van helder water dat kleurt in alle tinten van de regenboog. We hebben het over de beroemde Costa Smeralda. Het was prins Aga Khan die hier in de jaren 60 van de vorige eeuw een peperduur vakantieoord ontwikkelde. Het centrum is Porto Cervo, een badplaats en jachthaven voor de rijken der aarde. Maar de Costa Smeralda is toegankelijk voor iedereen. De stranden zijn openbaar en eten en drinken is op veel plaatsen goed betaalbaar.

Wanneer je de kustlijn westwaarts blijft volgen kom je uiteindelijk uit in het schilderachtige Palau dat uitkijkt op La Maddalena, bereikbaar binnen 20 minuten met een veerboot. Verderop is deze kust met witte stranden en duinen populair onder wind- en kitesurfers. Felgekleurde zeilen sieren de smaragdgroene zee rond Isola dei Gabbiani (eiland van zeemeeuwen). Mediterrane winden waaien hier ongehinderd over de baaien, waardoor professionals en beginners uit de hele wereld iedere zomer surfen over de golven bij Porto Pollo, Porto Liscia, Porto Pozzo, Santa Teresa di Gallura en Isola dei Gabbiani.

0 reacties op “Een rondreis door Gallura (deel I)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.