Roadtrip Sardinië

Een rondreis door Gallura (deel II)

De streek Gallura is een fascinerend gebied gelegen in het noordoosten van Sardinië. De streek staat bekend om zijn schitterende kustlijn, maar ook om tal van historische plaatsen omringd door massieve granieten rotsen. Vaar met ons mee naar de Maddalena-Archipel om vervolgens verder te reizen langs de kust naar de meest interessante plekken die Gallura kent.

Parco Nazionale dell’Arcipelago di La Maddalena

Palau is de poort naar de Maddalena-archipel, een 12.000 ha groot nationaal park omvat ongeveer 60 eilanden, waarvan 7 grotere eilanden (Maddalena, Caprera, Santo Stefano, Spargi, Budelli, Razzoli en Santa Maria). De twee grootste, Maddalena en Caprera, worden bewoond en zijn door een brug met elkaar verbonden. Het is de grootste archipel van Gallura en een ongerept wonder in de Middellandse Zee.

Het schilderachtige dorp La Maddalena, vernoemd naar de archipel, kreeg zijn naam omdat het water net zo helder en blauw is als de kleur van Madonna’s mantel. Het leven concentreert zich op de Piazza Garibaldi en rond de Piazza Umberto I. De sfeer voelt uitermate goed en de terrassen zitten vol. Terwijl de zon ons opwarmt genieten we van een koffie en een plaatselijke dolce in de oude haven, waar het aangenaam vertoeven is. De met stenen geplaveide straatjes lopen in de richting naar de parochiekerk Santa Maria Maddalena.

De auto slingert zich een weg langs de 20 km schilderachtige route die over het eiland gaat. Onze ogen volgen de weelderige vegetatie van het ruige landschap met op de achtergrond de diepblauwe kleur van de zee. Getrakteerd op de fantastische uitzichten van de verschillende eilanden, ongerepte stranden en een duik in het turquoiseblauwe water, is Maddalena absoluut een van de hoogtepunten aan de noordkust van Sardinië.

Het ene natuurlijke wonder na het andere gaat aan je voorbij. Bij Punta Tegge, met een prachtig zandstrand en gladde rotsen, is het geen straf om er een dag te moeten doorbrengen. Verder liggen er in het noorden witte zandstranden omringd door rotsen, Cala Lunga en Cala Trinità. Andere stille baaien zijn Abbatoggia en Cala d’Inferno.

Het was de legendarische held Garibaldi die in 1849 naar het eiland Caprera vluchtte. Verscholen tussen geurende struiken, beschut door dennen, olijfbomen en steeneiken heeft hij hier de laatste 26 jaar van zijn leven doorgebracht. Het huis van Giuseppe Garibaldi, vereerd als de vader van de Italiaanse staat voor zijn leiderschap in de strijd voor Italiaanse eenheid en onafhankelijkheid, is een nationaal monument. Het trekt bezoekers uit heel Italië, maar ook wandelaars en fietsers komen hier graag naar toe. De ongerepte groene omgeving is omgeven door baaien, de een nog mooier dan de ander.

Santa Teresa Gallura

Helemaal aan de noordpunt van Sardinië ligt het fraaie plaatsje Santa Teresa Gallura, dat over een rotsachtige kust uitkijkt. Het werd in 1808 gesticht door koning Vitorio Emanuele I van Savoye waar ooit het dorp Longosardo stond, dat omgedoopt werd naar zijn vrouw, Maria Teresa.

Een wandeling is snel gemaakt door het kleine centrum. Het middelpunt is de Piazza Vittorio Emanuele, omzoomd door restaurantjes, bars en winkels. Vanaf het plein is het een klein stukje lopen naar Torre de Longosardo, een 16e -eeuws Spaanse wachttoren dat uitkijkt over de Straat van Bonifacio naar Corsica.

De grootste trekpleister blijft de zee, want aan de rand van Santa Teresa Gallura ligt het mooie Rena Bianca strand. Een strook met fijn wit zand en kristalhelder water dat in allerlei kleuren schittert in het warme zonlicht. Andere mooie stranden zijn La Marmorata, Cala Balcaccia en Santa Reparata, waar duikers graag komen. Wij vervolgen onze route westwaarts in de richting van Capo Testa, het meest noordelijke punt van Sardinië.

Capo Testa

Op de punt van het schiereiland Capo Testa staat een witte vuurtoren die niet alleen schepen veilig door de Straat van Bonifacio tussen Corsica en Sardinië moet begeleiden, maar tegenwoordig ook toeristen trekt. En dat is niet voor niets.

Ook wij worden aangetrokken door de prachtige granieten kliffen. Grote brokken graniet, waar de Romeinen Rome mee bouwden, zijn in de loop der tijd in allerlei vormen en maten geërodeerd. Gecharmeerd door het landschap en de witte vuurtoren met op de achtergrond een strakblauwe lucht en omgeven door rotsen is het niet moeilijk om prachtige plaatjes te schieten.

Tip: trek goede wandelschoenen met profiel aan, want je zal snel door talloze rotsformaties willen dwalen.

Aan de westkant van Capo Testa ligt een vallei dat lijkt op een maanlandschap en vandaar de naam Valle della Luna, vallei van de maan, kreeg. Enorme granieten formaties wisselen zich af met gladde rosten. Tussen de brokken steen groeit hier en daar wat struikgewas, heide en hoge dunnen grassoorten waaien in de wind. De vallei leidt naar de zee waar golven meedogenloos tegen de kliffen beuken. In de jaren 70 van de vorige eeuw was de vallei een populaire plek onder hippies.

Rondom Capo Testa zijn enkele prachtige zandstranden en beschutte baaien te vinden. Ze vormen een schril contrast met het ruige landschap van brokken steen die door weer en wind gevormd zijn, waardoor de meest prachtige formaties zijn ontstaan.

Rena Majori

We laten het mooie Capo Testa en het vriendelijke plaatsje Santa Teresa Gallura achter ons en rijden langs de kust verder westwaarts, naar onze eindbestemming. Achter een schaduwrijk dennenbos ligt het prachtige landschap van Rena Majori. Een prachtig wit zandstrand glijdt weg in de lichtblauwe zee dat omzoomd wordt door rotsen van graniet. Het water voor deze kust, met zijn heldere kleuren en vol met vis, is favoriet onder duikers en snorkelaars. Gelukkig wordt deze plek zelden drukbezocht, ondanks dat het favoriet is voor film- en reclameopnames.

Neem je het smalle pad, dat langs de kliffen loopt, dan kom je in een waar paradijs terecht. Ook hier ligt een prachtig wit fijn zandstrand te wachten dat wordt beschermd door een enorm dennenbos. Het is even klimmen en klauteren, wat overigens helemaal niet erg is, want het is een wandeling waar je keer op keer wordt beloond op verbluffende vergezichten over zee en de prachtige mediterrane natuur.

Eenmaal op het strand konden we het niet weerstaan om onze schoenen uit te trekken en het fijne zand onder onze voeten te voelen. We kijken terug op een prachtige tocht door een fascinerende streek. Iedere keer word je omvergeblazen door een schilderachtige omgeving waar grote granieten rotsen, turquoise zeewater, eilanden en beschutte stranden een hoofdrol spelen. Ja, wij zijn verliefd geworden op de streek Gallura en zijn nog lang niet uitgekeken.

0 reacties op “Een rondreis door Gallura (deel II)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.