Campania Ligurië Sardinië Sicilië Toscane

De mooiste stranden van Italië (deel II)

Zonovergoten stranden, beschutte baaien, helder turquoise gekleurd zeewater in een prachtige natuurlijke omgeving. Wie wil daar niet meerdere dagen doorbrengen? Zandstranden perfect voor kinderen of onderaan een klif in alle rust genieten van een spectaculaire zonsondergang. Italië heeft het allemaal. Hoewel ‘mooi’ subjectief is, zetten wij de meest mooie stranden voor je op een rij.

Sicilië

Wanneer we de oversteek maken naar Sicilië vinden we in het zuiden vlakbij Noto het natuurreservaat Oase van Vendicari. Een indrukwekkende wandeling door dit natuurgebied bracht ons bij Cala Mosche, een van de mooiste baaien van het eiland. Tijdens ons laatste bezoek in 2018 hebben we de smalle geitenpaden bewandeld langs de zes kilometer lange kustlijn van Riserva Naturale dello Zingaro. Hier vind je geen moderne voorzieningen, maar alleen inheemse planten en dieren. Het kleine kiezelstrandje van Capreria is de mooiste van deze kustlijn. Er zijn in de omgeving diverse kleine grotten en inhammen en het is een waar feest om hier te genieten van de prachtige rotsformaties en het heldere zeewater. Heb je behoefte aan faciliteiten dan is het strand bij San Vito lo Capo een betere keuze. Geen hoogbouw van hotels, maar een oud kustplaatsje dat uitkijkt over een lang zandstrand met aan het eind de hoge piek van Monte Monaco.

Positano

Aangekomen bij een van de mooiste kustlijnen van Europa, de Amalfikust, is het Marina Grande strand van Positano wel een van de meest pittoreske stranden van de regio Campania. Zomers, wat overigens voor bijna alle stranden van Italië geldt, moet je er vroeg bij zijn om een plaatsje te bemachtigen. Op het strand, slechts 300 meter lang, staan blauwe lounge stoelen en parasols netjes in het gelid. Het schouwspel van op elkaar gestapelde pastelkleurige huizen dat het strand omringt, is werkelijk spectaculair te noemen. In het dorp kun je alles wat net vers uit zee is gevist eten. Vanaf Marina Grande is het mogelijk om met een excursie uit te varen naar ‘onontdekte’ baaien.

Elba

De kustlijn van Toscane kent ook tal van mooi onderhouden zandstranden. Wie op zoek is naar kleine ongerepte baaien met turquoise gekleurd water kan beter een oversteek maken naar het eiland Elba. De grillige kustlijn van het eiland kent tal van beschutte stranden. De een bestaat uit witte kleine kiezelsteentjes, de ander uit wit poederzand of er zijn zwarte zandstranden. Volgens diverse bronnen zijn er maar liefst 44 te vinden. Tijdens ons verblijf op het eiland hebben we er slechts enkele bezocht, waarvan Biodola, Procchio, Spiaggia di Sansone, Cavoli, Straccolingno, Topinetti en Fetoviaia toch echt de mooiste zijn.

Sardinië

De topaanvoerder met de meest mooie en pittoreske stranden is natuurlijk het eiland Sardinië. De kustlijn is bezaaid met eersteklas zwemparadijsjes. Tijdens ons verblijf, hadden we steevast onze zwemspullen bij ons in de auto. Want waar je ook komt, er is altijd wel een smal pad die je naar een baai brengt die je alleen in de beste vakantiebrochures tegenkomt. De een heeft goudglanzend zand en de ander heeft kalm helder zeewater dat het witte strand keer op keer schoonspoelt. Welke de allermooiste is? De keus is te groot, maar Capo Testa in het noordelijkste puntje van Sardinië is wel adembenemend mooi. Het schiereiland is bezaaid met prachtige baaien. Wie genoeg heeft van zwemmen en zonnebaden, bezoekt het granieten rotslandschap waar weer en wind vrij spel hebben gehad om het gesteente om te toveren in een maanachtig landschap. Vanaf de Costa Smeralda is een oversteek naar de Maddalena-archipel makkelijk gemaakt, waar je een opeenvolging van paradijselijke stranden vindt. Andere spectaculaire zonovergoten stranden vind je aan de oostkust bij Baunei.

Ligurië

Wie Ligurië bezoekt, stuit eveneens op prachtige locaties aan zee. Het kleine kustplaatsje Camogli bezit een prachtig strand. Het plaatsje zelf wordt een stuk minder drukbezocht dan de vele andere kustplaatsen van Ligurië. Waar je vaak over de koppen loopt, zoals bij de vijf dorpen van de Cinque Terre of het beroemde Portofino, is het hier aangenaam vertoeven. Zelden is het druk op het strand van Camogli. Een andere prachtige plek aan zee is bij San Fruttuoso. De idyllische baai met een middeleeuwse abdij op de achtergrond, is werkelijk wonderschoon. Wie de Cinque Terre bezoekt in het voor- of naseizoen zal gelukkig worden op het fraaie strand van Monterosso al Mare.

Dit is slechts een schets van maar enkele mooie stranden van Italië. Als we ze allemaal opsommen, wordt de lijst wel heel erg lang. Zoals in alle artikelen benoemen wij alleen die plaatsen die we zelf ook daadwerkelijk bezocht hebben en kunnen wij ze, hoewel we misschien dolgraag willen, nooit allemaal bezoeken.

Wat is jouw mooiste strand van Italië?

0 reacties op “De mooiste stranden van Italië (deel II)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.