Roadtrip Umbrië

Van het Trasimeno Meer naar Spoleto (Deel I)

Het is net een schilderij waar de glooiende heuvels van Toscane en Umbrië elkaar ontmoeten. We volgen een prachtige panoramische weg langs het Trasimeno meer dat omringd wordt door oude dorpen. Deze charmante streek van Umbrië is rijk aan historie, kunst en cultuur.

Het was de beroemde schilder Pietro Vannucci, beter bekend als ‘Il Perugino’, die eeuwen geleden dit landschap op zijn doeken vereeuwigde. Hij werd geboren in Citta della Pieve (1450) en gedurende zijn leven reisde hij vaak van zijn geboortestad naar Arezzo, Cortona, Florence en Perugia. Het Trasimeno meer is veelvuldig gebruikt als inspiratiebron en achtergrond voor zijn werken. Voor ons is dit het startpunt van een onvergetelijke reis van het Lago di Trasimeno naar Spoleto.

Castiglione del Lago

Zo vredig als het meer er nu bijligt, zo roerig is zijn geschiedenis. Tijdens het Romeinse Rijk was het een belangrijke stopplaats. Het was Hannibal die het Romeinse leger hier versloeg in 217 v.Chr. Oude forten en torens boden bescherming aan kruisvaarders en pelgrims die onderweg waren naar het Heilige Land. Het 13e -eeuwse fort van het plaatsje Castiglione del Lago is het imposantst en lijkt net uit het meer op te rijzen. De vijfhoekige Rocca met stevige muren en vijf torens is een bezoek waard, alleen al vanwege de prachtige vergezichten over het meer en de eilanden.

@c_h_i_ara_ Trasimeno meer Castiglione del Lago Umbrië
@andarocky Umbrië Castiglione del Lago Trasimeno meer
@mariellasalvatori Umbrië Trasimeno Meer Castiglione del Lago
@titosadventures Umbrië Trasimeno meer Castiglione del Lago
@mariellasalvatori Umbrië Trasimeno Meer Castiglione del Lago 1
@_laura500 Castiglione del Lago Trasimeno meer Umbrië
Castiglione del Lago, Trasimeno meer, Umbrië
@blogsognoitaliano-Castiglione-del-Lago-Umbrie-Trasimeno
previous arrow
next arrow

We maken een bootreis naar Isola Maggiore, het enige eiland dat bewoond is. Het 14e -eeuws vissersdorp trekt tegenwoordig dagjesmensen. Terwijl wij ons goed doen aan een heerlijke lunch met verse vis uit het meer, was het de heilige Franciscus die deze plek in 1213 uitkoos om er te vasten. De kapel waar hij aan land kwam staat er nog steeds.

De route langs de noordoever van het Trasimeno meer gaat langs Passignano sul Trasimeno en wordt ook wel de ‘Parel van het Meer’ genoemd. Langs de promenade kijken bars en restaurants uit over het diepblauwe meer. Vooral op zondag wordt het plaatsje drukbezocht, wanneer de bevolking uit de omgeving samenkomt voor een passegiata, een ijsje en voor de meest mooie zonsondergang.

In het bekoorlijke landschap rondom het meer liggen goede wandel- en fietspaden om optimaal te kunnen genieten en te onthaasten. Wij vervolgen onze weg door olijfgaarden en zetten koers naar Perugia.

Perugia

Perugia is de stad van liefde en jazz. Het waren de ‘Baci’ die hier in de chocoladefabriek, gesticht in 1907, werden bedacht. Deze chocoladebonbons, ingepakt in zilverpapier met blauwe sterretjes, zijn wereldberoemd. In oktober vindt in de stad het Eurochocolate Festival plaats. Een ander wereldberoemd feest is het Umbria Jazzfestival waar grote beroemdheden uit de hele wereld optreden. Mensen uit alle hoeken van de wereld komen dan genieten van een unieke sfeer. Er worden meer dan 250 concerten gegeven.

Wij nemen de roltrappen omhoog naar het historisch centrum. Het waren de Etrusken die de stad stichtte, maar kwam tot bloei in de middeleeuwen. Tegenwoordig is het de hoofdstad van Umbrië en huisvest het twee universiteiten, de Università degli Studi di Perugia en de Università per gli Stranieri voor studies en onderwijs van de Italiaanse taal en cultuur. Vanwege de internationale studies, de buitenlandse studenten en de inwoners heeft Perugia een kosmopolitisch karakter.

@hippolitooo Perugia Umbrië
@carlos_bellini Perugia Umbrië
@_una_tipa_strana_ Perugia Umbrië
@blogsognoitaliano Perugia, Umbrië fontein
@blogsognoitaliano Perugia Piazza IV Novembre Umbrië1
@emiliano_ccc-Perugia-Umbrie
@fridoou-Perugia-Umbrie
Perugia, Umbrië
Perugia, Umbrië
Perugia, Umbrië
@maulamgram Perugia Umbrië
previous arrow
next arrow

Het historisch centrum is bezaaid met monumenten die getuigen van een glorieus verleden. De rijke kunst en cultuur gaat tijdens onze stadswandeling aan ons voorbij. We volgen de geplaveide straten die de prachtige piazza’s met elkaar verbinden. Etruskische monumenten worden omringd door gotische gebouwen. Grote meesterwerken van Italiaanse kunst uit de middeleeuwen zijn te bewonderen in de Galleria Nazionale dell’Umbria, gevestigd in het Palazzo dei Priori. Het is een van Perugia’s mooiste en beroemdste monumenten. Midden op Piazza 4 Novembre staat de fraaie Fontana Maggiore, een 25-kantige fontein uit 1278. Omgeven door indrukwekkende gotische monumenten vormt de piazza een harmonieus architectonisch decor. De kathedraal van San Lorenzo flankeert de piazza met de Loggia di Braccio.

Achter iedere hoek van een straat of plein staat wel weer een nieuwe verrassing te wachten. Een dag in deze sfeervolle stad is dan ook te kort. Een lang weekend zou beter zijn om de vele kostbare monumenten uit een ver verleden te bewonderen. We vervolgen onze wandelroute via de mooie Via Acquedotto, nu een voetpad maar ooit een aquaduct, terug naar beneden richting onze auto.

3 reacties op “Van het Trasimeno Meer naar Spoleto (Deel I)

  1. Veerle De Ridder

    Perugia is inderdaad een prachtige stad, dit jaar bezocht, was lang geleden. Misschien een tip voor mensen die tot Perugia rijden met de auto. Er is aan de porta Nuova een parking voor ongeveer 3000 wagens waar je gratis kan parkeren. Je bent hier aan de begin- of eindhalte van de minimetro die om de 5 min. rijdt. Op korte tijd ben je dan in het centrum van Perugia op 5 min. van de duomo San Lorenzo. Je betaalt slechts € 6, – p/p heen en terug.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.