Roadtrip Umbrië

Van het Trasimeno Meer naar Spoleto (Deel II)

Het was de beroemde schilder ‘Il Perugino’ ofewel Pietro Vannucci, die eeuwen geleden vanaf de toppen van de heuvels het prachtige landschap rondom het Trasimeno meer vastlegde. Vandaag de dag lijkt het nog steeds een schilderij waar wij deel vanuit maken. De prachtige glooiende heuvels, groene vegetatie, levendige steden en dorpen van de regio Umbrië is het toneel waarin wij deze reis maken. Met het Lago di Trasimeno als startpunt reizen we via Perugia door naar Assisi, om vervolgens via Todi in de straten van Spoleto terug te kijken naar deze onvergetelijke Umbrische autotrip.

Inhoudsopgave

Assisi

De keuze van indrukwekkende stadjes en dorpen in Umbrië is groot. Er zijn tal van dromerige dorpen en fascinerende cultuurhistorische stadjes te bezoeken en Assisi mag niet worden overgeslagen. Het stadje is een van de belangrijkste pelgrimsoorden van Italië en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers.

Assisi ligt op de westelijke uitloper van de Monte Subasio en is onlosmakelijk verbonden met de heilige Franciscus van Assisi. Het is de geboorteplaats van deze heilige (1182 – 1226) en stichter van de Franciscaanse orde en patroonheilige van de dieren en natuur. De grootste trekpleister van Assisi is de Basilica di San Francesco, gebouwd kort na de dood van de heilige en werd in 1253 ingewijd. Het zijn eigenlijk twee kerken boven op elkaar gebouwd en wordt nog steeds beschouwd als een technisch architectonisch wonder uit die tijd. We maken een wandeling door het heiligdom en betreden de trappen naar beneden, Basilica Inferiore, waar de tombe van Franciscus zich bevindt. De bovenkerk is na de zware aardbeving van 1997 beschadigd maar de oogstrelende fresco’s zijn nog steeds te bezichtigen. De afbeeldingen zijn scenes uit het leven van Sint Franciscus en zijn cultureel UNESCO-Werelderfgoed.

@francescabologni Assisi Umbrië
@gianka42 Assisi Umbrië
@ingridhenzler Assisi Umbrië 1
@marina.cleo Assisi Umbrië
@pigreco1971 Assisi Umbrië
@elero24 Assisi Umbrië
@ingridhenzler Assisi Umbrië
@roberto_giacche_photographer - Assisi, Umbrië
@blogsognoitaliano Assisi - Basillica of St. Francis Umbrië
@rosariataurino65 Assisi Umbrië
@rosariataurino65 Assisi Umbrië 3
@rosariataurino65 Assisi Umbrië 1
previous arrow
next arrow

Wie het heiligdom achter zich laat en het historisch centrum binnenwandelt, ontdekt een prachtig middeleeuws centrum. Nauwe geplaveide straten met fraai onderhouden gebouwen, kronkelen door het stadje. Het zijn niet alleen de prachtige huizen, opgetrokken uit het lokale zachtroze steen en versierd met bloembakken vol geraniums die indruk op ons maken, maar ook de vele Romeinse overblijfselen. Zo zijn er Romeinse vestingwallen, de ruïnes van het forum, het amfitheater en de façade van de Minervatempel. Archeologische vondsten kunnen worden bezichtigd in het stedelijk museum in de kerk van San Nicolò.

Op de top van de heuvel bij de ruïnes van de Rocca Maggiore kijken we uit over het prachtige Umbrische landschap en de spirituele stad Assisi. Ondanks dat het veel bezoekers trekt, is het absoluut de moeite waard om Assisi te bezoeken.

We vervolgen onze weg door ‘het groene hart van Italië’ zoals men Umbrië ook wel noemt. Verschillende regionale parken strekken zich uit over de ruige Apennijnen en het Valnerina gebergte. Ze beschikken over vele verborgen schatten en onze ogen volgen de diverse contouren van abdijen en de ooit zo machtige forten. Voor nu laten we de romantische plaatsjes Spello en Bevagna links liggen en rijden door naar het middeleeuwse machtige stadje Todi.

Todi

Het stadje Todi is van verre al te zien. Het ligt hooggelegen op een bergrug en kijkt uit over het dal van de Tiber. Het waren niet de Etrusken, maar de Umbriërs die Todi stichtte en vervolgens gekoloniseerd door de Romeinen. De grootste bloeiperiode was in de middeleeuwen en kreeg toen ook zijn stratenplan zoals we het nu nog steeds terugzien.

Het middelpunt van dit middeleeuwse vestingstadje is Piazza del Popolo. Ooit was hier het oude Romeinse forum, maar het oogt nu alleen nog middeleeuws. De piazza wordt geflankeerd door prachtige monumenten. Eén daarvan is de romaanse kathedraal met een imposante trap van travertijn, gebouwd in de 12e eeuw. Drie andere paleizen, Palazzo dei Priori, Palazzo del Capitano en Palazzo del Popolo zijn gebouwd in de 13e en 14e eeuw.

@gbstagram-Todi
@blogsognoitaliano Todi, Umbrië
@teos91 Todi Assisi
@cristallina82 Todi Umbrië
@ @ilaranel_ Todi Umbrië
@blogsognoitaliano Todi Umbria
@_flavia_ph Todi Assisi
@gloriarpini Todi Assisi
@marcantoniomarrocoli Todi Umbrië
previous arrow
next arrow

We dwalen rond door het middeleeuws historisch centrum. Aan de smalle steile kronkelige straten staan prachtige gebouwen en huizen. Van de Romeinse overheersing is niet veel meer terug te vinden, behalve de zogenaamde nicchioni, vier grote Romeinse bogen die als dragende muur fungeerde om een hoger gelegen straat te ondersteunen, op Piazza del Mercato Vecchio.

Spoleto

Sinds ons eerste bezoek jaren geleden heeft Spoleto al onze harten gestolen. Iedere keer als we terug zijn voelt het als een soort van thuiskomen. Het stadje is beroemd om zijn festival dei Due Mondi (Festival van twee werelden), dat jaarlijks van juni tot half juli duizenden bezoekers trekt. De straten en pleinen zijn dan het toneel voor acteurs en musici.

Spoleto heeft een rijke geschiedenis en dat komt duidelijk tot uiting wanneer je het historisch centrum verkent. Na de val van Rome was het stadje ruim 600 jaar (570 – 1227) de hoofdstad van het Lombardische hertogdom. Het oudste deel van de stad vind je tussen de hellingen van de Sant’Ella. De straten liggen er mooi onderhouden bij met aan weerszijde indrukwekkende gevels van oude herenhuizen. We klimmen verder omhoog en hoger gelegen aan de steile straatjes vind je de levendige Piazza del Mercato en de fraaie Piazza del Duomo.

Een van de hoogtepunten van Spoleto is de prachtige Duomo met de hoge klokkentoren en een renaissancistisch portiek. De mozaïekgevel schittert in het zonlicht wanneer we de indrukwekkende Santa Maria Assunta betreden. Het interieur is barok en er zijn mooie fresco’s te bewonderen. Het laatste meesterwerk van de beroemde schilder Fra’ Filippo Lippi, de Kroning van Maria (1469), is werkelijk prachtig. Het tragische verhaal van deze renaissancekunstenaar is dat hij kort na dit werk is overleden, waarschijnlijk vergiftigd. Nog opmerkelijker is het dat hij is begraven in de Duomo, maar twee eeuwen later op mysterieuze wijze is verdwenen.

@lisampa.8 Spoleto Umbrië
@blogsognoitaliano-Spoleto-Umbrië-straat
@blogsognoitaliano-Spoleto-Umbrië-trap
@blogsognoitaliano-Spoleto-Umbrië-kerkdoorkijk
@blogsognoitaliano-Spoleto-Umbrië-kerk
@blogsognoitaliano-Spoleto-Piazza-Umbrië
Spoleto, Umbrië
Spoleto, Umbrië
Spoleto, Umbrië
previous arrow
next arrow

We wandelen verder in de richting van de oude burcht, gelegen vlak boven het stadje. Vanaf hier kijken uit we uit over de glooiende Umbrische heuvels, begroeid met dichte bossen. Het panorama is indrukwekkende mooi. In het zuidwesten ligt de Ponte delle Torri, een aquaduct met tien bogen.

Umbrië, min of meer overschaduwt door zijn beroemde buurman Toscane, is een regio vol met historische en culturele schatten. Deze route is slechts een van de vele die we door de jaren heen hebben gemaakt. Met name in het voor- en najaar is het Italiaanse groene hart een fantastische bestemming, wanneer er weinig toeristen zijn. Voor ons zijn dit juist de periodes om rond te reizen en steeds weer terug te keren naar plaatsen waar natuurschoon zich harmonieus vermengt met oude culturen en tradities.

0 reacties op “Van het Trasimeno Meer naar Spoleto (Deel II)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.