Sicilië

5 redenen om Cefalù te bezoeken

Er zijn zo van die plaatsen waar je naartoe gaat en meteen verliefd op wordt. Zo was dat voor ons Cefalù, een oud kustplaatsje gelegen aan de noordkust van Sicilië. Beschermd door een torenhoge kalkrots en omringd door een prachtige omgeving kijkt Cefalù uit over de Tyrreense Zee. Maar wat maakt deze oude vissersplaats nou zo bijzonder? Wij zetten 5 redenen voor je op een rij.

Kust

Wij moeten toegeven dat wij altijd gek zijn op kustplaatsjes, vooral waar je neer kan strijken op een mooi zandstrand of op een terras bij een goed restaurant met een weids uitzicht over zee. Beide zijn te vinden in Cefalù. Vanaf het strand of de promenade wandel je over geplaveide straatjes het centro storico binnen.

Historisch centrum

Het middeleeuws centrum weerspiegelt de verschillende invloeden van de Siciliaanse geschiedenis. Het stadje werd achtereenvolgens geregeerd door de Romeinen, Byzantijnen, Arabieren en Noormannen. Het hart van het centrum wordt gedomineerd door een indrukwekkende Arabisch-Normandische kathedraal die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het heiligdom dateert uit de 12e eeuw en er zijn bijzondere Byzantijnse mozaïeken te bewonderen.

Diverse kerken liggen verspreid door de stad waarvan Santo Stefano misschien wel de mooiste gevel heeft. Bloemen en planten maken het plein ervoor bijzonder charmant. En wat ooit een middeleeuwse openbare wasserij was, is een andere aangename plek om te bezoeken. Hier stonden vrouwen gezamenlijk kleding te wassen en misschien ook wel te baden.

Omringende omgeving

Het landschap rondom Cefalù is groen en bergachtig, uitermate geschikt voor diegene die van natuur en stevige wandelingen houdt. Het einde van de Corso Ruggero is het startpunt voor de klim naar de Rocca. Op een hoogte van 269 meter zijn enkele middeleeuwse muren te bewonderen en overblijfselen van een Normandisch kasteel. Het uitzicht over de stad en kust is spectaculair. Als het helder weer is kun je de Eolische eilanden zien liggen.

Wie nog meer kunst en de geschiedenis van Sicilië wil ontdekken, maakt een uitstapje naar de stad Palermo. Deze bruisende stad is gemakkelijk bereikbaar. Ook aan te raden is een bezoek aan Monreale met zijn indrukwekkende kathedraal.

Eten en drinken

Wie van lekker eten en drinken houdt is in Cefalù op het juiste adres. In restaurants worden authentieke gerechten geserveerd. Opmerkelijk zijn de diverse smaken en variaties. De Siciliaanse keuken is misschien wel de meest gevarieerde keuken van Italië. Dit is te danken aan de eeuwenlange geschiedenis en de diverse beschavingen.

Wie een kijkje neemt op een lokale markt vindt een scala aan verse vis en zeevruchten, evenals heerlijke seizoensgebonden groenten en fruit. Siciliaanse lokale wijnen kunnen worden geproefd in een enoteca.

Gastvrij

Sicilianen staan bekend als gastvrij, waardoor wij er ons al snel thuis voelen. Iedereen wordt met open armen ontvangen en er is altijd tijd voor een kopje koffie. Wij hebben op verschillende plaatsen gelogeerd op Sicilië en werden vaak bij de eigenaar thuis uitgenodigd voor een diner. Wanneer wij weggingen kregen wij vaak een lokale wijn of eigen gemaakte olijfolie mee naar huis.

Kortom, ben je op zoek naar een heerlijke vakantiebestemming. Pak dan nu je koffers en reis af naar het charmante Cefalù!

0 reacties op “5 redenen om Cefalù te bezoeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.