Sicilië

Een rondreis door Zuid-Sicilië (deel II)

Terras en plein in Siracusa

In het zuiden van Italië ligt het zonovergoten vulkaaneiland Sicilië. Het waren de Grieken, Romeinen, Arabieren en Lombarden die er geheerst hebben. Allemaal hebben ze hun sporen achter gelaten op dit grootste eiland van de Middellandse Zee. Griekse en Romeinse overblijfselen liggen verspreid in het vruchtbare landschap, omringd door amandel-, sinaasappel- en olijfbomen. Steden verwoest door natuurrampen zijn in barokstijl weer opgebouwd. Reis met ons mee door dit tweede deel van een rondreis door Zuid-Sicilië en ontdek de vele gezichten die Sicilië kent.

Vendicari en Pantalica

Vlakbij Noto bevindt zich het natuurreservaat Vendicari. Gelegen langs de kust, kun je er wandelingen maken langs zoutmeren en enkele charmante baaien. Meer in het binnenland ligt Necropoli di Pantalica. Hier bevinden zich ruim 5000 graven, woningen en tempels uitgehouwen in een kalkstenen ravijn. Het behoorde tot het koninkrijk Hybla dat in de 8ste eeuw door de Grieken werd veroverd. De vruchtbare vallei is een indrukwekkende plek waar je heerlijk kunt wandelen in de natuur. Pantalica staat op de UNESCO lijst samen met de stad Siracusa.

Siracusa

Volgens overlevering zou Siracusa een van de meest belangrijke steden van Magna Graecia zijn. Het was de thuisbasis van vele bekende Grieken, waaronder Archimedes. De eerste nederzetting ontstond op het schiereiland Ortigia. Het centrum is compact en gemakkelijk in een dag te verkennen. Indrukwekkend is de kathedraal gelegen aan Piazza del Duomo. Het lichte kalksteen waar het heiligdom, maar ook de andere gebouwen mee is opgebouwd, is oogverblindend in de felle zon. De façade van de kathedraal werd, na de beruchte aardbeving van 1693, in 1728 herbouwd in barokstijl.

Ronddwalend door de straatjes gaat de 2500 jaar geschiedenis aan ons voorbij. Griekse en Romeinse overblijfselen liggen verspreid door het centro storico en Normandische gebouwen kijken trots op ons neer. Een ander indrukwekkend gebouw is het Maniace-kasteel, gebouwd door Fredrik II van Zwaben (1194-1250).  In het archeologisch park van Neàpolis zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van de oude stad Siracusa te bezichtigen. De Griekse en Romeinse overblijfselen zijn een bezoek waard.

Overal zijn restaurants en bars te vinden om de heerlijke Siciliaanse keuken te proeven. Gelegen aan een schilderachtige baai is het logisch dat er volop vis en zeevruchten op het menu staan. De vruchtbare vlakte voorziet de stad van verse groenten en citrusvruchten. Diverse pastagerechten worden met walnoten gecombineerd. Desserts worden vaak gemaakt van marsepein met gekonfijte sinaasappel, rozijnen en vijgen.

Vallei van de Tempels

Wie Zuid-Sicilië bezoekt gaat naar een van de beroemdste bezienswaardigheden van het eiland, de Vallei van de Tempels. Het archeologisch park ligt aan de kust net buiten de stad Agrigento, gesticht door Griekse kolonisten. Midden in het heuvellandschap staan Griekse tempels. De hoofdtempels zijn onder andere gewijd aan de Olympische Zeus, Hercules, Concordia en Hera. Ze zijn gebouwd tussen 510 en 430 v.Chr. Helemaal mooi is het er wanneer in de winter de amandelbomen in bloei staan en het landschap omgetoverd wordt in een prachtig decor waarin Griekse tempels boven de bomen uitsteken.

Naast de tempels is er een antieke woonwijk, gebouwd rond de 4de – 3de eeuw v Chr., te bezichtigen. Enkele muurschilderingen en mozaïekvloeren zijn bewaard gebleven. In de omgeving zijn zelfs waterleidingen en riolen uit die tijd teruggevonden.

Het zuidelijkste puntje van Sicilië is bij Capo delle Correnti waar de Ionische Zee en het Canale di Sicilia elkaar ontmoeten. Iets hoger gelegen ligt het gehucht Marzamemi, waar veel toeristen op af komen.

Zuid-Sicilië een fantastische bestemming. Het landschap en cultuur is hier zo divers. Historische monumenten, schilderachtige stadjes en dorpen met ieder een eigen karakter, de vriendelijke inwoners en de overheerlijke Siciliaanse gastronomie zijn de ingrediënten van deze streek. Wij zullen snel terugkeren om deze omgeving opnieuw en verder te ontdekken, want zelfs een maand is te kort. A prossima volta!

0 reacties op “Een rondreis door Zuid-Sicilië (deel II)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.