Roadtrip Veneto

Van Verona naar Venetië (deel I)

De gevarieerde en uitgestrekte regio Veneto kun je op verschillende manieren ontdekken. Vanaf de toppen van de Dolomieten, langs de kustlijn met schone zandstranden, aan het beroemde Gardameer of bewonder artistieke en culturele hoogtepunten in een van de vele steden. De keuze is groot. In deze autoroute nemen wij je mee over de Venetovlakte doordrenkt met liefelijkheid. Zo starten we in Verona, reizen we door de Euganese Heuvels met een tussenstop in Padova, gaan we langs indrukwekkende villa’s en eindigen we in Venetië.

Verona

Verona is het decor van Shakespeares Romeo en Juliet, het liefdesdrama dat beroemd is over de hele wereld. Niet voor niets wordt Verona ‘de stad van de liefde’ genoemd. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen deze historische stad die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Toch komen de bezoekers niet alleen voor Casa di Giulietta met het beroemde balkon. In het historisch centrum volgen architecturale hoogtepunten en levendige pleinen zich in een snel tempo op.

Naast het liefdesdrama is het imago van Verona onlosmakelijk verbonden met de Arena, het Romeinse amfitheater uit de 1ste eeuw. Nog steeds is het in gebruik voor amusement. Toen voor onder ander gladiatorenspelen, tegenwoordig voor wereldberoemde operavoorstellingen. Het Romeinse stratenplan is nog steeds herkenbaar. We doorkruizen het charmante centrum en wandelen vanaf de Arena, gelegen aan Piazza Bra, naar Piazza delle Erbe met het Romeinse Forum. Prachtige palazzi omringen het mooiste marktplein van de stad. Op het plein staat een fontein uit 1368 met de Madonna Verona, een standbeeld uit de Romeinse tijd. Voor een indrukwekkend panorama beklimmen we de 83 meter hoge campanile. Aan Piazza dei Signori staan andere indrukwekkende monumenten waar de politieke zetel gevestigd zat.

Het waren de Venetianen die de stad een flinke impuls gaven. De Scaligers bouwden de Ponte Scaligero en in 1355 het Castelvecchio dat de zuidwestkant van het oude Verona domineert. Het kasteel huisvest nu een museum waar naast Romeinse sculpturen werken van de school van Verona uit de 15e en 16e eeuw te bewonderen zijn.

Verschillende kerken zijn architectonische meesterwerken en vormen een belangrijk erfgoed van de stad. Zo werden in de middeleeuwen de San Zeno Maggiore, met een imponerende gevel, en de San Fermo Maggiore gebouwd. Wij sluiten ons stadsbezoek af op de Ponte Pietra met een van de mooiste uitzichten op de stad.

Soave

In de nabijgelegen heuvels worden uitstekende wijnen geproduceerd, zo ook in de oostelijke heuvels van Verona waar de Soave de hoofdrol speelt. Het is onze volgende stop. We volgen een deel van de Soave-wijnroute die zijn weg zoekt door een prachtige natuur met eindeloze wijnranken voor de productie van deze witte wijn. Het is het oude stadje Soave die zijn naam schonk aan de nu wereldberoemde wijn. In de verte is de oude verdedigingsmuur met 24 wachttorens, gebouwd door de Scaligers, al te zien. De centrale piazza pronkt met middeleeuwse monumenten. Wijnen en de lokale keuken kan men op iedere straathoek proeven. We wandelen naar het kasteel en laten ons betoveren door een fascinerend uitzicht over de glooiende heuvels en wijnranken.

Montagnana

Een andere plaats, eveneens met 24 torens maar dit keer met een slotgracht, is Montagnana. We bewonderen de dikke muren en via een van de vier poorten wandelen we door het centro storico naar de 15e -eeuwse duomo. Het is een van de best bewaarde ommuurde plaatsen van de omgeving.

Een klein, maar uiterst charmant centrum brengt ons ver terug in de tijd. De middeleeuwse schoonheid is terug te zien in de geplaveide straten met aan weerszijde oude huizen. De stadmuren werden in 1405 gebouwd en later door de Venetianen versterkt. Sporen van de Venetiaanse overheersing vind je terug in diverse patriciërs huizen.

We volgen de weg richting het plaatsje Este, ooit de hoofdstad van het pre-Romeinse Veneti. Het kent een turbulente geschiedenis. Eerst door Attila de Hun met de grond gelijk gemaakt en vervolgens door Signori d’Este weer opgebouwd. Op de achtergrond van het kasteel zijn het de Euganese Heuvels die onze aandacht trekken. Van vulkanische oorsprong zijn ze miljoenen jaren geleden ontstaan en zijn het de hoogste heuvels van de Po-vlakte.

2 reacties op “Van Verona naar Venetië (deel I)

  1. Complimenten aan John en Pieter voor de niet aflatende stroom van inspirerende en informatieve indrukken van bekende maar vooral ook van minder bekende Italiaanse pareltjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.