Roadtrip Veneto

Van Verona naar Venetië (deel II)

De Veneto is een noordelijke regio die zich uitstrekt ten westen van de Venetiaanse Lagune tot aan de oevers van het Gardameer. Het is een gevarieerde regio waarvan Venetië de hoofdstad is. Andere historische steden zijn Padova en Verona. Er zijn ook veel wijnhuizen verantwoordelijk voor het produceren van wereldberoemde wijnen.

Rij met ons mee over de Venetovlakte. Met Verona, Soave en Montagnana achter ons rijden we richting Padova met als eindbestemming Venetië. In dit tweede deel rijden we over bochtige wegen door een van de schilderachtigste streken van de regio. Veel toeristen die onderweg van Verona naar Venetië rijden, laten dit deel vaak links liggen. Enigszins jammer, anderzijds gelukkig. Zo blijft de streek authentiek, waar wij toch iedere keer zoveel mogelijk naar op zoek zijn.

Euganese Heuvels

Omringd door harmonie en liefelijkheid liggen in de Euganese Heuvels middeleeuwse vestingwerken, oude dorpen en gehuchten, kloosters en Venetiaanse villa’s met historische tuinen. Het regionaal park bestaat uit meer dan 80 uitgestorven vulkanische pieken. Majestueus rijzen ze op uit de Venetovlakte.

Op de hellingen groeien eiken- en kastanjebomen. In het voorjaar is het een feestelijk kleurenpallet wanneer kersen- en amandelbloesem in volle bloei staan. In de zomer hangen dikke druiventrossen te rijpen in de zon. In de herfst is het een ander verhaal wanneer rode, gele en oranje tinten glorieus afsteken tegen de blauwe lucht en er druk geoogst wordt. Begin september begint de druivenoogst en is het een drukke tijd in de wijngaarden. Er worden maar liefst 13 DOC-wijnen geproduceerd. In november begint men met de olijvenoogst en kun je de meest heerlijke olijfolie proeven en kopen. In de winter hangt er vaak een dikke mist tussen de heuvels en is de omgeving veranderd in een mysterieus landschap. 

Een goede manier om de streek te verkennen is het volgen van de Strada del Vino dei Colli Euganei. Achter iedere heuvel en na iedere bocht staat een nieuwe verrassing te wachten. De vulkanische grond is uitermate vruchtbaar. In de dichtbegroeide bossen leven zwijnen, herten en andere dieren. Er is een uitgebreid wandel- en fietsnetwerk om de flora en fauna van dichtbij te kunnen aanschouwen. De paden zijn duidelijk aangegeven en gaan door wijn- en olijfgaarden, bossen en af en toe is het flink klimmen tegen de heuvels omhoog. De enige actieve sporen van de vulkanen zijn de kuuroorden zoals Abano en Montegrotto Terre die al sinds de Romeinen worden bezocht.

Arquà Petrarca

Onderweg passeren we boerderijen en middeleeuwse gehuchten. Absoluut een hoogtepunt is Arquà Petrarca. Men noemt het ‘de parel van de Euganese Heuvels’ en heeft zijn middeleeuwse charme volledig weten te behouden. Het dorp ademt een en al rust en vormt het middelpunt van de Colli Euganei.

Het was de grote middeleeuwse dichter Francesco Petrarca die hier de laatste jaren van zijn leven doorbracht. Niet alleen hij, maar ook wij zijn betoverd door de schoonheid van de omgeving. Geplaveide straatjes gaan langs prachtig gerestaureerde gebouwen en villa’s die door rijke families uit Venetië en Padova werden gebouwd. Een bezoek aan het huis van de dichter met getuigenissen uit zijn leven is aan te bevelen. Het huis werd in de 13e eeuw gebouwd en heeft een fenomenaal uitzicht over de heuvels. Binnen zijn beschilderde kamers met de belangrijkste werken van de dichter te bewonderen. Dichtbij is een trattoria waar wij ons te goed hebben gedaan aan overheerlijke bruschette met olijfolie uit de directe omgeving.

We laten het historisch erfgoed van Arquà Petrarca, dat deel uitmaakt van de ‘Borghi più belli d’Italia’, achter ons en rijden verder langs gehuchten en abdijen. Bij de barokke tuinen in Valsanzibio maken we een korte stop en bezichtigen fonteinen die zijn versierd met klassieke beelden.

Lang hoeven we niet te rijden, want de heuvels vormen de achtertuin van de stad Padova, een schatkamer van kunst en cultuur. Bij het grootste plein van Italië, Prato della Valle, parkeren we de auto en verkennen het historisch centrum te voet.

0 reacties op “Van Verona naar Venetië (deel II)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.