Roadtrip Veneto

Van Verona naar Venetië (deel III)

Verona, Padova en Venetië zijn historische steden, alle drie totaal verschillend en ieder met een eigen karakter. Ze hebben gemeen dat ze in de noordelijke regio Veneto liggen. Onze autotocht begon in Verona en ging via middeleeuwse kasteeldorpen langs wijnranken en de vulkanische heuvels van de Colli Euganei. Een fascinerende tocht met vele gezichten. In dit laatste deel wandelen we door de universiteitsstad Padova, passeren we de statige villa’s van de Riviera del Brenta en eindigen we in de ‘drijvende stad’ Venetië.

Padova

Het is een groot contrast met de achterliggende Euganese Heuvels. Padova bruist van het leven, mede door de vele studenten die er altijd hebben gewoond. Het is een van de oudste universiteitssteden van Europa. De elegante stad staat niet alleen bekend om zijn prestigieuze universiteit, maar ook om zijn religieuze monumenten, architectuur en de vele bars en goede restaurants.

Het relatief kleine stadscentrum verkennen we te voet. Prato della Valle is een piazza 90.000 vierkante meter groot. Het dankt zijn ovale vorm aan een oud Romeins theater. Tegenwoordig is het een ontmoetingsplek van de lokale bevolking en wordt daarnaast gebruikt voor markten, beurzen en festivals. In het midden van ‘Il Prato’, zoals de lokale het plein noemen, bevindt zich Isola Memmia. Het wordt omringd door een kanaal versierd met 78 standbeelden van beroemde geleerden. Ze getuigen de eeuwenoude intellectuele traditie van Padova.

Een wandeling door de stad brengt ons langs levendige pleinen vaak omringd door gezellige cafés waar we maar al te graag neerstrijken voor een aperitief. Over cafés gesproken, breng eens een bezoek aan Caffé Pedrocchi. Dit café was tijdens de rellen in 1848 een belangrijke verzamelplaats voor de patriotten die tegen de Habsburgse monarchie streden. Altijd al was het een favoriete plek van intellectuelen, kunstenaars en schrijvers. Het café opende zijn deuren in 1841 toen de consumptie van koffie steeds meer verspreid werd in Italië en de mensen elkaar gingen opzoeken in cafés in plaats van de huiskamer.

Geplaveide straten met prachtige modewinkels en sfeervolle arcades met een grote diversiteit aan ambachtswinkels, slagers en bakkers leiden ons naar Piazza delle Erbe, Piazza della Frutta en Piazza dei Signori.

Pelgrims zoeken hun weg naar ‘Il Santo’, zoals de Paduanen het godshuis betitelen waar het graf van Sint-Antonius, de beschermheilige van de stad, zich bevindt. Mensen komen hier om de Cappella del Santo te bezoeken. De architectuur van het heiligdom is een mix van Romaans tot Byzantijns. De bouw begon in 1232, een jaar na de dood van Sint-Antonius en werd in 1310 voltooid. Later, tijdens de Renaissance is het verschillende malen veranderd. Binnen zijn het de fresco’s, reliëfs en andere kunstwerken die de basiliek versieren. Giotto’s fresco’s zijn te aanschouwen in de Scorovegni-kapel.

Na een bezichtiging aan Palazzo del Bo en het anatomisch theater brengen we op de terugweg naar de auto een bezoek aan de oudste botanische tuin van Europa, sinds 1997 erkend door UNESCO. De Orto Botanico heeft nog steeds zijn oorspronkelijke uiterlijk sinds het werd opgericht in begin van de 16e eeuw. Eeuwenoude exemplaren van bomen uit 1550 en 1750 maken diepe indruk.

Riviera del Brenta

Op ongeveer 36 kilometer rijden van Padova ligt onze eindbestemming Venetië. Wij volgen de weg langs de Riviera del Brenta, bekend om de vele elegante villa’s die sinds 1300 werden gebouwd door de Venetiaanse adel. Het historische Brentakanaal verbindt Venetië met Padova. Tijdens de hete zomermaanden waren het de nobele inwoners van Venetië die de stad probeerden te ontvluchtten. Langs de riviera staan prachtige villa’s in neoclassistische en renaissancestijl, diverse ontworpen door de beroemde architect Andrea Palladio. Zo ook een van de beroemdste villa’s Villa Foscari, gebouwd in 1555, met de bijnaam ‘La Malcontenta’. Wij bezochten Villa Pisani inclusief met doolhof en schitterende fresco’s.

Om een beter beeld te krijgen van de Riviera is het verstandig om op een rondvaartboot te springen. Vanaf het water zijn meer villa’s te bezichtigen en zie je de prachtig aangelegde tuinen waar de oude aristocratie graag hun feesten en partijen hielden.

Venetië

En dan ligt daar Venetië. Gebouwd op een archipel van kleine eilandjes, gescheiden door een netwerk van kanalen en verbonden met bruggetjes. Nergens in de wereld vind je zoveel kerken, kloosters, paleizen, musea en theaters bij elkaar in een stad. Kerken en palazzi zijn gebouwd op miljoenen houten palen. Er zijn ruim 400 bruggen en meer dan 150 kanalen. Venetië en de lagune staan sinds 1987 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Het is een van de drukstbezochte steden van de wereld en daardoor erg druk. Wie de grootste drukte wil vermijden doet er verstandig aan om de stad in het vroege voorjaar of late najaar te bezoeken. Dan is het stukken rustiger.

Om een goed beeld van het rijke erfgoed van Venetië te aanschouwen is het mogelijk om een vaartocht te maken over het Canal Grande. Deze waterweg verdeelt de stad, in de vorm van een S, in tweeën. Over de hele lengte zijn er drie bruggen die het kanaal overspannen, de Rialto-brug, de Scalzi-brug en de Accademia-brug.

De Canal Grande was ooit het kloppend hart van de stad waar volop handel werd gedreven. Aan de waterweg volgen indrukwekkende statige palazzi zich in een snel tempo op, waarvan het Ca’ d’Oro misschien wel het bekendst is. Aan het eind passeer je de Dogana da Mar met de indrukwekkende koepel van Santa Maria della Salute. Het is een van de grootste monumenten van de Venetiaanse barokarchitectuur. Aan de andere kant zie je al de Campanile van San Marco boven de daken uitsteken.

Piazza San Marco is werkelijk wonderschoon en een juweel van de stad. Rondom het plein, gedomineerd door de 100 meter hoge campanile, staan architectonische meesterwerken. De Basiliek van San Marco, gebouwd in de 11e eeuw, is kostbaar ingericht en een bezoek waard. Evenals het Dogepaleis, een Venetiaans meesterwerk, met de Brug der Zuchten die het paleis met de donkere cellen van de gevangenis verbindt.

Waarschijnlijk is Venetië wel de meest gefotografeerde stad ter wereld, want overal waar je kijkt staan prachtige kerken en monumenten, zie je charmante bruggetjes en pittoreske hoekjes. Wie tijd over heeft maakt een uitstapje naar de eilanden Murano, Burano of Torcello. De drie eilanden zijn makkelijk bereikbaar met een vaporetto.

In een bacaro, nippend aan een glas wijn en wat kleine hapjes, kijken we terug op een boeiende reis over de uitgestrekte Venetovlakte. Een tocht die ons bracht langs drie levendige culturele steden met een diversiteit aan bezienswaardigheden. We bezochten de beroemde wijnsteek Soave, middeleeuwse dorpen, de idyllische Euganese heuvels en de Brentariviera waar enorme Venetiaanse villa’s pronken langs de oever. Het is een uitgelezen trip voor degene die op zoek is naar een rijke culturele diversiteit van de Venetovlakte.

0 reacties op “Van Verona naar Venetië (deel III)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.