Lombardije

Weekend Comomeer (deel I)

Het diepblauwe water van het Comomeer was al een toevluchtsoord voor de Romeinen waar ze verkoeling zochten tijdens de hete zomermaanden. Door de eeuwen heen is er weinig veranderd. De aristocratie en rijke mensen hebben het meer altijd weten te vinden en is al meer dan 100 jaar een beroemde toeristische hotspot van Italië. Gelegen in de regio Lombardije in Noord-Italië, niet ver van de grote drukke stad Milaan, is het Comomeer een paradijs om te onthaasten voor zowel buitenlandse toeristen als de Italiaan zelf.

Wanneer we de Zwitserse grens passeren en over slingerwegen het Comomeer bereiken worden we betoverd door een onvergetelijk uitzicht. Met de vorm van een omgekeerde Y wordt het meer omringd door een prachtig landschap, weelderige natuur, charmante bergdorpen en romantische villa’s met hun betoverende tuinen. Het is het decor waar we de komende dagen in zullen doorbrengen. Vanuit een alleraardigst hotel La Perla in Tremezzina, dat al tientallen jaren gerund wordt door dezelfde familie, verkennen wij in enkele dagen het beroemde Comomeer.

Overal zijn opstapplaatsen om de boot te kunnen pakken naar verschillende bestemmingen rond het meer. Vanuit Tremezzo reizen we per boot en zonder auto naar het slaperige dorp Varenna. We passeren het beroemde Grand Hotel Tremezzo en Villa Carlotta. Deze villa was een huwelijksgeschenk van een Pruisische prinses aan haar dochter, prinses Carlotta van Nassau. Eind 17e eeuw werd de villa gebouwd en verrijkt met waardevolle kunstwerken, zoals beelden van Antonio Canova. Bijzonder is de fraai aangelegde tuin met een weids uitzicht over het meer. Maar liefst 150 verschillende soorten azalea’s bloeien in april en mei tegen een achtergrond van torenhoge rhododendrons.

Varenna

Aan de oostkust van het meer zien we Varenna schitteren in het zonlicht. Het kleine dorp bestaande uit felgekleurde huizen met op de achtergrond steile bergen doet sprookjesachtig aan. Via een promenade langs de oever wandelen we het van oorsprong oude vissersdorp in. Hoewel Varenna klein is heeft het een overvloed aan 19e -eeuwse villa’s en kerken. Oude huizen staan dicht op elkaar gepakt en steile kasseien straatjes met trappen leiden ons van het ene doorkijkje naar het andere.

Na wat beklimmingen bereiken we Piazza San Giorgio met de 13e -eeuwse parochiekerk en kapel van San Giovanni Battista uit de 10e eeuw met prachtige fresco’s. Aan het plein zijn barretjes en restaurants gevestigd. Het is aangenaam vertoeven hier en een stuk rustiger dan beneden bij het haventje.

Opmerkelijk is villa Monastero, gebouwd op de plek waar ooit een 13de -eeuwse cisterciënzerklooster stond. Fraai ingericht zijn de diverse vertrekken, maar het is vooral de prachtige tuin die een bezoek waard is. De bijna verticale botanische tuin bestaat uit een verzameling van zeldzame plantensoorten. Een wandeling over de paden en langs terrassen die in de schaduw van cipressen, citrusbomen en oleanders liggen is een must.

Een andere prachtig villa met eveneens een wonderschone tuin is Villa Cipressi. De naam van de villa verwijst naar de oude cipressen die nog steeds in de tuin staan. Tegenwoordig huisvest Villa Cipressi een luxehotel.

Tot slot klimmen we naar het 13e -eeuwse Castello di Vezio waar we worden beloond met een panoramisch uitzicht. Met de ruige Alpen op de achtergrond is het Comomeer met zijn charmante dorpen en schitterende villa’s een fantastische bestemming.

8 reacties op “Weekend Comomeer (deel I)

 1. Uiterst ongepaste reclame nu Italië zo in de grote problemen zit.

 2. Wilko de Feij

  Beste heren,
  Omdat ik jullie prachtige verslagen nog eens aan het doornemen was, kwam ik ook bovenstaande reacties tegen.
  Ik schrok van de negatieve opmerkingen als zou jullie verslag ongepast zijn. Dit lijkt mij een vorm van drogredenering. Het tegendeel is immers waar. Ondanks de problemen in Italië (en de rest van de wereld) mogen we niet de charme van het land een tijdje buitensluiten. Juist bij het zien van al dit moois, verlangen we des te meer om weer naar Italië te kunnen gaan. Hoe meer mensen dit wensen, en vervolgens het land bezoeken, hoe beter voor de Italiaanse economie!

 3. Ingrid van der Ent

  Wat een prachtige route! Dank voor jullie wekelijkse nieuwsbrief hebben .
  Hotel La Perla, dank voor dit, is ook onze uitvalbasis. Echt geen reclame! Alhoewel….Italië doet het vele malen beter doet wat Corona betreft. Het is overal perfect geregeld! En niemand, maar dan ook niemand stribbelt tegen. Of je nou een thermometer op je voorhoofd krijgt, je naam en telefoonnummer moet achter laten. Bravo!

  • Grazie mille Ingrid. Fijn dat u genoten heeft van zowel Hotel La Perla als van de route. Dat horen we natuurlijk maar al te graat!
   Lago di Como is zo mooi met tal van charmante dorpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.